ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Constitució De 1936


Enviado por   •  14 de Junio de 2014  •  864 Palabras (4 Páginas)  •  180 Visitas

Página 1 de 4

A partir de 1929, amb l'eliminació de Trostky, Stalin es converteix en amo absolut de l'estat soviètic. Aquesta etapa es caracteritzarà per:

- La fonamentació del socialisme a la Unió soviètica com a pas previ a la construcció definitiva del socialisme internacional (Constitució de 1936).

- La concentració de tot el poder, d'aquí la planificació econòmica per part de l'Estat (Plans quinquennals).

- L'eliminació de qualsevol tipus de poder (Purgues).

La Constitució De 1936

Segons Stalin, els canvis que s'havien produït des de 1924, exigien dur a terme una remodelació del règim soviètic. Per aquest motiu, en el VIII Congrés Extraordinari dels Soviets, el 5-XII-1936 es va promulgar una nova Constitució. Els aspectes més destacables d'aquesta són els següents:

- L'URSS és un estat federal amb 11 repúbliques (Rússia, Bielorússia, Ucraïna, Geòrgia, Armènia, Kazakhstan, Turkestan, Kirgistán .....).

- La base política del sistema rau en el partit bolxevic i en els soviets elegits mitjançant sufragi universal directe i secret.

- La base econòmica es funda sobre el sistema d'una economia socialista i serà planificada pel Gosplan.

- La Unió tindrà competències sobre l'exèrcit, la política exterior, realitza la planificació econòmica. A les seves mans estaria hisenda, transports i comunicacions (les federacions s'encarregarien de les activitats administratives i culturals).

- El Congrés dels Soviets es transforma en el Soviet Suprem, amb dues càmeres:

- Soviet de la Unió

- Soviet de les Nacionalitats

Aquestes Cambres trien el Presidium, presidència col · lectiva de la Unió (Cap de l'Estat, 2 vicepresidents, 1 Secretari i 24 membres).

El veritable poder residia en el Secretari General del Partit.

Els plans Quinquennals

Encara que el NEP va suposar un èxit, a partir de 1926, els socialistes ortodoxos comencen a reclamar una major socialització de l'economia. El 1927, Stalin encarrega al GOSPLAN la preparació del Primer Pla Quinquennal (1928-1933), que igual que els dos posteriors es caracteritza per una economia totalment planificada per l'Estat (objectius a aconseguir, repartiment del treball, fixació de preus i salaris ...).

En el Primer Pla es procura la desaparició gradual del sector privat. Tenia objectius molt ambiciosos:

- Duplicar la producció

- Eliminar el sector privat

- Convertir l'URSS en una potència industrial

La col · lectivització del camp es va fer sobre la base dels koljos (granges d'economia col · lectiva), cooperatives que els camperols explotaven en règim d'usdefruit, sent l'estat l'únic propietari (el pagès tenia l'horta, la casa i els animals). L'estat a través dels impostos rebia la major part de la collita. Alhora es va iniciar la lluita contra els kulaks.

També es va a nacionalitzar el comerç mitjançant la creació de grans magatzems estatals i l'aplicació

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.7 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com