La Constitució De 1936
zukalaka14 de Junio de 2014
864 Palabras (4 Páginas)215 Visitas
A partir de 1929, amb l'eliminació de Trostky, Stalin es converteix en amo absolut de l'estat soviètic. Aquesta etapa es caracteritzarà per:
- La fonamentació del socialisme a la Unió soviètica com a pas previ a la construcció definitiva del socialisme internacional (Constitució de 1936).
- La concentració de tot el poder, d'aquí la planificació econòmica per part de l'Estat (Plans quinquennals).
- L'eliminació de qualsevol tipus de poder (Purgues).
La Constitució De 1936
Segons Stalin, els canvis que s'havien produït des de 1924, exigien dur a terme una remodelació del règim soviètic. Per aquest motiu, en el VIII Congrés Extraordinari dels Soviets, el 5-XII-1936 es va promulgar una nova Constitució. Els aspectes més destacables d'aquesta són els següents:
- L'URSS és un estat federal amb 11 repúbliques (Rússia, Bielorússia, Ucraïna, Geòrgia, Armènia, Kazakhstan, Turkestan, Kirgistán .....).
- La base política del sistema rau en el partit bolxevic i en els soviets elegits mitjançant sufragi universal directe i secret.
- La base econòmica es funda sobre el sistema d'una economia socialista i serà planificada pel Gosplan.
- La Unió tindrà competències sobre l'exèrcit, la política exterior, realitza la planificació econòmica. A les seves mans estaria hisenda, transports i comunicacions (les federacions s'encarregarien de les activitats administratives i culturals).
- El Congrés dels Soviets es transforma en el Soviet Suprem, amb dues càmeres:
- Soviet de la Unió
- Soviet de les Nacionalitats
Aquestes Cambres trien el Presidium, presidència col · lectiva de la Unió (Cap de l'Estat, 2 vicepresidents, 1 Secretari i 24 membres).
El veritable poder residia en el Secretari General del Partit.
Els plans Quinquennals
Encara que el NEP va suposar un èxit, a partir de 1926, els socialistes ortodoxos comencen a reclamar una major socialització de l'economia. El 1927, Stalin encarrega al GOSPLAN la preparació del Primer Pla Quinquennal (1928-1933), que igual que els dos posteriors es caracteritza per una economia totalment planificada per l'Estat (objectius a aconseguir, repartiment del treball, fixació de preus i salaris ...).
En el Primer Pla es procura la desaparició gradual del sector privat. Tenia objectius molt ambiciosos:
- Duplicar la producció
- Eliminar el sector privat
- Convertir l'URSS en una potència industrial
La col · lectivització del camp es va fer sobre la base dels koljos (granges d'economia col · lectiva), cooperatives que els camperols explotaven en règim d'usdefruit, sent l'estat l'únic propietari (el pagès tenia l'horta, la casa i els animals). L'estat a través dels impostos rebia la major part de la collita. Alhora es va iniciar la lluita contra els kulaks.
També es va a nacionalitzar el comerç mitjançant la creació de grans magatzems estatals i l'aplicació de fortes impostos als comerciants privats, que tendien a desaparèixer.
Quant a la indústria, es va a eliminar el sector privat, i es van a escometre grans obres públiques (embassaments, electrificació, mineria, siderúrgia ..). Per dur a terme aquest procés industrialitzador va caldre recórrer a tècnics estrangers.
Per substituir aquests tècnics estrangers s'escomet un pla general d'ensenyament tècnic.
Per tal de procurar divises es potencia el comerç exterior.
Per estimular la classe obrera es va recórrer a procediments competitius i propagandístics.
El Segon Pla (1933-1937), els objectius són similars als del primer, i s'intenta corregir defectes. Encara que es manté la prioritat en les inversions en energia, destaca l'atenció
...