ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

ALIMENTACIÓ: L'ANORÈXIA I LA BULÍMIA


Enviado por   •  17 de Octubre de 2016  •  Trabajos  •  2.119 Palabras (9 Páginas)  •  297 Visitas

Página 1 de 9

TREBALL INDIVIDUAL

ALIMENTACIÓ: L'ANORÈXIA I LA BULÍMIA

[pic 1]

Índex de continguts

1 . Tema escollit i justificació del tema        3

2. Llistat i descripció del material trobat        4

3. Tria d'un dels recurs i elaboració d'un joc o dinàmica a fer amb adolescents en un centre de lleure. Cal explicar detalladament com faríeu la dinàmica o joc.         5

Bibliografia         9

  1. 1 . Tema escollit i justificació del tema

La meva elecció sobre un dels tres temes ha sigut sobre l'àmbit de l'alimentació, concretament els “trastorns alimentaris de l'anorèxia i bulímia”.

Trio aquest tema per diverses raons que fan que em decanti cap aquest camí.

En primer lloc, crec que és un problema molt greu que cada cop creix més i es fa més popular socialment. Entre els joves, sobretot noies adolescents, té un gran paper i en tots els casos un fort paper negatiu, és per això, que crec que ja no tan sols a les escoles, sinó en centres de lleure s'ha de tractar aquest tema, parlar-ne, i intentar-lo evitar o frenar al més aviat possible.

En segon lloc, he pogut veure casos d'anorèxia i bulímia de molt a prop, i per això, en moments com aquests t'adones de la importància que té el fet de donar les eines als nens i nenes perquè no entrin en aquest món que algunes vegades no té sortida i acaba en un desenllaç fatal.

I en tercer lloc, crec que és un tema que queda amagat, però que indirectament veiem a tot arreu, la societat en la qual estem ens inculca uns cànons de bellesa molt allunyats del que realment hauria de ser, i per això, dia a dia, veien aquests cànons que sorgeixen desequilibris en nenes i nens que provoquen aquests trastorns.

Per aquestes tres raons, entre d'altres, crec que és una bona temàtica dins l'alimentació que s'hauria de tractar i treballar entre alumnes, ja des de petits, però sobretot entre adolescents, on les xifres es disparen, segons un article del diari “la razón” publicat al novembre del 2014 ens diu que a Espanya hi ha comptabilitzats més de 28.000 casos d'anorèxia i bulímia.

  1. 2. Llistat i descripció del material trobat

Per fer aquest treball, se'ns van donar tres temes: l'alimentació, el sexe o les drogues.

Abans d'elegir el tema escollit, vaig estar buscant material sobre els tres temes, ja que considero que els tres són importants i bàsics i sobretot, que s'haurien de treballar tant a l'escola, com a casa, com en els centres de lleure.

Un cop buscats els tres temes, i com he dit abans, per influència personal, he escollit el tema d'alimentació.

Aquest tema, és una temàtica molt extensa, per això, he decidit centrar-me en dos trastorns importants que crec que tothom hauria de tenir present i hauria de saber com prevenir-los i tractar-los: L'anorèxia i la bulímia.

Primer de tot, dir que la meva recerca ha estat bàsicament per internet, dins d'aquest món tant extens com és internet, m'he basat bàsicament en material de pàgines coherents i serioses, com són diaris (la razon, mundo, etc.) i articles i pàgines de salud i medicina.

A part de les pàgines webs i articles també he consultat vídeos i curtmetratges on es tracten aquestes temàtiques com per exemple el curtmetratge de “contracuerpo” de Eduardo Chapero-Jackson.  A més a més, també he llegit un llibre, escrit per un amic on es tracta aquest tema, ja que ell el va viure molt de prop també i va relatar la història. El llibre s'anomena “Lágrimas en el espejo”, l'autor: Xavier Mas, i és la història  de la Laura i la Marta, unes joves models que cauen al perillós món de l'anorèxia i la bulímia.

Un cop feta la recerca he trobat molta informació sobre què és l'anorèxia i la bulímia, sobre com prevenir-la, o mètodes per detectar-ho en adolescents.

En la dinàmica, el que vull aconseguir és que els nens i nenes tinguin una noció del que és cada trastorn (anorèxia i bulímia) però no en una xerrada, sinó en una dinàmica on ells mateixos hauran de pensar, posicionar-se i prendre consciència d'allò que se'ls està explicant.

  1. 3. Tria d'un dels recurs i elaboració d'un joc o dinàmica a fer amb adolescents en un centre de lleure. Cal explicar detalladament com faríeu la dinàmica o joc. 

Aquesta dinàmica tracta sobre l'anorèxia i la bulímia. Es tracta d'introduir els nens i nenes en aquest món, i que de manera personal i individual cada nen i nena construeixi el seu aprenentatge en base aquests dos trastorns alimentaris.

Objectius de la dinàmica

-Identificar les diferències entre anorèxia i bulímia

-Analitzar els dos trastorns

-Comentar què es pot fer per prevenir-los

Durada

Aquesta dinàmica consta de tres parts, per tant hauríem de disposar d'un temps entre 80 i 90 minuts.

Edat i nombre de participants

Adolescents, un nombre reduït, uns 15 nens i nenes.

Material

-Cartells petits amb les diferents característiques de cada trastorn

-fil llarg de llana

-Caixa del tresor( amb un mirall dins)

DESCRIPCIÓ DINÀMICA

Aquesta dinàmica consta de tres parts.

La primera part, és una petita dinàmica per acostar-se als alumnes, i alhora per observar ja, si entre els participants hi ha algun problema d'autoestima que pot portar més tard o en aquells moments ja a un trastorn alimentari o semblant.

Aquesta primera part de la dinàmica és la següent.

Tots els nens i nenes es posaran en rotllana, la monitora també, aquí s'introduirà la presentació de cada nen i nena i la mateixa monitora per acostar-se a tothom i perquè hi comenci a haver un vincle. Un cop fet això, la monitora crearà un clima d'intriga, els explicarà que ella, té una caixeta, i l'ensenyarà, i que a dins d'aquella caixeta, hi ha la cosa més bonica del món, aleshores anirà a un punt de l'aula on cap dels participants podrà veure què hi ha dins la caixa, i la monitora cridarà als participants, un per un. Quan arribin amb la monitora, aquesta obrirà la caixa, i els preguntarà: Oi que veus la cosa més bonica del món? Dins la caixa, tan sols hi ha un mirall. D'aquesta manera cada nen i nena passarà per allà i sense dir res als seus companys i companyes haurà de respondre la pregunta, d'aquesta manera començarem a introduir el tema de l'autoestima que va molt lligat amb els trastorns que presideixen la dinàmica.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (13.6 Kb)   pdf (178.3 Kb)   docx (303.6 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com