ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Que Es El Derecho


Enviado por   •  1 de Abril de 2013  •  3.049 Palabras (13 Páginas)  •  181 Visitas

Página 1 de 13

PRIMERA ACTIVITAT: BLOC D’ASSIMILACIÓ DE CONCEPTES

Responeu si l’afirmació és certa o falsa i justifiqueu la resposta de manera argumentada i amb aplicació de la norma/es jurídica/ques que s’escaigui/n (màxim 150 paraules).

1.- En Samuel està casat amb la Patrícia però a la vegada manté una relació afectiva en paral•lel amb la Berta. En Samuel ha mort aquest Nadal al caure-li una bastida a sobre. En Samuel no havia fet testament. En el moment de la mort del Samuel, la Patrícia estava embarassada de sis mesos i la Berta feia una setmana que havia donat a llum la Joana, filla també del Samuel. La Patrícia es posa de part prematurament i neix en Robert. Tanmateix, a les poques hores del naixement, en Robert mor per complicacions càrdio-respiratòries. La Joana serà cridada com a única hereva d’en Samuel.

Resposta (màxim 150 paraules): Fals.

- Quant una persona mor sense haver atorgat testament és la llei, la que determina els parents que esdevindran com el hereus (art.323 CCCat). En la successió intestada es defereix primerament als fills, que serien la Joana i Robert (art. 330 CCCat) i la Patricia també a de ser cridada pel dret de l´usdefruit vidual (art. 331 CCCat).

2.- En Carlos va contraure un deute per a l’adquisició del seu habitatge per import de 240.000 €. El préstec es va garantir mitjançant la constitució d’una hipoteca sobre l’habitatge. En Carlos va anar pagant les quotes regularment durant els primers anys però a partir de gener de 2012, arran d’una situació perllongada d’atur, va impagar la quota meritada aquell mes i totes les successives. La tardor de 2012 es va iniciar el procediment d’execució hipotecària i l’entitat financera creditora es va adjudicar l’immoble pel 60% del valor de taxació, subsistint, malgrat això, un deute pendent respecte l’inicial contret, de 88.000 € . L’execució hipotecària extingirà totalment el deute contret per en Carlos.

Resposta (màxim 150 paraules): Fals.

- La hipoteca és un dret real de garantia que sol recaure sobre el bens immobles, amb el que es garanteix el compliment d´una obligació (art 569-28 CCCat), en aquest cas la devolució del préstec. Al tenir el caràcter de dret real queda vinculat al bé hipotecat, amb independència de qui sigui el propietari, per tant qualsevol tercer que adquireixi el bé assumeix la carrega real que grava la finca. Per tant el banc pot interposar l’acció hipotecaria per poder satisfer amb diners el deute impagat. Si el preu obtingut no és suficient per satisfer l’obligació garantida, el creditor podrà utilitzar l’acció personal per perseguir qualsevol bé però en aquest cas només contra el deutor (art.105 LH).

3.- La Maria i l’Albert s’estimaven amb bogeria. Quan feia cinc anys que estaven casats, ella va patir un greu accident esquiant amb intensa afectació neurològica. Arran de la situació, l’Albert va caure en depressió i el jutge nomena tutora de la Maria a la germana d’aquesta, la Carla. La Carla vol instar el divorci entre la Maria i l’Albert per tal de protegir més adequadament els interessos de la Maria. L’acció per instar el divorci és una acció personalíssima i per tant, no admet que la interposi un representant legal.

Resposta (màxim 150 paraules): Fals.

- La regulació del divorci, la separació i la nul•litat és conte en el codi civil estatal, per tant, en el que fa referencia aquesta situació, el ordenament espanyol obliga als tribunals aplicar els principis que conte el (art.12 i 13 CCE) on és fa referencia al propòsit de facilitar, a traves o per medi dels seus representants legals, a l´incapaç en els tràmits de divorci.

4.- Sobre la finca urbana situada a Llinàs del Vallès es va constituir un usdefruit a favor d’en Francesc Xavier, que tenia 65 anys al moment de la constitució del dret, i posteriorment una hipoteca en garantia d’una obligació a termini de 160.000 € a favor de Caixa Laietana. Ambdós drets van ser inscrits en el Registre de la Propietat. Esdevingut l’impagament del préstec concedit per Caixa Laietana, aquesta podrà promoure l’execució hipotecària tot i l’existència del dret d’usdefruit.

Resposta (màxim 150 paraules): Verdader.

- Segons els (art. 561-2 i 561-3 CCcat), els usufructuaris han de respectar i conservar la cosa en forma i obligació, per tant l’impagament del préstec seria una falta en la seva obligació ,que podria promoure l’execució hipotecaria, tot i l’existència d´aquest dret.

SEGONA ACTIVITAT: BLOC D’IDENTIFICACIÓ DE CONTINGUTS

Marqueu la resposta correcta i indiqueu la norma que resol la qüestió plantejada tot justificant la resposta en el sentit indicat:

1.- L’article 86 del Codi civil estatal estableix que: “Se decretará judicialmente el divor cio, cualquiera que sea la forma de celebración del matrimonio, a petición de uno solo de los cónyuges, de ambos o de uno con el consentimiento del otro, cuando concurran los requisitos y circunstancias exigidos en el artículo 81”

a) Es tracta d’una norma dispositiva atès que depèn de la voluntat dels cònjuges divorciar-se o no.

b) Es tracta d’una norma imperativa atès que els cònjuges no poden pactar que el seu matrimoni no es dissoldrà per divorci ni les causes que permeten instar el divorci.

c) És una norma dispositiva atès que els cònjuges poden pactar causes de divorci diverses de les establertes legalment.

d) És una norma imperativa atès que el divorci s’acordarà necessàriament per resolució judicial.

Situeu la/es norma/es que resol/en la qüestió i justifiqueu breument la resposta (màxim 100 paraules):

- És una norma imperativa, estem obligats a complir-la, així com este que decretar necessàriament per resolució judicial, tal i com redacta l´article 89 CCE conforme la llei 15/2005 de 8 de juliol, per la que es modifica el codi civil i la llei de enjudiciament civil en matèria de separació i divorci (BOE núm.163 de 09-07-2005.pp 24458-24461).

2.- En un blog de l’empresa Martí expressa que la seva companya de feina, la Marta, que ha rebutjat sortir amb ell a sopar, manté relacions sexuals amb el cap d’ambdós:

a) El dret a la llibertat d’expressió d’en Martí preval sobre els drets de la Marta.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (20.1 Kb)  
Leer 12 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com