ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Escassetat D'aigua Al món


Enviado por   •  18 de Mayo de 2013  •  1.145 Palabras (5 Páginas)  •  502 Visitas

Página 1 de 5

A la Terra se la coneix com el Planeta Blau perquè la superfície dels seus oceans és el més visible des de l'espai exterior. El planeta conté l'enorme xifra de 1 350 000 000 000 000 000 litres. Tot i així, només un 0,007% de l'aigua mundial és potable, percentatge que es va reduint. El 40% de la població té problemes d'escassetat d'aigua, que provoca que cada 15 segons mori un infant per culpa d'ella. El mal repartiment de l'aigua potable és un dels principals problemes del segle XXI.

1. Principals orígens de l'aigua potable

Aigua de la pluja, emmagatzemada en aljubs. Els aljubs són dipòsits destinats a recollir aigua potable procedent de la pluja recollida mitjançant canalitzacions a la taulada. S'usaven en l'antiguitat.

Aigua superficial, provinent de rius, rierols, llacs o embassaments. Aquesta aigua sovint requereix un procés de potabilització, que es du a terme en una instal·lació on l'aigua se sotmet a un tractament físic i químic, que permet que es transformi en aigua potable, apta per al consum humà.

Aigua subterrània, que aflora a la superfície en forma de fonts naturals o pous fabricats per l'home. Si està en perill de contaminació per purins o altres residus, també s'ha de potabilitzar.

Aigua del mar, tractada perquè sigui potable. El procés de dessalinització serà explicat més endavant.

2. Localització

Com podem observar, la majoria de països amb problemes d'escassetat d'aigua estan en vies de desenvolupament. Es produeix un cicle viciós, ja que els països són pobres perquè no tenen aigua i no tenen aigua perquè són pobres.

3. Causes d'escassetat d'aigua

Sequera: significa que una zona geogràfica determinada del planeta rep una precipitació meteorològica inferior a la mitjana, és a dir, plou menys de l'habitual. Les sequeres poden ser naturals, i per tant imprevisibles, però el canvi climàtic provoca que les precipitacions siguin irregulars i es produeixin més sequeres arreu del món.

Sobreexplotació d'aigua: succeeix quan el consum d'aigua és massa elevat per la quantitat que hi ha en una zona determinada. Normalment es deu a una mala regulació sobre les fàbriques que fan ús de l'aigua de llacs o rius, o també a un mal control sobre el regadiu agrícola.

La URSS va utilitzar els afluents del mar d'Aral per regar

immenses plantacions de cotó. Com a resultat, actualment s'ha assecat gairebé del tot.

La contaminació de l'aigua també produeix escassetat, però aquest tema serà tractat més específicament per un altre grup.

4. Conseqüències de l'escassetat d'aigua

L'escassetat d'aigua és un dels pitjors problemes que pot tenir un territori. Les seves conseqüències són moltes i estan molt relacionades entre si. Són les següents:

Mort del bestiar

Pèrdua de conreus

Malalties

Forts incendis

Grans pèrdues econòmiques

Tensió social i emigracions

Quan hi ha molta escassetat d'aigua la gent es baralla pel seu control, i es pot arribar a conflictes armats. De fet, molts experts opinen que la Tercera Guerra Mundial es produirà pel control de l'aigua potable.

5. Mesures per prevenir l'escassetat d'aigua

Embassaments: la construcció de preses i embassaments té com a finalitat regular les aigües dels rius i controlar-ne les crescudes; l'abastament d'aigua a poblacions, indústria i agricultura; generar electricitat i, finalment, utilitzar-la per al lleure i temps lliure.

Exemple:

Pantà de Sau: l'embassament té una llargada de 17 Km. i 3 Km. d'amplada, amb una capacitat màxima de 151,3 hm³.

Transvasaments: consisteixen a exportar aigua des d'una conca hidrogràfica amb excedents a una altra amb dèficit per mitjà d'un sistema de canals, l'impacte del qual en el medi natural i en el paisatge és molt elevat.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com