ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Quin percentatge d’aigua contenen els aliments d’origen animal i vegetal?


Enviado por   •  9 de Abril de 2023  •  Informes  •  1.803 Palabras (8 Páginas)  •  50 Visitas

Página 1 de 8

Quin percentatge d’aigua contenen els aliments d’origen animal i vegetal?

Adrià Marín Delgado

IES Manuel sales i ferrer

RESUM:

S’ha fet una deshidratació d’aliments d’origen animal i vegetal amb l’objectiu de descobrir el percentatge d’aigua que contenen com a resultat hem observat que tots els aliments d’origen vegetal han reduït molt més el seu pes comparat amb els d’origen animal. Això permet concloure que els aliments d’origen vegetal contenen un percentatge més elevat que no pas els d’origen animal, tot i que hi ha excepcions, però la gran majora compleix aquesta norma.

Paraules Clau: HO, Aliments, Aigua, Deshidratar, Percentatge.

INTRODUCCIÓ:

El percentatge de HO que conté un aliment és la quantitat de massa d’aquell aliment que és aigua. Volem investigar sobre quins percentatges trobem en diferents tipus d’aliments com la pataca, la poma, una galeta entre d’altres. Sobre aquest tema, se sap que (article amb dades sobre els aliments amb més contingut de HO). El nostre propòsit és saber amb certa exactitud el contingut d’aigua que es troba en aliments quotidians i intentar extreure una hipòtesi de per què tenen aquest contingut de HO.

La nostra hipòtesi és que els aliments d’origen vegetal tenen un contingut major d'aigua perquè realment els aliments que consumim d’origen vegetal són fruites i verdures, que pràcticament totes tenen funció de magatzem d’aigua, a part també tenen aquesta quantitat d’aigua perquè els animals col·laboréssim en la seva reproducció, en el cas de les fruites per exemple han de ser consumides per dispersar les seves llavors. Llavors quins són els aliments amb més contingut d’aigua?

MATERIAL I MÈTODES

Per dur a terme aquest experiment necessitarem:

Bascula per pesar els aliments.

Aliments d’origen animal

Aliments d’origen vegetal

estufa de secació

48 h per assecar els aliments

En el nostre cas per a l'experiment hem utilitzat els següents aliments (els podem observar en la figura 1): Galeta: 9,1 g [pic 1]

Napolitana: 24,0 g

Magdalena: 16,7 g

Poma: 151,3 g

Pataca: 85,8 g

Llimona amb pell: 18,9 g

Llimona sense pell: 10,7 g

Ametlles: 5,7 g

Tomàquets: 19,1 g

Plàtan: 10,7 g

Pell llimona: 0,5 g

Pa torrat: 1,4 g

Barreta: 5,2 g

Per fer aquest experiment el primer que haurem de fer és engegar l'estufa de secació perquè vagi muntant la temperatura fins als 50 graus, seguidament podem començar a pesar les mostres amb la bàscula. Una vegada ja tenim les mostres preparades amb una base de paper d’alumini o de paper de forn individual i l’estufa ah 50 graus centígrads hem de col·locar les mostres en l'estufa i esperar 24 hores, una vegada passades les 24 hores hem de treure les mostres i pesar-les. Ja fet això tornem a col·locar-les en l'estufa per tornar ah esperar 24 hores més per tornar a pesar les mostres. Passades les 24 h ja hauran passat 48 h i la part pràctica de l'experiment haurà acabat.

Ara que ja tenim totes les dades necessàries sols cal muntar una taula com la següent:

Mostra pes 0h pes 24h pes 48h aigua total de la mostra

% d’aigua perdut 24h

% d’aigua perdut 48h

% total d’aigua en la mostra

x ?

?

x

Per emplenar-la sols cal saber les següents fórmules:

aigua total de la mostra: pes 0h - pes 48h

% d’aigua perdut 24h: 100-[100: aigua total de la mostra · (pes 0h - pes 24h)]

% d’aigua perdut 48h: no el podem saber si no llevem el 100% de l’aigua de la mostra de totes maneres seria un 100 % en aquest experiment, ja que és el màxim d’aigua que ha perdut la mostra % total d’aigua en la mostra: 100-[(100: pes 0h) · pes 48h]

RESULTATS

Tal com veiem en el gràfic 1 i en la taula 1 la gran majoria d’aliments han reduït el seu pes i per tant el seu percentatge d’aigua menys alguna excepció que comentarem més endavant. En la imatge 1 (48 h de secació) es poden distingir els aliments que més aigua han perdut, en aquest cas són la llima en els tres estats en els quals l'hem utilitzat, seguidament podem observar a la poma que fins i tot ha canviat de color.

Els resultats de l'experiment, expressats a la taula 1 mostren altres dades que no són visibles a simple vista i aquestes s’expressen en el pes. Com podem veure, els aliments que han sofrit la pèrdua més gran de pes són el plàtan i la llimona amb pell els quals han perdut gairebé un 78,9% i un 49% respectivament del seu pes inicial. És a dir, un 78,9% del nostre plàtan era aigua el que concorda amb la mitjana d’aigua que contenen les bananes (un 83 %) això ens indica que el fruit que hem assecat no era un plàtan sinó una banana.

Aquestes eren les mostres que més destaquen en el gràfic, però realment si ens fixem en la taula i fem els càlculs corresponents hi ha un aliment que ha perdut un 86,8%, la pell de la llimona, això ens indica clarament que és la mostra que més aigua contenia respectivament amb el seu pes. Possiblement, aquest fet ens indica que la pell d'aquesta fruita i de les semblants com la taronja tenen una peculiaritat si parlem de l'aigua.

La meva hipòtesi és que la pell d’aquestes fruites conté aquest percentatge d'aigua per a diferents activitats com seria la protecció de les temperatures. Aquests fruits suporten temperatures altes i baixes i suporten molt bé les dues condicions, això pot ser perquè la pell en cas que faci calor absorbeix aquesta mediant l’aigua que té i servint així de protecció perquè el fruit no perdi aigua sinó que ho faci la pell abans.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.5 Kb)   pdf (263.1 Kb)   docx (121.5 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com