ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

ACTIVITATS 4 PAG 375 História 2º Batxillerat


Enviado por   •  18 de Mayo de 2014  •  1.355 Palabras (6 Páginas)  •  203 Visitas

Página 1 de 6

ACTIVITATS 4 PAG 375

SIGLES:

-CIU: Convergència i Unió (CiU) és una federació de dos partits polítics catalanistes, formada per Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), liberal, i Unió Democràtica de Catalunya (UDC), democristiana o socialcristiana.

És una federació de partits polítics, que reconeixen la federació com a única eina electoral. El català és la llengua pròpia de la federació, juntament amb l'aranès a la Vall d'Aran.

-PNB: El Partit Nacionalista Basc (oficialment Euzko Alderdi Jeltzalea-Partido Nacionalista Vasco, EAJ-PNV), és un partit polític basc fundat el 1895 per Sabino Arana.

El PNB és un partit nacionalista basc. Fou fundat el 1895 per Sabino Arana, per a defensar les seves tesis en pro de la raça basca, la recuperació dels furs i la defensa de la independència de la "confederació basca", encara que més tard Ramón de la Sota el va dirigir més al conservadurisme regionalista. Originàriament reduït el seu radi d'acció a Biscaia, al llarg del segle XX es va estendre a tots els territoris bascs (incloses Navarra i el País Basc del Nord).

-ICV: Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) és un partit polític ecosocialista d'àmbit català. El 23 de febrer de 1987, sota el nom d'Iniciativa per Catalunya (IC), es crea una federació de partits polítics formada inicialment pel Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), l'Entesa dels Nacionalistes d'Esquerra (ENE) i el Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC). La nova federació també incorpora independents i persones provinents dels moviments socials.

-HB:(Unitat Popular en èuscar) és una coalició política, braç polític de l'anomenat Moviment d'Alliberament Nacional Basc (MANB), que més tard canvià el seu nom pel d'Euskal Herritarrok (EH) i Batasuna (B). Es definía com d'esquerra abertzale ("patriota", en euskara) i cercava els objectius de la independencia, la reunificació i el socialisme per a Euskal Herria.

-PSC: El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE), acrònim oficial i emprat en les diferents eleccions, és un partit polític català, d'ideologia socialdemòcrata, creat el 16 de juliol de 1978 i radicat a Catalunya. A nivell espanyol està federat amb el PSOE.

D'ençà el 17 de desembre de 2011 el seu secretari general és Pere Navarro i Morera.

-ERC: Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) és un partit polític català que es defineix d'esquerra socialdemòcrata, favorable a la independència dels Països Catalans. Actualment és la segona força política al Parlament de Catalunya.

El partit està implantat a tots els Països Catalans: al Principat de Catalunya, el País Valencià (ERPV) i les Illes Balears i Pitiüses. També manté una vinculació directa amb les Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC) pel que fa als temes que afecten la població juvenil.

La seva publicació és la revista Esquerra Nacional i utilitza, indistintament, la senyera estelada amb triangle blau i estel blanc, i amb triangle groc i estel roig.

LLEIS:

-LOGSE: La LOGSE, abreviatura de Llei Orgànica General del Sistema Educatiu, de 3 d'octubre de 1990 (publicada en el BOE de 4 d'octubre) fou una llei educativa espanyola, promulgada pel govern d'Espanya presidit per Felipe González i substituí a la Llei General d'Educació de 1970.[1] Es complementà amb la posterior LOPAG referida als aspectes d'organització de centres. Fou derogada per la Llei Orgànica d'Educació (LOE), l'any 2006.

-LOHPA:

-Llei de normalitzacio lingüística: La normalització lingüística consisteix a reorganitzar les funcions lingüístiques de la societat per tal de readaptar les funcions socials de la llengua a unes condicions “externes” canviants. És un procés que intenta afavorir que la llengua que ha patit un procés de minorització o que no ha desenvolupat totes les seves potencialitats, recuperi l'estatus i incorpori elements que li permetin construir un instrument de comunicació i de cultura. Lluís V. Aracil [1] va donar una nova forma a aquest terme a final dels anys seixanta, substituint el de "planificació lingüística", que era més usat.

-Llei de d’estrangeria: La Llei d'Estrangeria és el nom amb què es coneix la Llei orgànica 4/2000 , de 11 de gener, sobre Drets i Llibertats dels Estrangers a Espanya i la seva integració social , modificada per les LO 8 /2000, 14/2003

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.7 Kb)  
Leer 5 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com