ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Anàlisi I Valoració D'una Unitat Didàctica


Enviado por   •  8 de Enero de 2013  •  2.102 Palabras (9 Páginas)  •  359 Visitas

Página 1 de 9

La unitat didàctica De la meva història al temps compartit amb els altres.

L’objectiu d’aquesta activitat és identificar, valorar i ordenar les activitats d’aprenentatge dins la seqüència de la unitat didàctica De la meva història al temps compartit amb els altres (UD ara en endavant). Per fer-ho caldrà identificar les diferents parts del cicle d’aprenentatge de la UD; valorar la idoneïtat de les activitats d’aprenentatge i d’avaluació proposades; i comprovar que s’assoleixen les diferents competències bàsiques.

El primer pas de l’anàlisi serà analitzar i comprendre la UD per poder determinar el cicle d’Educació Primària on es pot dur a terme de forma que es detectin les competències i continguts que es desenvolupen, i els objectius que pretén assolir. Així, a partir de la lectura, comprensió, i classificació de les activitats es dedueix que es treballen principalment continguts del bloc Canvis i Continuïtats en el Temps com ara,

• Identificació dels canvis en les persones al llarg del temps i de les diferents etapes personals, donat que les primeres activitats tracten els canvis al llarg de la seva vida.

• Ús de tècniques de registre i representació de la història pròpia i del passat familiar proper, ja que moltes de les activitats consisteixen a elaborar línies del temps temàtiques, esdevenint aquests ocasions en que els alumnes s’inicien en l’ús de diverses tècniques i recursos per representar l’evolució de la seva família i dels mitjans de transport.

• Ús de fonts d’informació històrica diverses per obtenir informació i evidenciar els canvis i continuïtats al llarg del temps, d’aspectes de la vida quotidiana, de l’entorn proper. Per realitzar les activitats es requereix cercar en vàries fonts d’informació: la transmissió oral quan s’investiga sobre la família; o l’ús de les TIC i altres fonts per realitzar cerques temàtiques.

• Ús d’unitats de mesura temporal i aplicació de les nocions de canvi i continuïtat en l’anàlisi de l’evolució d’algun aspecte de la vida quotidiana al llarg del temps, ja que s’introdueix als alumnes en els conceptes de present, passat, futur, dies, mesos, o anys per tal d’explicar l’evolució i els canvi de la vida familiar i també dels transports.

Això permet definir l’objectiu principal de la UD com “valorar i relacionar els canvis i continuïtats dels alumnes, la família i els transports amb el pas del temps”, alhora que permet contextualitzar-la en el Cicle Mitjà d’Educació Primària, i en concret a un 3r.

El cicle d’aprenentatge, o com el docent planifica i dissenya la relació alumne-continguts.

Per tal d’observar la idoneïtat de les activitats proposades es realitza una primera descripció mitjançant una taula que recull l’ordre de l’activitat en la seqüència, una breu descripció, i la fase del cicle d’aprenentatge a la que pertany.

Posició a la seqüència Breu descripció Fase del cicle

1 Preguntes d’exploració de coneixements previs Exploració

2 Escriure la seva biografia. Presentar-la als companys. Elaboració d’un mural conjunt.

3 Història gràfica de la família. Introducció a altres punts de vista

4 Elaborar un qüestionari per passar-lo als pares. Elaborar un arbre genealògic. Posar-ho en comú a classe a la pissarra. Elaborar una línia del temps. Estructuració

5 Enriquir la línia del temps amb esdeveniments històrics o amb l’aparició d’invents científics i tècnics.

6 Buscar informació sobre els transports i posar-ho en comú. Introducció a altres punts de vista

7 Elaborar una línia temàtica. Estructuració

8 Visita a una estació de tren i al Museu del Ferrocarril.

9 Línia del temps del Ferrocarril. Aplicació

10 Informe

11 Línia del temps de l’últim segle.

Alhora de dissenyar les activitats d’una unitat didàctica es considera imprescindible tenir en compte el cicle d’aprenentatge dels alumnes, perquè això permet assegurar que les activitats preparades siguin adequades i efectives. A continuació s’analitzarà cada una de les quatre fases del cicle d’aprenentatge de la UD objecte d’estudi, així com les activitats de cadascuna d’elles.

1. Les Activitats d’exploració estan relacionades amb el que els alumnes saben d’un tema i permeten al mestre indagar en els coneixements previs dels alumnes. Són activitats d’exploració l’activitat 1, on el mestre formula preguntes sobre la vida dels infants com a excusa per parlar del pas del temps; i l’activitat 2 perquè els alumnes han d’escriure i exposar tot el que saben sobre la seva.

2. Les Activitats d’introducció a altres punts de vista introdueixen nous elements, noves formes de veure, de pensar, de sentir, d’actuar i d’expressar les relacions dels alumnes amb el medi. Es consideren activitats d’introducció a altres punts de vista les activitats 3 i 6. L’activitat 3 perquè s’elabora una història gràfica dels esdeveniments més importants de la família, esdevenint un recurs per introduir el pas del temps així com els objectes que el mesuren ( introduint a l’alumnat en l’ús els termes de passat, present i futur. I l’activitat 6 perquè proposa la cerca d’informació desconeguda. Ambdues proposen als alumnes la necessitat d’identificar nous elements per poder ampliar el nivell de complexitat i de generalització inicial.

3. Les Activitats d’estructuració serveixen per ordenar i organitzar els coneixements que posseeixen els alumnes i relacionar-los amb els nous continguts. Responen a aquesta classificació les activitats 4 i 5, 7 i 8 on els alumnes, utilitzant diferents recursos com ara un qüestionari, un arbre genealògic o una línia del temps, construeixen el seu coneixement, l’ordenen i reconstrueixen els seus esquemes de coneixements, alhora que generen nous coneixements.

4. Les Activitats d’aplicació, estan vinculades a la posada en pràctica, per part dels alumnes, d’aquells coneixements que han anat adquirint durant la UD i que determinaran el grau d’assoliment de les diferents competències. Aquestes són les activitats 9,10 i 11 perquè permeten a l’alumne emprar els continguts, estratègies i recursos adquirits durant la UD. És exemple, com l’alumne pot acabar de treballar i comprendre el pas del temps a través de la utilització de la línia del

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (14.7 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com