ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Autors De La Postguerra


Enviado por   •  26 de Enero de 2014  •  1.862 Palabras (8 Páginas)  •  242 Visitas

Página 1 de 8

Índex

• Índex...............................................................................................................................1

• Introducció moviment de postguerra..............................................................................2

• Joan Oliver........................................................................................................................3

• Salvador Espriu..............................................................................................................3-4

• Manuel de Pedrolo...........................................................................................................4

• Joan Brossa....................................................................................................................4-5

• Gabriel Ferrater...............................................................................................................6

Introducció Moviment Post Guerra.

Els catalans que el 1939 deixaren el país van organitzar-se molt aviat per tal de mantenir vius uns lligams cívics i emotius i, alhora, d'afirmar i conservar la llengua i la cultura catalanes, fins a l'any 1950, aproximadament, la tasca dels exiliats fou importantíssima. Revistes culturals i de partits, conferències, commemoracions, edicions de llibres, etc. , van servir d'elements aglutinadors dels catalans de la diàspora i de substitutiu de les activitats que no es podien dur a terme a la península. A més, les divergències polítiques, s'accentuaren perquè, lògicament, els exiliats tingueren la necessitat de unir-se sota les seves banderes polítiques inicials. En definitiva: la diàspora, que havia estat motivada per unes qüestions polítiques i vindicatives, es convertí, amb el temps, en una immigració i d'aquí que, a partir dels anys cinquanta, la literatura catalana d'exili sigui, bàsicament, testimonial.

Teatre

En la postguerra sorgeixen diverses tendències teatrals que experimenten noves propostes, amb la finalitat també de superar la difícil situació de les lletres catalanes. Moltes de les obres realitzades eren prohibides i algunes es representaven per grups amateurs.

Teatre de Compromís: bàsicament es representat per J. Oliver i Salvador Espriu. Oliver reflecteix el moment i a la vegada critica la burgesia. Espriu, recorre als mites clàssics i bíblics per oposar-se i denunciar la dictadura de Franco.

Teatre d’Avantguarda: l’autor principal es Joan Brossa, es destaca la poesia escènica i altres propostes de caire avantguardista, per tal de recuperar el gènere.

Teatre Existencialista i de l’absurd: sobresurt Manuel de Pedrolo. Presenta situacions absurdes, les obres mostren les característiques formals i tècniques del teatre de l’absurd europeu, l’acció es nul•la.

Seguidament realitzarem un petita biografia dels autors més importants i destacarem les obres més rellevants del teatre de la Post Guerra.

Joan Oliver

Neix el 29 de novembre de 1899 a Sabadell, passa la infància immers en un ambient de casa benestant. Estudia el batxillerat als Escolapis de Sabadell i entre els anys 1916 i 1921 estudia Dret a la Universitat de Barcelona. Forma el Grup de Sabadell amb Francesc Trabal i Armand Obiols. El seu projecte més ambiciós és la creació de l'editorial La Mirada (actualment Fundació La Mirada) que, a més de publicar títols escandalosos per a les tendències d'aquell moment, també edita autors com Josep Carner i Carles Riba. A partir del 1923, Joan Oliver escriu poemes i petits contes al Diari de Sabadell, aquesta prometedora carrera literària és escapçada per l'esclat de la guerra civil espanyola. Durant el conflicte, Joan Oliver s'implica intensament en la lluita antifeixista. El 1939 s'exilia a França poc després a Buenos Aires i finalment a Xile. Al tornar a Catalunya, es empresonat. Durant uns anys sobreviu treballant en una impremta familiar i fent traduccions, el seu ressò com a poeta es produeix el 1959 amb l'aparició de la que ha estat considerada la seva obra mestra: el poemari Vacances pagades. Joan Oliver es converteix en una figura pública i la seva actitud honesta i contestatària el fan veure com un símbol de la lluita antifranquista. L'any 1970 és distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Posteriorment, finalitzada la Dictadura i restaurat el govern de la Generalitat i el Parlament de Catalunya, continua mantenint una posició crítica i insubornable, fins a l'extrem de rebutjar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat. Lúcid fins a l'últim moment, Joan Oliver, segurament que més conegut en la història de la literatura catalana com a Pere Quart, mor el 19 de juny de 1986. Alguna de les seves obres són Fam i Ball Robat.

Salvador Espriu

Salvador Espriu va néixer a Santa Coloma de Farners. Els seus progenitors eren Francesc Espriu i Paula Torres. Fou un home de caràcter obert i sociable. Es llicencià en dret a la Universitat de Barcelona.

Però degut a la feina del seu pare es traslladaren a Santa Coloma, que fou on nasqué Salvador. Més tard es traslladaren novament però a Barcelona on van néixer les dos germanes petites de Salvador. Degut a la situació econòmica gracies al seu pare es podien permetre alguns luxes.

Però a principis de la dècada del 1920 tots tres germans emmalaltiren de cop. La recuperació de Salvador fou llarga i dura. Per accelerar-ne la curació el van portar a Viladrau. Dos anys més tard el seu germà Francesc morí en un accident laboral. El qual es va deprimir molt degut a la mort d’aquest. Degut a aquestes èpoques de tristesa i depressió Salvador començà a escriure tot tipus de literatura.

La seva poesia es caracteritza per una grandíssima originalitat, per una riquesa temàtica i pel vocabulari que emprava. Però es pot dir que la seva època literària comença després de la guerra civil. Utilitza molts temes com la mort, l’exili, el sentiment d’enyorança i tristor.

Algunes de les seves obres més rellevants foren La pell del brau, El caminant i el mur i Cementiri de Sinera. En les seves obres expressa

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.3 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com