ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Catalanisme


Enviado por   •  11 de Marzo de 2014  •  1.159 Palabras (5 Páginas)  •  398 Visitas

Página 1 de 5

Els inicis del catalanisme polític • L’any 1880, Almirall, va organitzar el Primer Congrés Catalanista, en un intent per aplegar els corrents progressista i conservador que s’anaven definint al si del catalanisme. Aquest va ser l’embrió del Centre Català de 1882, partit polític netament catalanista. • El 1883 el Centre Català va convocar el Segon Congrés Catalanista, on es configura el catalanisme polític:

Els inicis del catalanisme polític Almirall va redactar el Memorial de Greuges, el primer manifest polític unitari del catalanisme, que es va lliurar al rei el març de 1885. El Memorial critica el centralisme; demana l’harmonització d’interessos de les diferents regions; defensa el proteccionisme i defensa el dret civil català. La mort del monarca en va limitar l’eficàcia, però el manifest va aproximar la burgesia catalana a un projecte polític al marge dels partits dinàstics.

Els inicis del catalanisme polític El pensament polític d’Almirall es va recollir a Lo Catalanisme (1886), però el seu projecte interclassista no va reeixir. La idea d’Almirall era la d’aplegar tot el catalanisme, però fracassa per que representa un catalanisme republicà que no atrau la burgesia; representa una opció política, no social i tampoc atrau les classes populars. Valentí Almirall 11 Anselm Clavé Abdó Terrades.

El catalanisme conservador • Malgrat els esforços d’Almirall es va consolidar un catalanisme conservador, més tradicionalista. • Aquest corrent tenia un component eclesial molt gran (“vigatanisme”), impregnat d’un carlisme residual. El defensaven personatges com el bisbe Josep Morgades, el canonge Jaume Colell, i mossèn Cinto Verdaguer, a La Veu del Montserrat (1878-1902). El bisbe Josep Torras i Bages va sentenciar a La tradició catalana (1892), que “l’esperit de Catalunya reposa en la família, la propietat i la religió”. • La burgesia catalanista va abandonar el projecte polític del Centre Català i va crear la Lliga de Catalunya el 1887, a l’entorn del diari La Renaixença i de personatges com Àngel Guimerà o Josep Puig i Cadafalch. Una iniciativa triomfant fou la Campanya de defensa del Dret català (1889). Sense oblidar el Missatge a la Reina Regent (1888). 14

L’execució d’una política exclusivament catalanista • Una iniciativa triomfant fou la Campanya de defensa del Dret català (1889). Sense oblidar el Missatge a la Reina Regent (1888). 15El proteccionisme El dret civil català Oficialitat del català 15. 8.3. El catalanisme conservador • La burgesia catalanista va abandonar el projecte polític del Centre Català (que va acabar desapareixent) i va crear la Lliga de Catalunya el 1887, a l’entorn del diari La Renaixença i de personatges com Àngel Guimerà, Enric Prat de la Riba o Josep Puig i Cadafalch. •La Lliga de Catalunya va defensar:

El catalanisme conservador "Missatge a la Reina Regent" (Barcelona, maig 1888) Desitjem, donchs, que torni á possehir la nació catalana sas Corts generals lliures é independents [ … ] en las que hi tingan representació directa totas las classes socials, desde las més humils á las més elevadas: Corts en las que’s votin los pressupostos de Catalunya y la cantitat ab que te de contribuhir nostre país als gastos generals d’Espanya. Que sia Catalunya senyora del gobern interior de sa casa, senyalant ella mateixa’l contingent del exércit pera’l Principat, no quintantse á sos fills ni fentse á Catalunya llevas forsosas, sino provehintse de soldats voluntaris y a sou, los que no degan sortir may en temps de pau de nostre territori: Que la llengua catalana sía la llengua oficial á Catalunya pera totas las manifestacions de la vida d’aquest poble: Que la ensenyansa sia donada en llengua catalana: Que sian catalans los Tribunals de Justícia

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.5 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com