ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Catalanisme Polític


Enviado por   •  22 de Febrero de 2012  •  901 Palabras (4 Páginas)  •  2.005 Visitas

Página 1 de 4

EL CATALANISME POLÍTIC

1) Identifica les idees més importants del text de Valentí Almirall i indica la importància d'Almirall en el catalanisme del s. XIX

Del text de Valentí Almirall podríem identificar com a idees més importants: el sentiment d’aquells que s’identifiquen amb una Catalunya lliure (a l’hora de parlar, social, cultural i políticament) que aspira a tenir la seva pròpia identitat, amb institucions pròpies, però sense arribar a trencar del tot la relació amb la resta del país.

Valentí Almirall va tenir importància en el catalanisme per ser qui presenta els plantejaments progressistes, amb un projecte laic, republicà i federal per vertebrar Catalunya dins una Espanya renovada.

2) Explica la frase següent, extreta del Memorial de Greuges: "El nosaltres volem, Senyor, és que s'implanti un sistema regional adequat a les seves condicions actuals".

La frase “El que nosaltres volem, Senyor, és que s’implanti un sistema regional adequat a les seves condicions actuals” , ens vol dir que hi ha la possibilitat d’implantar un sistema institucional, que sigui adequat per a totes les regions de l’Estat i que a cada regió es pugui desenvolupar la seva pròpia cultura, economia i política.

Els sectors catalanistes volen que la nació espanyola es doni expansió, desenvolupament i una vida espontània i lliure, però respectant els seus drets forals.

3) Explica la forma d'organització política que les Bases de Manresa proposa per a Catalunya.

Aquest document consta de disset bases que proposen la reorganització de les relacions entre Espanya i Catalunya, i l'atorgament al Principat d'una àmplia autonomia política i econòmica.

L'organització política proposada per a Catalunya estava dividida en: poder central, que tenia les funcions legislativa, executiva i judicial; i poder regional, mantenint les legislacions antigues però amb reformes d'acord amb les noves necessitats.

4) Resumeix la informació que proporcionen les dades del doc. 3 i situa-la al seu context.

Al document 3 se’ns mostra la distribució dels escons aconseguits en el congrés dels diputats entre els anys 1901 i 1923. Es mostra com els lliberals i els conservadors són els que guanyen les eleccions, però a partir del 1907 la Lliga Regionalista és una alternativa als partits guanyadors, i exceptuant l’any 1916 té gran importància a les eleccions.

5) Identifica la ideologia i algun líder destacat de les forces polítiques següents i comenta el resulta, a Catalunya, de les eleccions de 1907.

- Partits dinàstics:

- Lliga Regionalista: D’ideologia conservadora. Com a líder destacat Prat de la Riba.

- Tradicionalisme: D'ideologia conservadora.

- Republicanisme: D’ideologia conservadora. Com a líder destacat Alejandro Lerroux.

A les eleccions de 1907 la Lliga Regionalista aconsegueix 16 escons, el partit republicà 15. Els liberals aconsegueixen 1 escó i els conservadors 2.

6) Explica l'evolució

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com