ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Catalanisme


Enviado por   •  6 de Enero de 2013  •  453 Palabras (2 Páginas)  •  668 Visitas

Página 1 de 2

1. Identifica les idees més importants del text de Valentí Almirall (pàg. 79) i indica la importància d’Almirall en el catalanisme del s. XIX

Del text de Valentí Almirall podem identificar fàcilment les idees més importants que tenia més presents; el sentiment de voler una Catalunya lliure, social,cultural i políticament parlant,aspirant a tenir una identitat i institucions pròpies,però sempre mantenint la relació amb les altres regions d’España.

Va ser de gran importància en el catalanisme per ser qui presenta els plantejaments progressistes, amb un projecte laic, republicà i federal per vertebrar Catalunya dins una España renovada.

2. Explica la frase següent, extreta del Memorial de Greuges: “El que nosaltres volem, Senyor, és que s’implanti un sistema regional adequat a les seves condicions actuals”.

Amb aquesta afirmació el que ens vol donar a entendre és que demanen la necessitat d’implantar un sistema institucional adequat a totes les regions de l’Estat i que cadascuna pugui desenvolupar la seva pròpia cultura i política.

Volen que la nació es doni expansió,desenvolupament i una vida espontània i lliure,però respectant els drets forals.

3. Explica la forma d’organització política que les Bases de Manresa (document 32, pàg. 83) pro¬posa per a Catalunya.

Són un seguit de bases que proposen la reorganització de les relacions entre España i Catalunya, i l’atorgament al Principat d’una àmplia autonomia política i econòmica.

L’organització política per a Catalunya estava dividida en: poder central, que tenia les funcions legislativa, executiva i judicial; i poder regional,mantenint les legislacions antigues però amb reformes d’acord amb les noves necessitats.

4. Resumeix la informació que proporcionen les dades del document 3 (pàg. 145) i situa-la al seu context històric.

Al document se’ns mostra la distribució dels escons aconseguits en el congrés dels diputats entre els anys 1901 i 1923. Es mostra com els lliberals i els conservadors són els que guanyen les eleccions, però a partir del 1907 la Lliga Regionalista és una alternativa als partits guanyadors, i exceptuant l’any 1916 té gran importància a les eleccions.

5. Identifica la ideologia i algun líder destacat de les forces polítiques següents: partits dinàstics, Lliga Regionalista, Tradicionalisme i Republicanisme, i comenta el resultat, a Catalunya, de les eleccions de 1907.

Partits dinàstics:

-Lliga Regionalista: D’ideologia conservadora.Com a líder destacat Prat de la Riba.

-Tradicionalisme: D’ideologia conservadora.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.9 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com