ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari d’una caricatura.


Enviado por   •  1 de Noviembre de 2016  •  Trabajos  •  656 Palabras (3 Páginas)  •  303 Visitas

Página 1 de 3

Comentari d’una caricatura.

[pic 1]

La caricatura tracta sobre el període de la restauració borbònica a l’estat espanyol. Té com a tema principal, la crítica al tornerisme polític al cap del govern de l’estat en aquella època entre dos partits, el Partit Conservador i el Partit Liberal. Dirigits per Antonio Cánovas del Castillo (l’home amb ulleres assegut a la cadira) i Pràxedes Mateo Sagasta (assegut a la falda de Cánovas) respectivament. En la caricatura s’intenta ensenyar a la gent de l’època la veritat sobre la situació política en que es trobava el país. Sota unes tupinades, un cunerisme i un encasellament molt amagat per a la majoria de la població (falsejant dades en les votacions, assignant els parlamentaris a dit, creant les llistes guanyadores abans de les eleccions,…). Que en la seva majoria era analfabeta, no havien assistit a l’escola ni sabien llegir o escriure. La caricatura està representada de manera que tota la població la pogui entendre, i facilitzant la lectura als pocs que sabessin llegir amb una lletra gran i de pal en els textos al fons de la caricatura.

La caricatura té una lluminositat alta, permetent una molt bona visualització de tot el que conté la imatge. Els seus colors diversos amb una gamma bastant policromàtica, fan d’aquesta caricatura una imatge molt realista en el que es refereix a l’aspecte de les persones que es troben en ella i de la seva roba. Trobem unes línies i un dibuix que ens diferencien fàcilment que és l’important de la imatge. Amb Cánovas i Sagasta al centre de la caricatura i més a prop que la resta d’elements (els companys de govern de Cánoves que es troben amb el President i Sagasta a l’escola, i els textos d’aprenentatge de les parets, més endarrerits i de menor tamany). El més destacable en el que es refereix a les línies de la imatge, és el tamany de Sagasta, representat com a un nen (en tamany), que està sent ensenyat pel mestre del Conservadorisme i del tornerisme polític a l’estat Espanyol, com és el President Cánovas. Al fons de la imatge els companys de Cánovas observen amb una actitud gairabé burlesca els ensenyaments del mestre, mentre estudien les idees del tornerisme i de com provocar la confusió. En els escrits de les parets trobem els ensenyaments del Conservadorisme, escrit com si estiguèssin destinats a nens d’entre cinc i sis anys. En els que trobem paraules com “confusión” y alternança entre “conservador” i “liberal”. Bases de la política de l’època.

Aquesta caricatura té una clara intenció de crítica i mofa contra el govern tornista de l’època, intentant explicar a tota la població què és el que estava passant al nostre territori en aquells temps. Per tal de crear una conscienciació de la població per que aquesta mostrès el seu desacord contra la situació política estatal. És molt habitual en aquells temps trobar caricatures molt similars a aquesta. Que tenien la intenció de criticar als polítics i al govern conservador. La majoria d’aquestes caricatures eren publicades en diaris i revistes de ciutats com Barcelona on la majoria de la població era contraria al govern. En aquesta època començaven a sorgir els moviments socialistes i anarquistes, que buscaven el progrès del pais i el no al Conservadorisme tot i que desde punts de vista i de acció molt diferents. Però no va ser fins més tard que van poder intervenir en la política dins del sistema. En aquesta imatge es satiritza sobretot amb la passivitat i acceptació del Partit Liberal amb les idees i accions del Partit Conservador. Intenta explicar a la població que el progrès no seria possible en la totalitat que el Partit Liberal prometia ja que sempre estaria controlat i dirigit pels conservadors.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4 Kb)   pdf (97.7 Kb)   docx (587.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com