ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Cuales son los Conceptes historia d'espanya


Enviado por   •  8 de Enero de 2018  •  Apuntes  •  2.206 Palabras (9 Páginas)  •  116 Visitas

Página 1 de 9

Acord amb el EEUU

A partir de l'any 1947 la Guerra Freda va començar i els Estat Units i la URSS van alterar de manera significativa la situació internacional. Espanya vivia un fort aïllament socio-econòmic però els Estats Units els hi van donar la solució. Tenien un enemic en comú i Espanya ho va aprofitar. La seva remodelació del govern per un de més catòlic i  el rebuig del comunisme van fer que Espanya pactés amb els Estats Units per començar una lluita conjunta contra l'URSS, garantin-los-hi diferents instal·lacions militars i, per conseqüent, comencés el seu reconeixement internacional.

Assemblea de Catalunya

Va ser una plataforma unitària creada al 1971  que estava profundament en contra de la repressió franquista, hi formaven part l'oposició catalana tant política com social contrària a la dictadura de Franco. Al 77 es va aconseguir l'instauració d'una democràcia, per tant desaparèixer l'Assemblea.

Autarquia

Una autarquia és un sistema d'economia que consisteix en l'autosuficiència d'una nació. Aquesta ha d'aconseguir abastir tota la seva població mitjançant un contacte reduït amb l'exterior, a partir dels recursos propis. Aquest sistema va ser present a Espanya en finalitzar la Guerra Civil Espanyola el 1939 i fins el 1959, perquè era un dels principals objectius del règim franquista, i va ser instaurat, mitjançant l'intervencionisme estatal, en la reglamentació del poder exterior, en el foment de la indústria i en el sector agrari. L'autarquia va provocar una depressió de la producció i la paralització del procés de modernització, així com un estancament econòmic del país.

Balança de pagaments


Document comptable on es recullen totes les transaccions de caire econòmic dels residents d'un país i els residents de la resta del món durant un temps determinat. En aquest cas cal destacar que durant la època autàrquica de la dictadura la balança de pagaments es trobava en decadència, posat que no s'exportava gairebé res. En canvi, durant el govern dels tecnocràtes, i amb l'arribada de les importacions massives per tal d'assegurar el creixement industrial, la balança es va desequilibrar. Aquesta situació es va poder controlar gràcies a l'obtenció de recursos provinents de l'exterior que van permetre finançar les importacions. Alguns d'aquests recursos van ser la inversió de capitals de l'Europa Occidental en la indústria, les remeses dels espanyols que havien emigrat i les divises proporcionades per el fort impacte turístic que va rebre Espanya.

Carlos Arias Navarro


Carlos Arias Navarro, (1908 -1989) fou un polític espanyol, president del Govern d'Espanya entre 1973 i 1976. Malgrat va ser reutilitzat com a dirigent moderat durant la darrera etapa del franquisme i al començament de la transició democràtica espanyola, Navarro havia estat involucrat en les accions de la repressió franquista durant el desmantellament de la República Espanyola. Conegut com a Carnicero de Màlaga pel seu paper en els judicis de presoners republicans, Arias Navarro va ser responsable de signar milers de condemnes a mort.

Comissions Obreres


Sindicat obrer d'àmbit català nascut el 1964 a Barcelona fruit de la conflictivitat laboral del franquisme. Aquesta organització pretenia lluitar pels drets laborals (l'augment dels salaris, la reducció de la jornada laboral...) i civils, i va actuar com a força d'oposició al marge de l'estructura oficial del règim a través de reivindicacions i vagues. Va ser il·legalitzat i reprimit el 1967, però va seguir en la clandestinitat fins al 1977, quan va tornar a ser legalitzat. Actualment és encara el primer sindicat de Catalunya.7

Concentració de poders

Sistema polític on es centralitza tot el poder en una figura política, és a dir que una persona lidera un país, ciutat ?????... i concentra en si mateixa els diferents poders, en el cas del franquisme, un clar exemple d'una concentració de poders, Franco posseïa els càrrecs de Caudillo, Generalísimo, era el Cap d'Estat...

Concordat de 1953


El concordat de 1953 va ser un acord firmat entre l'estat espanyol, en forma de dictadura franquista, i la Santa Seu el 27 d'abril de 1953. Aquest acord restablí ????? la confessionalitat  a l'estat espanyol i donava una sèrie de privilegis al catolicisme com per exemple: la inviolabilitat i immunitat dels temples (esglésies), la intervenció de l'Església a l'educació, etc. 

Aquest acord, més enllà de proclamar la religiositat del règim franquista, s'ha vist com un tractat amb el que l'estat espanyol va aconseguir sortir de l'aïllament polític i econòmic que va patir al finalitzar la II Guerra Mundial, per haver donat suport a les potències de l'Eix, i per ser un règim antidemocràtic.  

Congrés de Suresnes


26è congrés del Partit Socialista Obrer Espanyol efectuat a Suresnes, França, l'octubre de 1974. Té rellevancia perquè en aquest va reorientar-se el PSOE determinant així el seu futur a Espanya. Es van nomenar nous líders pel partit, Felipe González entre ells, i es va pactar els punts ideològics del PSOE: Aministia pels presos polítics, dret d'expressió, de reunió, dret d'haver partits polítics, necessitat d'eleccions democràtiques...

En conseqüència, la popularitat del PSOE va augmentar i aquest va tenir un paper important durant la transició.

Consell de guerra


Procediment judicial militar. S'utilitza per jutjar determinats delictes en situació de guerra, Estat d'excepció, o altres situacions exepcionals. Permet fer judicis ràpids que no necessariament compleixin les garanties constitucionals. És executat pels militars d'alt rang. La pena s'imposa i s'executa immediatament.

Consell de guerra de Burgos

Convergència Democràtica de Catalunya


Partit polític d'àmbit català creat el 1974 per Jordi Pujol. D'ideologia liberal i catalanista, va contribuir a l'oposició al franquisme durant els últims mesos de la dictadura i va ser legalitzat el 1976. Des del 1978, es va coalitzar amb Unió Democràtica i, com a Convergència i Unió, va governar Catalunya des del

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (14.9 Kb)   pdf (58.4 Kb)   docx (18 Kb)  
Leer 8 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com