ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

En Miranda explica tots els fets que han succeït, ja que ell n’és el narrador de la història. També fa una descripció dels personatges en els seus diferents escenaris.


Enviado por   •  12 de Febrero de 2017  •  Resúmenes  •  3.330 Palabras (14 Páginas)  •  390 Visitas

Página 1 de 14

[pic 1][pic 2]

[pic 3]



ÍNDEX

  1. Resum de l’argument………………………….....................………………. (pàg. 3)
  2. Retrat psicològic dels personatges principals............................. (pàg. 6)
  3. Context històric.......................................................................... (pàg. 8)
  4. El que m’ha cridat més l’atenció és... ........................................ (pàg. 9)
  5. Opinió personal........................................................................ (pàg. 11)


RESUM DE L’ARGUMENT

El llibre té dues parts: en la primera es tractarien tots els records que apareixen a partir del judici a Nova York i com els diferents personatges de la història es presenten. A partir d’aquesta primera part sorgeix tota la trama del llibre. La segona part de l’obra comença amb en Miranda què és qui explica la història, i en Nemesio el qual explica la mateixa història a partir dels fets ocorreguts l’Octubre de 1917.

Primera part:

En Miranda explica tots els fets que han succeït, ja que ell n’és el narrador de la història. També fa una descripció dels personatges en els seus diferents escenaris.

L’explicació dels fets es barregen amb la declaració al jutge. Els fets referits al desenvolupament de l’interrogatori són com el fil conductor del relat. El fet d’anar intercalant aquestes diversos fets fa que hagis d’estar especialment atent a la lectura.

Miranda es coneixedor de l’historia a causa que Lepprince, directiu de l’empresa Savolta, decideix entrar en contacte amb ell arran d'un article de Domingo Pajarito de Soto a La veu de la justícia.

Seguidament s’explica com davant l'amenaça de vaga, Lepprince decideix contractar dos sicaris i com aquestes apallissen a 10 obrers i com la policia no pot fer res al respecte a causa de la manca de proves. Aquests sicaris són contractats perquè donin un escarment als dirigents de la vaga i així la vaga que volien organitzar fracassí, fet que aconsegueixen.

Miranda es encomanat per Lepprince per trobar a Pajarito de Soto amb el qual comença una relació d’amistat juntament amb la seva dona Teresa, la qual acabarà sent més estreta. Lepprince també li encomana realitzar una investigació sobre l’empresa Savolta i una descripció dels barris perifèrics de Barcelona. Aquesta investigació l’acabarà utilitzant per a fer-li una trampa a Pajarito de Soto i per causar-li la mort en estranyes circumstàncies.

Seguint els fets, el següent dilluns Miranda es va assabentar per Lepprince que Pajarito havia mort, suposadament el diumenge a la matinada un cotxe l’havia atropellat mentre aquest anava begut.

[pic 4]Savolta celebrarà una festa de cap d’any a casa seva, en aquesta festa serà assassinat. En la història en aquest moment es quan apareix la declaració jurada escrita per comissari Vázquez en què dóna la primera versió dels fets del "Cas Savolta".

El comissari Vázquez és l’encarregat del cas Savolta i com a precaució decideix assassinar a diversos anarquistes. Però l’estratègia no funciona i Claudedeu, el gerent de personal de l’empresa Savolta, també és assassinat i per poc Lepprince, si no fos perquè va aconseguir escapar-se d’un atemptat organitzat per Lluc el Cec. Aquests fets son narrats per Miranda juntament amb l'enterrament de Savolta, l'ascens de Lepprince a la cúpula de l'empresa i el seu projecte de matrimoni amb Maria Rosa Savolta. A més de l'aparició de dos personatges nous, Max, guardaespatlles de Lepprince i Nemesió Cabra Gómez, confident de la policia, que a partir d'ara tindrà un paper rellevant en la novel·la.

Lepprince finalment es casa amb la filla de Savolta, Rosa Maria, i passa a ocupar el lloc més alt. Paral·lelament, el comissari Vázquez decideix seguir amb les investigacions del cas i anar per la via de Miranda i de Lepprince. El comissari intenta varis cops parlar a soles amb Miranda, però Lepprince sempre aconsegueix posar impediments. Miranda a més, entra en una situació personal lamentable que l'obliga a viatjar a la seva terra, Valladolid.

Nemesio argumenta que sap qui es l’assassí de Pajarito i que hi ha cartes que ho confirmen. Al final aquestes cartes son trobades a casa de Claudedeu. Nemesio Cabra acaba morint en un psiquiàtric, però abans proposarà al nou hereu com a assassí. Davant aquest fet Lepprince veu perillar la seva reputació i aconsegueix el trasllat de Vázquez a Tetuán.

Segona part:

Miranda recupera el contacte amb Maria Coral, a la qual li salva la vida en moments molt delicats. Finalment, Miranda s’acabarà casant amb ella, però ella, continuarà sent l’amant de Lepprince. A part d’aquesta infidelitat tot el matrimoni acaba essent una catàstrofe, tant el seu viatge de nuvis com el seu dia a dia, només es alleujat per la seva suposada amistat amb Lepprince i Maria Rosa Savolta. En un moment de controvèrsia Maria Coral confessa a Miranda la seva infidelitat amb Lepprince i seguidament intenta treure’s la vida.

Maria Rosa prepara una festa que Lepprince ha organitzat a la seva mansió, rep als seus convidats (entre ells els Reis d'Espanya). En aquests moments Lepprince ja està afrontant els primers problemes de la fallida de l'empresa i l’enfrontament de Pere Parells, un dels accionistes, que morirà assassinat. Lepprince intenta amb totes les seves forces salvar a l’empresa, però cada intent és un fracàs més, i per si no fos poc, l’edifici de l’empresa Savolta s’incendia sense cap causa evident amb Lepprince a dins que mor cremat.

[pic 5]El comissari, decideix posar-se en contacte amb Miranda per revelar-li la veritat sobre els diferents assassinats que s’han produït en els darrers mesos, i és que va ser el respectat Lepprince qui va matar a Savolta, a Pajarito de Soto i més tard a Parells perquè aquests havien destapat el subministrament clandestí per par del directiu d’armes a l’exèrcit alemany, en col·laboració amb el seu suposat guardaespatlles Max.

Finalment, Javier Miranda i la seva suposada esposa, Maria Coral, es traslladen als Estats Units, on ell té problemes amb la justícia, degut als diners que suposadament una empresa asseguradora havia de pagar a Miranda (i ell els faria arribar a Maria Rosa Savolta) en cas de que la fàbrica patís algun imperfecte.

[pic 6]



RETRAT PSICOLÒGIC DELS PERSONATGES PRINCIPALS

La novel·la presenta una galeria de personatges de la Barcelona de l'època entre els quals destaquen Javier Miranda, Paul-André Lepprince i Maria Coral.

JAVIER MIRANDA

Javier Miranda és un jove que es trasllada des de Valladolid fins a Barcelona per tal d’ascendir socialment. Es relaciona tant amb l’alta burgesia barcelonina com amb les més baixes classes dels barris vells.

A causa d’aquestes ànsies d’ascendir socialment molts cops contradiu la seva ideologia fent tot allò que li mana Lepprince. Tot i això Miranda és un home noble i sincer, a més que té sentit de la paraula. Es sent un home fracassat i frustrat per totes aquelles traïcions i falsedats que ha viscut, això el fa desconfiar. Cal dir que ell es creu astut, però com molts cops els seus plans fracassen llavors es sent també un fracassat.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (20.3 Kb)   pdf (300.2 Kb)   docx (976.7 Kb)  
Leer 13 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com