ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

L'ABOLICIÓ DEL RÈGIM FEUDAL O SENYORIAL


Enviado por   •  5 de Marzo de 2014  •  Síntesis  •  1.089 Palabras (5 Páginas)  •  313 Visitas

Página 1 de 5

DOC. 9. L'ABOLICIÓ DEL RÈGIM FEUDAL O SENYORIAL

El text té un caràcter jurídic (un decret del règim feudal), de contingut polític, i té una font primària.

L'autor d'aquest text és l'Assemblea Nacional és una organització poltica, i és una de les dues parts del parlament de França. L'altra és el Senat.

Consta de 577 diputats, cadascun dels quals es tria en fins a dues rondes de cotació i represemta una circumscripció electoral específica. La durada màxima del mandat de l'Assemblea i els seus diputats és de cinc anys. El President de França pot dissoldre l'Assemble (i anunciar noces eleccionsxs), excepte si ja ho ha fet en l'últim any. La seu oficial és el Palais Bourbon en les ribes del riu Sena, a París.

Va ser la manera de constitució dels representants del Tercer Estat durant la Revolució Francesa. El rei va ordenar tancar la sla de reunions de l'Assemblea Nacional, però els diputats es van reunir a l'anomenada sala del Joc de la Pilota, on van jurar que es quedarien fins que haguéssin redactat una constitució. Per això es va anomenar Assemblea Constituent.

La idea principal és que l'Assemblea Nacional suprimeix el régim feudal. I les idees secuandaries són que els deures i els drets es refereixen a la mà morta real o personal, la servitud i els que els representen són abollits sense indemnització, i el preu i la manera de redimir-los seran fixats per l'Assemblea Nacional.

Aquest text se situa a la Revolució Francesa que va tenir lloc en els mesos de maig i juny del 1789. Es reunien a Versalles els Estats Generals, cada estament deliberava per separat, i després ho posaven tot en comú. Els privilegiats disposaven de dos vots (noblesa i clergat), mentres que el tercer estat, malgrat ser el grup més nombrós, només en tenia un.

La disputa que van haver de reunir i de votar va ser el desencadament de la Revolució. Els representants del Tercer Estat havien demanat en els quaderns de greuges que es votés per cap, i no per estament, i que se'ls dupliqués el nombre de membres. El rei va acceptar doblar el nombre de diputats, però no va acceptar el vot per cap.

Pensaven que encara podien obtenir el vot per cap, però els estaments privilegiats es van negar. Com a resposta, el tecer estat es va autoproclamar Assemblea Nacional. Arran del tancament de la sala on es reunien, es van reunir a la sala del Joc de Pilota, es va anomenar Assemblea Nacional Constituent.

Però l'actitud del rei va propulsar la gran revolució urbana del 14 de juliol de 1789, l'assalt a la presó de Bastilla de París, allà era on tancaven els dissidents polítics, però no els obrien les portes, el rei va manar als soldats que disparessin. Després de vuit hores de lluita, els defensors es van rendir.

Aquest text pertany a una obra que va tenir una influència molt notable sobre el tercer estat.

Sens dubte, va ser bo per els camperols, perquès es basava en la propietat feudal sobre la terra i la sujecció personal del camperol al senyor feudal. Ja que els camperols havien de pagar-li una suma de diners al senyor feudal per l'explotació de la terra.

Què significava per els camperols l'abolició del règim senyorial?

Per als camperols significaven menys gastos, perquè amb el règim senyorial havien de pagar-li unes rendes, per poder treballar en les seves terres, ja podia ser amb diners o amb una part de la collita, però gràcies a l'abolició

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.6 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com