ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

MISSATGE A LA REINA REGENT GROYERDEREK


Enviado por   •  9 de Noviembre de 2014  •  481 Palabras (2 Páginas)  •  784 Visitas

Página 1 de 2

Missatge a la Reina Regent

El text a comentar, es titula El missatge a la Reina Regent, és un text de naturalesa política concretament del catalanisme polític. Pel fet de ser coetani a l’epoca podem dir que es una font primària. Es un text en el qual la lliga de Catalunya sol•licita a la Reina Regent, autonomia política i judicial. El text es va escriure el 1888, on Valentí Almirall va ser qui va impulsar (durant la dècada de 1880) el primer catalanisme polític, la transformació del moviment catalanista en doctrines i partits amb voluntat d'intervenir en l'Administració pública. Ho va fer des de una perspectiva d'esquerres i de progrés: primer diari escrit íntegrament en llengua catalana, el Diari Català (1879) entre altres. A més va sistematitzar la doctrina del catalanisme polític en el llibre Lo Catalanisme (1885). Almirall va connectar amb la societat civil catalana i va ser l'inspirador del Memorial de Greuges, document que va proporcionar una gran popularitat al Centre Català.

L’autor va ser Àngel Guimerà en representació de la lliga de Catalunya. Aquest partit conservador va ser una decisió del Centre Català l’any 1887. Els màxims representats van ser Àngel Guimerà, Narcis Verdaguer i Callís, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i Enric Prat de la Riba, Al costat d’altres que procedien de la Renaixença. El destinatari es la Reina Regent, Maria Cristina.

El tema principal es l’autonomia política ,judicial i autonòmica respecte Espanya. Catalunya vol que tots els càrrecs administratius i judicials estigui’n ocupats per catalans, també volen que la llengua oficial sigui el català, que a les corts catalanes es votin els pressupostos de Catalunya, i els diners que es dona a Espanya. També volen que desapareguin les quintes, i si algun vol ser soldat ha des ser voluntari i amb sou.

Aquest text posteriorment dona lloc a les Bases de Manresa (1892), abans d’aquest text també hi ha altre important el Memorial de greuges (1885).

El Memorial de greuges denunciava el centralisme, i demanava el dret a impulsar la vida regional, el proteccionisme, el dret civil català davant l’amenaça governamental d’elaborar un nou codi civil únic per a tot Espanya. Les conseqüències del document van ser notables a Madrid. Les Bases de Manresa recollia els principis del catalanisme polític i posava l’èmfasi en el paper que Catalunya havia de tenir en la vida política espanyola.

Dins de la seva època , i sobre la problemàtica catalana , és un document radical, que fins i tot diferents sectors de la societat catalana (com ara la gent que es movia a l'entorn de Almirall , Joan Mañé i Flaquer o L'Espanya Regional) acusar de separatista. Finalment, aquest text juntament amb el Memorial de greuges i les Bases de Manresa, representen el desig d’autonomia

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com