ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Pere Calders


Enviado por   •  29 de Mayo de 2014  •  1.529 Palabras (7 Páginas)  •  316 Visitas

Página 1 de 7

PERE CALDERS

BIOGRAFIA

Va néixer a Barcelona el 1912. Va ser fill únic. El seu pare es deia Vicenç Calders Arús. El seu pare es un grafista i escriptor que havia fet alguna cosa de teatre i novela. La seva Mare es deia Teresa Rossinyol. Són gent d'origen pagès però es traslladen a Barcelona.

Tenien una casa d'estiueig a la vora de Sabadell (Can Maurí) que influencia la seva obra ja que hi fan moltes estades a l'estiu. Hi havia una llar de foc al voltant de la qual es reunia tota la família a explicar històries. Des de ben petit sabia llegir, i va anar a estudiar als jesuïtes. Després va estudiar en una escola catalanista on va conèixer amics que serien per sempre, com Avel·lí Artís Gener (Tísner) o Joan Coromines, un gran filòleg català. En la seva escola feien redaccions de manera diària, que algunes vegades van ser editats com els contes de Calders. Van clausurar l'escola i el director va obrir una acadèmia, on Calders hi va anar a estudiar per aprendre més sobre les lletres.

Al 1929 va a La Llotja a estudiar Belles Arts, on va tornar a coincidir amb en Tísner. Allà hi va estar 5 anys. Va conèixer la seva primera esposa, anomenada Mercè Casals. Als anys 32, va fundar un estudi de disseny gràfic amb companys de la classe. Va treballar també de periodista al Diario Mercantil on també treballava Tísner com a redactor. També va començar a publicar els seus primers dibuixos en aquest diari, que sovint acompanyaven poemes o articles lliures. Es va casar amb la Mercè el 1935 i van tenir el primer fill el 1936, al que anomenen Joan Calders i Casals.

Va treballar en un altre diari anomenat Avui on va passar a publicar una columna diària. També van treballar a l'Esquella de la Torratxa. Militava a les Joventuts d'Acció Catalana i es va posar com a militant del PSUC. El 1936 publica el primer recull anomenat "El Primer Arlequí" i una petita novel.la anomenada "La Glòria del Doctor Laren".

Arribada la Guerra Civil, va escrivint a l'Esquella de la Torratxa amb Tísner i també pública "Les Mans del Taumaturg" al diari El Mirador. El 1937 es va inscriure com a voluntari per l'exèrcit republicà i va lluitar a la Batalla de Terol. Va escriure una obra anomenada "Unitats de Xoc" una novel.la on ens explica què se sent lluitant al front.

El 1939, quan s'acabà la guerra, s'exilia a França i passa caminant cap a l'altre país pel Coll d'Ares. Va estar en el castell de Roissy-en-Brie, on també estava Mercè Rodoreda. Cal saber que abans d'arribar a França el van tancar en un camp de concentració, del qual es van escapar i van arribar al castell, on es troben amb Rodoreda, Obiols, etc. Coneix a Benguerel, amb qui té una amistat que dura fins a la mort.

El juliol del 1939 se'n va exiliat cap a Mèxic, i allà es troba a Tísner. La seva dona també va a Mèxic ignorant que havia començat una relació amorosa amb Rosa Artís, la germana de Tísner. A Mèxic Calders està sense feina, ja que prèviament li havien ofert una feina a una fàbrica, però per problemes legals han de tancar la fàbrica i es troba sense treball.

Es troba amb Carner, que l'ajuda a aconseguir una feina. Arriba a publicar tres contes a una editorial pels quals li paguen un sou per tres mesos. Entra a treballar a una editorial i es retroba amb Tísner un altre cop. Un cop arriba la dona a Mèxic, viu amb ell tot i que mentrestant anava festejant amb Rosa, ara seva amant.

L'octubre del 1941 va col.laborar al Full Català, un diari català editat a Mèxic on publica "El Raspall". Entra a treballar en la UTEHA (Unió Tipogràfica Editorial Hispano-Americana). El 1945 se separa de la seva dona i el 1947 té el seu primer fill del segon matrimoni, un noi anomenat Raimon Calders i Artís. El mateix 1947 li publiquen "La Ratlla i el Desig", que surt a la revist Catalunya, amb què guanya un premi dels Jocs Florals temps després.

El 1949 neix la seva segona filla Glòria i un any després neix la Tessa, amb qui té una molt bona relació. Es va imposar llevar-se cada dia a les 4:30 de la matinada per escriure durant dues hores i mitja, així durant el dia tenia temps per treballar i estar amb la família. Temps en què escriu la majoria dels contes de "Cròniques de la Veitat Oculta", que va tenir molt d'èxit a Catalunya. Va ser considerat per la critica un dels grans contistes de la literatura catalana.

El 1957 escriu un altre recull de contes "Gent de l'Alta Vall", on els contes estan agrupats per temàtica mexicana. També a finals dels 50 escriu una altra novel·la de temàtica mexicana anomenada "Aquí Descansa Nevares", que es publica el 1967. Tot i que va viure be, mai es va integrar del tot a Mèxic. Creia que si un full naixia a Mèxic però cap allà als 15 anys tornava a Catalunya encara es podria arrelar a Catalunya, així que així ho va fer. Quan

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (8.9 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com