ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Proclamació De La República Ctalana


Enviado por   •  12 de Mayo de 2015  •  829 Palabras (4 Páginas)  •  136 Visitas

Página 1 de 4

Exercici 1: Proclamació de la república catalana

pregunta 1

a) És una font textual, primària i pública. Té un contingut polític i institucional. La font és extreta del discurs pronunciat per Francesc Macià a la plaça Sant Jaume de Barcelona el 14 d'abril del 1931. Fa referència a la proclamació de la Segona República Espanyola de manera pacifica i amb molt d'entusiasme popular.

b) aquesta font es situa en la Segona República Espanyola (1931-1939), exactament el 14 d'abril del 1931 que es quan es proclama la república Espanyola.

Abans de què és proclamés, espanya va patir la dictadura de Primo de Rivera (1923-1930), un dictadura militar, monàrquica, centralista, conservadora, confessional i repressiva. Aquest cop d'estat triomfa per diverses raons com per exemple que Primo compta amb el suport del rei, els militars africanistes i les classes alta i mitjana. Però en un moment el rei forçara la dimissió del dictador perquè:

-Alfons XIII creu que el govern de Primo es temporal i ja ha acomplert els seus objectius.

-Al cap d'Estat vol tornar a un règim liberal com el de Cánovas.

-Primo de Rivera no sols ha perdut el suport del rei, dels militars i de la classe alta. Ha crescut una forta oposició (perquè les polítiques repressives de Primo només podien tenir un efecte conjuntural): sindicalistes, catalanistes, intel·lectuals i estudiants; republicans i PSOE esdevenen moviments de masses.

Amb tot això, Primo dimiteix el 1930 i és substituït pel general Berenguer i aquest, després, pel almirall Aznar. És la dictablanda, una transició cap a una monarquia liberal no democràtica conservadora centralista (amb el suport de la lliga). Però apareix una alternativa republicana democràtica progressista autonomista. Aquest projecte alternatiu triomfà en les eleccions municipals de 1931. llavors les eleccions seran guanyades per les forces republicanes ( rei marxarà d'Espanya) i a partir d'aquí és quan el 14 d'abril de 1931 Francesc Macià (líder del partit ERC) proclamà la Segona República Espanyola.

c)

Macià en el primer fragment vol transmetre la il·lusió de la victòria de les

candidatures republicanes en les eleccions municipals. Justifica la proclamació de la república amb la veu del poble, és a dir, la República catalana en part es proclamada perquè els ciutadans de Catalunya ho volen i ho demanen i això es fa evident quant en les eleccions surt majoria les esquerres republicanes.

Després Macià demana que les altres nacions d'Espanya i del món els hi facin costat per sentir recolzament per poder tirar endavant aquesta República Catalana i per assegurar

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.3 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com