ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Prueba Extraodinaria De Catalan 1r De Batxillerato


Enviado por   •  16 de Junio de 2013  •  790 Palabras (4 Páginas)  •  219 Visitas

Página 1 de 4

POESIA TROBADORESCA:

Poesia escrita en llengua vulgar, la 1ra lírica culta que va aparèixer a Europa, llavors va sorgir a Occitània al segle XII. Tracta un tema profà (lamor cortes), no religiós i es desenvolupa en l’ambient cortesà de la noblesa. Els poemes era obra d’autors coneguts. Característica que diferenciava de la lírica popular: k era anònima. Feia una poesia cortesana, castells de la noblesa.

La relació entre Catalunya i Occitània era molt estreta, per això va arriba la lírica trobadoresca als Pirineus. Durant el regnat d’Alfons el Cast s’imposa entre els trobadors catalans per compondre poemes en occità, el rei Alfons també hi escrivia. La influencia de la lírica trobadoresca es va convertir en la base de la poesia culta catalana fins al segle XV. Trobadors catalans: Guillem de Berguedà i Cerverí de Girona.

(POETA) esdevé unit a la dama (midons) de qui esta enamorat x un jurament de fidelitat paral·lel al que vinculava el senyor feudal amb els seus vassalls. El poeta s’adreça a la dama amb un pseudònim (senhal) xk es una dona casada i el sei amor secret. La cançó es el gènere principal d’amor cortes.

AUSIAS MARCH

Formava part d’una família de poetes i cavallers, visqué com a senyor feudal, propietari de terres. El mes gran poeta del S.XV (segle d’or de les lletres catalanes). És el primer poeta que abandona la llengua Occitània per escriure en català, un poeta modern. La seva obra manté encara trets medievals, tant per la mètrica com a l’us d’un senhal, per adreçar-se a la dama estimada. La dona idealitzada “l’amor platònic” de la poesia trobadoresca passa a una imatge de la dona mes real i humana(dona susceptible del pecar, igual que l’home i filosofa).

L’autor es debat entre 2 sentiments:

1-amor carnal/ foll

2-amor espiritual/ honest

també utilitza comparacions i imatges.

POESIA S.XVI-XVIII

DECADENCIA: És l’etapa k a partir del S.XVI, la literatura catalana va perdre l’esplendor de l’etapa medieval fins recuperar-la al XIX. Una de les causes va ser la progressiva castellanització de l’aristocràcia i va afectar a la literatura culta.

Poesia culta (3 etapes)

1-RENAIXEMENT: és un moviment cultural que van inicia els humanistes italians i al S.SXI es va escampar x tot Europa. En poesia va estar determinat x la revolució lírica iniciada x Petrarca. La seva influencia va ocupar en la literatura castellana i a la poesia catalana. Poeta + destacat: Pere Serafí, l’obra del qual mostra influencies de Petrarca, Ausias March i la poesia popular.

2-BARROC: Durant el S.XVII, la poesia catalana segueix els

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.9 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com