ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Unió Europea


Enviado por   •  6 de Febrero de 2015  •  1.806 Palabras (8 Páginas)  •  185 Visitas

Página 1 de 8

UNIÓ EUROPEA

1. Introducció

1.1 Què és?

La Unió Europea (o la UE) és la unió econòmica i política de vint-i-vuit estats independents, localitzats majoritàriament a Europa. Va ser creada després de la Segona guerra mundial amb el pas de promoure la recuperació econòmica: la idea de que els països que comercien entre ells es fan econòmicament més interdependents i per tan, probablement, evitin conflictes. Es va establir en el Tractat de Maastricht l'1 de novembre de 1993, sobre els fonaments de la preexistent Comunitat Econòmica Europea.

1.2. Estats membres actuals

Els estats que actualment formen la Unió Europa són:

Àustria (1995), Bèlgica (1952), Bulgària (2007), Croàcia (2013), Cypre (2004), República Txeca (2004), Dinamarca (1973), Estònia (2004), Finlàndia (1995), França (1952), Alemanya (1952), Grècia (1981), Hongria (2004), Irlanda (1973), Itàlia (1952), Latria (2004), Lituània (2004), Luxemburg (1952), Malta (2004), Netherlands (1952), Polònia (2004). Portugal (1986), Romania (2007), Eslovàquia (2004), Eslovènia (2004), Espanya (1986), Sweden (1995), Regne Unit (1973).

En la foto anterior es senyalen tots els estats que formen part de la Unió Europea actualment col•locat dins el mapa d’Europea.

1.3. Bandera

La bandera europea no és un símbol de la UE, sinó també de la unitat i identitat europees en un sentit més ampli. Està formada per 12 estrelles grogues disposades en un cercle sobre un fons blau. Les estrelles simbolitzen els ideals de la unitat, solidaritat i harmonia entre els pobles d’Europa. El número d’estrelles no té res a veure amb el número de països de la UE, tot i que el cercle sí que és un símbol d’unitat.

1.4. Himne

L'himne europeu des de l'any 1972 és l'Oda a l'Alegria, escrita per Ludwig van Beethoven el 1793 sobre un text homònim de Friedrich Schiller del 1785. El 1972, el Consell d'Europa el va adoptar com a himne.

Es Europa una unida,

i unida ha d'estar.

Una en la diversitat,

amb l'augment de la pau.

Que sempre regni a Europa,

la fe i la justícia al compàs,

en la llibertat del poble,

en un país millor.

Ciutadans d'Europa;

vostra és doncs la feina,

les estrelles des del cel,

us alimenten amb fervor.

1.5. Dia d’Europa

La Diada d'Europa es commemora el dia 9 de maig en record a la declaració realitzada per l'aleshores Ministre francès d'Afers Exteriors Robert Schuman a París el dia 9 de maig de 1950, mitjançant la qual es donà el tret de partida a la creació de la Comunitat Europea del Carbó i de l'Acer (CECA).

1.6. Lema

“United in diversity”, el lema de la Unió Europea, es va utilitzar per primera vegada l’any 2000. Es refereix a la manera en que els europeus s’ha unit, formant la UE, per treballar a favor de la pau, la prosperitat, beneficiant-se al mateix temps de la gran diversitat de cultures, tradicions i llengües del continent.

Unida en la diversidad i Units en la diversitat els lemes en espanyol i català respectivament.

2. Història

2.1 Visió europeista després de la Primera i Segona Guerra Mundial

Les arrels històriques de la Unió Europea es remunten a la Segona guerra Mundial. Els europeus estaven decidits a evitar que la matança i destrucció es pogués tornar a repetir. Poc després de la guerra, Europa va quedar dividida entre Est i Oest donant pas als 40 anys de la Guerra Freda. Les nacions d’Europa Occidental van crear el Consell d’Europa l’any 1949. Constituïa en un primer pas cap a la cooperació, però sis d’aquests països apostaven per anar més lluny.

El 9 de maig de 1950, el ministre francès d’Assumptes Exteriors, Robert Schuman, presenta un pla per una major cooperació. D’ara en endavant, cada 9 de maig es celebra el “Dia d’Europa”.

L’any 1946 Winston Churchill crida a favor d’una “especia d’Estats Units d’Europa” en un discurs pronunciat a la Universitat de Zurich. A més, es crea a París, França, la Unió de Federalistes Europeus.

L’any 1947 Winston Churchill impulsa i crea el moviment d’Europa Unida. Aquest moment és contrari als òrgans supranacionals però està a favor d’una cooperació intergovernamental. Aquell mateix any, René Courtin crea el Consell francès per una Europa Unida que serà absorbit posteriorment pel Moviment Europeu (1953). Promoguts pels demòcrates cristians, es creant els Nouvelles Equipes Internationales, que més tard, es convertiran en la Unió européenne des démocrates-chrétiens (Unió Europea Demòcrata Cristiana) (1965). Es funda el Moviment pels Estats Units Socialistes d’Europa, que l’any 1961 passarà a dir-se Esquerra Europea. S’anuncia el Pla Marshall, creat per la reconstrucció econòmica d’Europa. Es celebra a Montreux, Suïssa, el Congrés de la Unió de Federalistes Europeus. Les organitzacions de federalistes i unionistes es reuneixen amb el Comitè de coordinació internacional de moviment per la unificació Europea.

El 1948, entra en vigor el Conveni duaner entre Bèlgica, Luxemburg i Països Baixos. Bèlgica, França, Luxemburg i Països Baixos i el Regne Unit firmen el Tractat de la Unió Occidental (Tractat de Brussel•les). Es crea la Organització Europea per la Cooperació Econòmica (OECE) amb la finalitat de coordinar el Pla Marshall. Promogut pel Comitè de coordinació internacional de moviments per la unificació europea, es celebra

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (11.8 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com