ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Bolivia


Enviado por   •  8 de Julio de 2013  •  Informes  •  10.957 Palabras (44 Páginas)  •  273 Visitas

Página 1 de 44

Bolivia: La Paz, Potosi& Uyuni

Hoofdstuk 1. La Paz

La Paz is een adembenemende stad en dat komt niet alleen door de ijle lucht. Doordat dit Boliviaanse gebied op grote hoogte ligt en te midden van de mooie omgeving van de Andes, zijn de panorama’s buitengewoon sensationeel. Naast prachtige natuur, heeft La Paz ook een bruisend stadsleven te bieden. Als grootste plaats van Bolivia staat het er bol van handel en industrie. Op het gebied van architectuur blinkt zij echter niet uit in schoonheid. Van de oude koloniale tijd is weinig bewaard gebleven en ook zijn er weinig toeristische trekpleisters zoals musea en galerieën. Toch is het zeker de moeite waard om de stad van dichtbij te beleven. Tijdens een wandeling kun je bijvoorbeeld plotseling getroffen worden door een prachtig doorkijkje en verschijnt daar de berg Illimani in volle glorie met haar drie met sneeuwbedekte toppen of word je geraakt door het arme maar dynamische leven op straat. Vergeet ook zeker niet naar El Alto te lopen voor een indrukwekkend uitzicht over de stad.

La Paz is the administrative capital of Bolivia, while Sucre is the constitutional capital and the seat of the Supreme Court. La Paz was established in 1548, and is in the Andes. Altitude of the city ranges from about 4,058 m (13,313 ft) above sea level in El Alto (where the airport is located) to 3,100 m (10,170 ft) in the lower residential area. It is the highest national capital in the world.

Onze Lieve Vrouwe van de Vrede

La Paz is in 1548 gesticht (was founded by) en benoemd door een Spanjaard, Alonzo de Mendoza. Waar eerder een inheemse nederzetting gevestigd was, werd nu plaatsgemaakt voor La Ciudad de Nuestra Señora de La Paz (Onze Lieve Vrouwe van de Vrede). Spanjaarden hadden altijd al een passie voor kostbaar metaal en de rivier Rio Choqueyapu bleek er vol mee te zitten. Het leeghalen van de goudmijnen gebeurde zonder tijd te verspillen en de veroveraars legden tegelijkertijd hun eigen religie en cultuur op aan de inheemse bevolking. Omdat de overwegend mannelijke kolonisten gezinnen stichtten met de ingeboren vrouwen, vermengden daarnaast ook de bloedlijnen.

Ondanks haar naam, die immers anders doet vermoeden, heeft deze stad weinig vrede en des te meer geweld gekend. Sinds haar onafhankelijkheid in 1825 is La Paz 190 keer overgegaan in andere leidinggevende handen. Een baan als president bleek er één met een lage levensverwachting. Het Presidentiële Paleis wordt tegenwoordig Palacio Quemado (Verbrand Paleis) genoemd, omdat het door de jaren heen veelvuldig in brand gestoken is.

El Prado

In de bedrijvige en nog altijd groeiende stad La Paz is het gemakkelijk om je te vermaken door rond te slenteren in de kleine straatjes, over de plaza’s en tussen de restaurants, gezellige cafeetjes en de vele verschillende musea. Verdwalen is haast onmogelijk want er is maar een hoofdweg die over de rivier Rio Choqueyapu loopt en meestal aangeduid wordt als El Prado (De Wandelweg). -> http://www.tiwy.com/pais/bolivia/la-paz/plaza_murillo/eng.phtml

Het hoogste deel van de stad, El Alto (4082m), is het deel van de stad waar de armere bevolking woont. Hier zijn de huizen van zeer slechte kwaliteit en snijdt de ijskoude wind over de hoogvlaktes. Dit gedeelte breidt zeer snel uit. Hier komen veel immigranten van het platte land wonen. Het lagere gedeelte van de stad behoort toe aan de rijkere klasse, luxe hotels en ambassades. La Paz centrum is 1 grote markt. De heksenmarkt is zeer beroemd!

La Paz is niet zozeer een feeststad, maar kent wel de Peñas: vrolijke barretjes met traditionele livemuziek. Hier komen veel locals op af, waardoor je je er altijd in prettig en interessant gezelschap bevindt. Grote markten als de Heksenmarkt (Mercado de Hechicería) zijn ook zeker een bezoekje waard. Indiaanse vrouwen verkopen hier in traditionele kledij hun kruiden, kleden en handwerken. Vlak naast het Presidentiële Paleis aan de Plaza Murillo, staat een imposante kathedraal, gebouwd in 1835. Het loont absoluut de moeite om deze van dichtbij te bewonderen en de prachtige kerken Santo Domingo en San Francisco zijn eveneens een genoegen voor het oog. Mis ook het Mueso de la Coca niet, wat provocerend maar onpartijdig en informatief van aard is.

Stakingen en marsen

De kans is zeer groot dat je tijdens je verblijf in La Paz te maken krijgt met stakingen of protestmarsen. Politieke onrust lijkt bij La Paz te horen. Kijk niet vreemd op als de Plaza Murillo, waar het presidentieel paleis zich bevindt, hermetisch is afgesloten door tientallen zwaarbewapende militairen. Ook hoofdweg El Prado wordt regelmatig geblokkeerd door protesterende massa’s mensen. Meestal verloopt dit tamelijk rustig en is het geknal van vuurwerk het enige wat je kan laten schrikken. Wegblokkades rondom La Paz komen ook veelvuldig voor, hierdoor kunnen je reisplannen flink in de war gegooid worden…

Kathedraal en Plaza Murillo

De Kathedraal aan het Plaza Murillo is een imposant bouwwerk, mede door de bijzondere ligging: midden op een steile heuvelwand. De kerk is gebouwd in 1835 en is met haar dikke muren, hoge plafonds en immense pilaren een overweldigend gevaarte.

Achter de kathedraal staat het Presidentiële Paleis en in het midden van Plaza Murillo staat een standbeeld van president Gualberto Villarroel. Op een dag in 1946 werd hij het paleis uitgesleurd door rebellen om vervolgens midden op het plein opgehangen te worden aan een lantaarnpaal. Vreemd genoeg onderging Don Pedro Domingo Murillo, naar wie het plein vernoemd is, precies hetzelfde lot in 1810.

Beside the cathedral is the Presidential Palace, and in the center of Plaza Murillo, opposite, stands a statue of President Gualberto Villarroel. In 1946, he was dragged from the palace by vigilantes and hanged from a lamppost in the square. Interestingly enough, Don Pedro Domingo Murillo, for whom the plaza was named, met a similar fate here in 1810.

At the same time then in the centre of the square a three-meter high monument to Pedro Domingo Murillo was erected by an Italian sculptor Ferruccio Cantella.

At the foot of the monument there is a sculpture image of a woman, that embodies the Motherland (State), next to her is liberator soldier, and to the right (on the photo) – a bronze lion as a symbol of fearlessness and triumph.

During shipment of the monument from Italy, the boat that carried the cargo from ship to the port, sank. Some portions of the monument were irretrievably lost.

The facade of the presidential palace - «Palacio Quemado» that

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (66.6 Kb)  
Leer 43 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com