DRET DE LA SEGURETAT SOCIAL
Laura Perez QuesadaPráctica o problema10 de Octubre de 2020
3.214 Palabras (13 Páginas)231 Visitas
13.531 - DRET DE LA SEGURETAT SOCIAL II[pic 1]
Feb - Juny 19 Unitat 1[pic 2]
SOLUCIONS ORIENTATIVES PAC 1[pic 3]
[pic 4]
Primera part
Contesteu a les següents preguntes, fonamentant la resposta en la legislació vigent:
- Enumera i analitza les diferències entre les modalitats de jubilació parcial general regulada a la LGSS i l'establerta en el Reial decret llei 20/2018, de 7 de desembre, de mesures urgents per a l'impuls de la competitivitat econòmica en el sector de la indústria i el comerç a Espanya.
El Reial decret llei 20/2018, de 7 de desembre, de mesures urgents per a l'impuls de la competitivitat econòmica en el sector de la indústria i el comerç a Espanya, en el seu art. 1 modifica el text refós de la Llei General de la Seguretat Social, aprovat pel Reial decret legislatiu 8/2015, de 30 d'octubre determinant l'existència en el moment actual de dos tipus de jubilació parcial, la que ja regulava la normativa i una específica. Els elements principals de distinció són:
- L'específica sols s'aplica a la indústria manufacturera,
-[pic 5]
indústria manufacturera.
- L'edat és de 61 anys i en la LGSS és 61 anys i 8 mesos.
- Només es cotitza en l'especifica per la jornada realitzada; en la general ha de cotitzar com si estigués en actiu, aquest any el 80% de la base.
- En l'especifica s'exigeix que la plantilla indefinida de l'empresa sigui com a mínim el 70% i en l'especial si s'accedeix al màxim de reducció.
-[pic 6]
50% podent arribar al 75%.
-[pic 7]
jubilació.
- Enumera i analitza les diferències entre la jubilació flexible i la jubilació activa.
[pic 8]
[pic 9]
Es considera com a situació de jubilació flexible la derivada de la possibilitat de compatibilitzar, una vegada causada, la pensió de jubilació amb un contracte a temps parcial, dins dels límits de jornada a que es refereix l'article 12.6 del ET, amb la conseqüent minoració d'aquella en proporció inversa a la reducció aplicable a la jornada de treball del pensionista, en relació a la d'un treballador a temps complet comparable.
A aquest efecte, s'entén per "treballador a temps complet comparable" a un treballador a temps complet de la mateixa empresa i centre de treball, amb el mateix tipus de contracte de treball i que faci un treball idèntic o similar. Si en l'empresa no hi hagués cap treballador comparable a temps complet, es considerarà la jornada a temps complet prevista en el conveni col·lectiu aplicable o, en defecte d'això, la jornada màxima legal.
A partir de 17-03-2013, el límit de reducció de jornada se situa entre un mínim del 25% i un màxim del 50%. Conseqüentment, el jubilat ha de realitzar una jornada de entre el 75% i el 50% de la jornada de treball a temps complet.
La jubilació flexible exigeix la prèvia condició de jubilat per accedir a la mateixa independentment de l´edat.
Per accedir a la jubilació flexible s´exigeix la mera condició de jubilat encara que s'hagi accedit amb el mínim de carència de 5.475 dies.
En la jubilació flexible és redueix l´import ja obtingut prèviament amb el percentatge de jornada realitzat. Les cotitzacions efectuades en les activitats realitzades, durant la suspensió parcial del gaudi de la pensió de jubilació, faran efecte per a la millora de la pensió, una vegada produït el cessament en el treball.
A aquest efecte, una vegada comunicat el cessament en la realització de les activitats a l'Entitat gestora competent, es restablirà el gaudi íntegre de la pensió de jubilació, previ càlcul de la seva quantia conforme a les regles següents:
Es procedirà a calcular de nou la base reguladora, mitjançant el còmput de les noves cotitzacions i aplicant les regles vigents en el moment del cessament en l'activitat, tret que l'aplicació del que s'estableix en aquesta regla donés com a resultat una reducció de l'import de la base reguladora anterior, en aquest cas, es mantindrà aquesta última, si bé aplicant a la quantia de la pensió les revaloracions hagudes des de la data de determinació de la base reguladora fins a la del cessament en el treball.
Les cotitzacions efectuades, després de la minoració de l'import de la pensió de jubilació:
Donaran lloc a la modificació del percentatge aplicable a la base reguladora, en funció del nou període de cotització acreditat.
Faran efecte per a disminuir o, si escau, suprimir el coeficient reductor que s'hagués aplicat, en el moment de causar el dret a la pensió de jubilació anticipada per tenir o no la condició de mutualista.
Si el treballador morís durant la situació de jubilació flexible, a l'efecte del càlcul de les prestacions per mort i supervivència que corresponguin, els beneficiaris podran optar per que aquelles es calculin:
- Des de la situació d'actiu del causant.
- O, si escau, des de la situació de pensionista. En aquest supòsit, es prendrà com a base reguladora la
[pic 10]
Respecte la jubilació activa l’article 214 de la LGSS es refereix al cas d’una persona jubilada que, ja inicialment o en qualsevol altre moment, decideix compatibilitzar la pensió de jubilació ordinària i el treball. Les seves característiques són les següents:
- Només és aplicable en el cas de la jubilació ordinària.
- L’accés a la pensió ha d’haver tingut lloc una vegada s’hagi complert l’edat que en cada cas hi és aplicable.
- El percentatge aplicable a la respectiva base reguladora a l’efecte de determinar la quantia de la pensió ha d’assolir el 100%.
- El treball compatible es pot realitzar a temps complet o a temps parcial i pot ser per compte propi o per compte d’altri.
En aquest cas, la quantia de la pensió de jubilació compatible amb el treball és equivalent al 50% de l’import resultant en el reconeixement inicial de la pensió, una vegada aplicat, si escau, el límit màxim de pensió pública que preveu la Llei de pressupostos generals de l’Estat, o del que s’estigui percebent, en el moment d’inici de la compatibilitat amb el treball, excloent-ne, en tot cas, el complement per mínims, sigui quina sigui la jornada de treball o l’activitat que faci el pensionista.
La pensió de jubilació es revaloritza.
Durant la realització del treball per compte d’altri o per compte propi, els empresaris i treballadors només cotitzen a la Seguretat Social per IT i per contingències professionals, si bé queden subjectes a una cotització especial de solidaritat, que no és computable per a les prestacions, del 8% (l’empresari assumeix el 6% i el treballador el 2%).
Una vegada iniciada la compatibilitat treball-pensió, l’empresa ha de mantenir, durant la vigència del contracte del pensionista, el nivell d’ocupació existent en aquesta abans del seu inici.
- Quins efectes jurídics es produeixen en el càlcul de la jubilació per a que el treballador pugui acollir-se al que es disposa en l'apartat 5 de la Disposició transitòria quarta de la LGSS?
Conforme a l'apartat 5 de la Disp. Trans. Quarta del Reial decret legislatiu 8/2015 de 30 d'octubre pel qual s'aprova el Text Refós de la Llei General de la Seguretat Social relativa a l'aplicació de legislacions anteriors per a causar dret a la pensió de jubilació, s’estableix:
“Es continuarà aplicant la regulació de la pensió de jubilació, en les seves diferents modalitats, requisits d'accés, condicions i regles de determinació de prestacions, vigents abans de l'entrada en vigor de la Llei 27/2011, d'1 d'agost, d'actualització adequació i modernització del sistema de la Seguretat Social, a les pensions de jubilació que es causin abans d'1 de gener de 2020, en els següents supòsits:
- Les persones la relació laboral de les quals s'hagi extingit abans d'1 d'abril de 2013, sempre que amb posterioritat a tal data no tornin a quedar incloses en algun dels règims del sistema de la Seguretat Social.
- Les persones amb relació laboral suspesa o extingida com a conseqüència de decisions adoptades en expedients de regulació d'ocupació, o per mitjà de convenis col·lectius de qualsevol àmbit, acords col·lectius d'empresa, així com per decisions adoptades en procediments concursals, aprovats, subscrits o declarats amb anterioritat a 1 d'abril de 2013, sempre que l'extinció o suspensió de la relació laboral es produeixi amb anterioritat a 1 de gener de 2020. Serà condició indispensable que els indicats
acords col·lectius d'empresa es trobin degudament registrats en l'Institut Nacional de la Seguretat Social o en l'Institut Social de la Marina, si escau, en el termini que reglamentàriament es determini.
- No obstant això, les persones a les quals es refereixen els apartats anteriors també podran optar per que s'apliqui, per al reconeixement del seu dret a pensió, la legislació que estigui vigent en la data del fet causant d'aquesta”.
Això implica que en els supòsits que es recullen continuarà aplicant-se la Llei anterior i per tant quant al càlcul de la jubilació, tant quant a l'edat del fet causant (serà l'anterior 65 anys), el període de carència per al càlcul seran 15 anys, la integració de llacunes es realitza conforme a la legislació anterior.
...