ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Dins Un Jardí Senyorial


Enviado por   •  8 de Diciembre de 2012  •  853 Palabras (4 Páginas)  •  2.353 Visitas

Página 1 de 4

Dins un jardí senyorial. Miquel Costa i Llobera

CONTEXT.

Aquest és un poema escrit per Miquel Costa i Llobera. El poema “Dins un jardí senyorial” forma part de la seva obra publicada en la segona edició de Poesies (1907).

Miquel Costa i q, Pollença, 1854 - Palma de Mallorca, 1922. Poeta, traductor, orador i prosista. Era fill d'una família de rics terratinents, que solia passar els estius a una possessió de Formentor, els paratges de la qual esdevindrien la font d'inspiració de molts dels seus poemes. L'autor manifesta dues constants temàtiques íntimament relacionades: el sentiment religiós i el sentiment del paisatge. Miquel Costa i Llobera era orfe de mare

La poesia de Costa i Llobera representa la superació de la Renaixença i dels tòpics de la poesia jocfloralesca. Parteix del Romanticisme i enllaça amb el Noucentisme, tot passant lleugerament pel Modernisme. Sempre es va moure entre dues constants estètiques: el Romanticisme i el Classicisme.

EL ROMANTICISME I L'ESCOLA MALLORQUINA

El Romanticisme, en el qual s'inscriu aquest poema, és un moviment literari que va aparèixer a Alemanya i a la Gran Bretanya al final del segle XVIII i que es va estendre per Europa a principis del segle XIX com a conseqüència dels grans canvis econòmics, socials i polítics de la revolució industrial. L'estil del Romanticisme consisteix en una projecció dels sentiments i la melancolia, on l'home s'aboca a la solitud i a l'enyorança. Aquest nou escriptor adoptà posicions ideològiques que acabaren en dos corrents contradictoris i ben definits: el conservador, confessional i monàrquic, i el segon, liberal, irreligiós, republicà i, en certs casos, revolucionari.

Les característiques del Romanticisme són: l'exaltació nacional, la valoració del patrimoni popular, la intimitat del poeta i la projecció dels sentiments a través de la natura i el paisatge.

L‘Escola Mallorquina’. Miquel Costa i Llobera és el model i el mestre del conjunt de poetes mallorquins que produeix la seva obra durant la primera meitat del segle XX i que es coneix com a Escola Mallorquina.

El grup d’escriptors encapçalats per Miquel Costa i Llobera assumeixen els ideals de la Renaixença a les illes Balears. La tendència classicitzant d’aquest moviment influirà notòriament en el noucentisme.

Les característiques de la poesia de Costa i Llobera que influiran en aquest grup són:

• La voluntat de perfecció formal. Preocupació per la llengua, per la mètrica, per la musicalitat, la qual cosa reflecteix un classicisme, vinculat al Noucentisme de Catalunya.

• La presència d’un nacionalisme conservador

• L’interès pel paisatge mallorquí, l’evocació de la seva bellesa plàstica, la reflexió vinculada al paisatge. Costa i Llobera presenta sovint un paisatge solitari.

• L’expressió dels sentiments a través d’un to de serenitat i des de la contenció emocional (classicisme)

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.6 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com