ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LA LITERATURA CONTEMPORÀNIA: ROMANTICISME I RENAIXENÇA


Enviado por   •  24 de Abril de 2014  •  1.150 Palabras (5 Páginas)  •  595 Visitas

Página 1 de 5

LA LITERATURA CONTEMPORÀNIA: ROMANTICISME I RENAIXENÇA

1. Quins canvis es produïen al segle XIX en el camp de la política, la societat, la cultura, el pensament i l’art?

Política: Les monarquies absolutes de l’Antic Règim van ser substituïdes, progressivament, per nous règims parlamentaris, fruit del nou pensament burgès i liberal que va desencadenar la Revolució Francesa, amb la qual la burgesia convertí en la classe dominant de la nova era. Posterior a aquest fet que va marcar la història de la humanitat, van aparèixer les idees de “nació” (associació de ciutadans lliures que deixen de ser súbdits d’un monarca) i “pàtria” (unitat espiritual amb la qual se senten identificats amb la creença que els nascuts en una comunitat determinada són fills de la mateixa mare, la pàtria).

Societat: Gràcies als extraordinaris avenços científics i tècnics, es produeixen un seguit de transformacions: la Revolució Industrial, la “revolució del consum”, l’explosió demogràfica i l’expansió colonial. La Industrialització converteix la burgesia en la classe dominant i comporta l’aparició d’una nova classe social, el proletariat industrial. Els obrers de les fàbriques, amb la finalitat d’aconseguir millors condicions laborals i de vida, s’organitzen en sindicats amb la influència de noves ideologies que defensen els drets dels treballadors, com el socialisme, el comunisme i l’anarquisme.

Cultural: El dret a accedir a la cultura ja no només és per una minoria privilegiada. Els governs dels països més avançats porten a la pràctica les idees culturals de la Il•lustració. L’escolarització i l’educació fan reduir considerablement el percentatge d’analfabetisme. Neix la cultura de masses.

Pensament i art: El classicisme i el racionalisme, que havien marcat les directius del pensament i de l’art del Renaixement donen pas a l’individualisme i l’irracionalisme: es valora la intuïció, la sensibilitat, la llibertat, i es difon l’escepticisme i l’angoixa, ja que entra en crisi la creença dels valors absoluts.

2. Quin moviment determinà un renovament profund de la literatura i de l’art a l’inici de l’Edat Contemporània? Determina el període durant el qual estigué vigent. Quines idees del Segle de les Llums va adoptar? Contra quines regles reaccionares els artistes d’aquest moviment? Què es proposaren revelar?

El moviment que va determinar un renovament profund de la literatura i de l’art a l’inici de l’Època Contemporània va ser el Romanticisme, que va estar vigent des de finals de l segle XVIII i mitjans del segle XIX. Les idees del Segle de les llums que va adoptar van ser: l’afirmació dels drets de l’individu i la lliure expressió de la sensibilitat. Els artistes romàntics es van revoltar contra les normes estrictes de l’art clàssic del Renaixement i del Neoclassicisme i les idees racionalistes de la Il•lustració. Es van proposar revelar la part més subjectiva i irracional de l’ésser humà.

3. Quin escriptor preromàntic exaltà la natura i les virtuts de l’educació “natural”? Quin mite romàntic sorgí d’aquesta exaltació i què evocava? On arrelaren especialment les idees d’aquets autor?

Jean-Jacques Rousseau va ser l’escriptor que exaltà la natura i les virtuts de l’educació “natural”. El “mite del bon salvatge” va sorgir d’aquesta exaltació i evocava l’home primitiu abans que fos corromput (alterat) per la societat. Les idees d’aquest autor es van arrelar especialment a Alemanya.

4. Un dels trets que caracteritza l’estètica romàntica és la nova visió que es projecta sobre la natura. Com és concebuda la natura pels romàntics?

Pels romàntics, la natura és concebuda com una força misteriosa i omnipotent (poderosa), creadora de la vida. Rousseau i Goethe ja consideraven la natura com un motor de viada, com una ànima capaç de generar emocions i reflectir estats d’ànims, és a dir, la natura entesa com la imatge de món espiritual.

5. Per quins motius la publicació de l’oda “La Pàtria” (1833) és un fet cabdal per a les lletres catalanes? Quin n’és l’autor? Quins són els aspectes d’aquesta oda que tingueren una influència decisiva sobre la poesia romàntica?

L’oda

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com