ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Veles E Vents


Enviado por   •  10 de Noviembre de 2013  •  822 Palabras (4 Páginas)  •  228 Visitas

Página 1 de 4

Introducció

L’intitulat poema Veles e vents han mos desigs complir és el designat amb el número XLVI dels manuscrits que han transmès la producció de March.

Context Literari

El segle d’or de la literatura catalana comença amb la influència de la literatura trobadoresca, la qual va néixer a les corts aristocràtiques occitanes durant el segle XI, encara que va florir durant el segle XII. Exposava un concepte d’amor cortès. El poeta conqueria el cor de la dama, i canta la bellesa de la seva estimada.

A causa de les estretes relacions entre Itàlia i els Països Catalans no ens ha d’estranyar que el nou ideal renaixentista penetrés a casa nostra.

En aquest poema que ara estudiarem veiem la influència de la literatura trobadoresca però també com agafen més força les noves idees renaixentistes que arriben d’Itàlia.

Autor

Ausiàs March fou un poeta valencià del segle XV, sens dubte el més important en llengua valenciana de l'època medieval. Malgrat escriure tots els seus versos en valencià, March va estendre la seva influència a poetes coetanis, i fins i tot posteriors, de tota la península ibèrica. La majoria de poemes que Ausiàs escrivia, eren de temes amorosos i morals. Tots els seus poemes utilitzen l’anomenat decasíl·lab ausiasmarquià d’estructura 4+6.

- escultura en pedra a Gandia

Poema

Ausiàs March va ser el primer poeta que va aconseguir donar-nos una imatge d’home angoixat per la mort; que va crear una imatge personal, feta d’elements extrets de la vida quotidiana;

Veles e vents" narra la història d’un viatge des d’ Itàlia a València en busca de l’estimada. L’autor l’estima però no sap si el seu amor és correspost. En aquest viatge corre grans perills i demanarà ajuda als vents per a arribar a terra.

La veu està en primera persona, perquè parla d'ell mateix, de la seva història, amb bons i mals moments i sobretot amb un bon esperit. Tot i així, la sensació que dóna la història és de tristesa.

Forma poètica

Format per 7 cobles de 8 versos i una tornado de 4. Utilitza l’anomenat decasíl·lab ausiasmarquià d’estructura 4+6. Són versos d’art major I tenen una rima consonant. Per tant, rimen segons l’esquema:

ABBACDDC CDDC.

Comentari per cobles

Primera Part: Descriu el marc d’esdeveniments externs als quals compara l’estat d’ànim que li produeix la manca d’amor de la dama. Situa les accions en paisatges reals i quotidians que fessin molt més fàcil d’entendre el gran drama pel qual passava l’amador.

1. En

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.9 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com