ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Viatge A Àfrica Per Mitjà De La Seua música I Cultura


Enviado por   •  24 de Febrero de 2014  •  803 Palabras (4 Páginas)  •  174 Visitas

Página 1 de 4

VIATGE A ÀFRICA

(per mitjà de la dansa, el ritme i el cinema)

“La bellesa de l’arc de Sant Martí radica en els seus diferents colors”

Proverbi africà

Per Antoni Navarro Amorós *

(Assessor de Llengua i Literatura

del CEFIRE de Sagunt)

El Col·legi Públic Cronista Chabret de Sagunt dins el seu projecte d’animació lectora “El món és redó”, on es treballa la tradició literària de diferents parts del món, va comptar la setmana passada amb l’actuació del ballarí i coreògraf Richard KOBENA originari de Ghana. Aquest coreògraf africà va fer les delícies dels més menuts que veieren com els personatges de la pel·lícula Kirikú i la bruixa, que havien vist feia poc, cobraven vida al llarg de l’actuació.

Àfrica a més de ser un continent que s’expressa per mitjà de la dansa i el ritme s’ha revelat com una font inesgotable de recreació dels grans temes de la literatura universal. En tot cas, així ho han experimentat l’equip de professors del Col·legi Cronista Chabret els quals porten des de principi de curs rastrejant la presència dels temes de la literatura universal al cinema, als anuncis publicitaris i a tota mena de programes televisius, i descobrint els valors culturals del cinema amb films de temàtica africana.

Després de veure com els temes de la literatura universal són recreats una i altra vegada en tots els àmbits de la comunicació humana i de descobrir la necessitat imperiosa de les persones de fabular, la investigació es va centrar en el visionat i l’anàlisi del film Kirikú i la bruixa del guineà Michel Ocelot. Inspirada en un conte popular africà, la pel·lícula de dibuixos animats recrea el tema de la recerca de la llibertat d’un poble i la figura de l’heroi com a “intrús benefactor”.

Les recerques literàries del professorat es traduïren en accions educatives de gran poder de suggestió quan, per decisió del claustre del “Cronista Chabret”, s’invità el ballarí Richard Kobena* a fer una intervenció amb l’alumnat. El pla inicial consistia, ens comenta la coordinadora Paqui Gimeno, “en què els alumnes plantejarien tota mena de preguntes sobre el film i sobre la realitat africana actual i acabaríem amb alguns cants i danses”. Ara bé, l’impacte de les cançons i de les danses africanes va ser tan gran que immediatament tots –

-alumnes i mestres- s’endinsaren en els móns insinuats a la peli i que el ballarí ens anava revivint in situ: les formes de comunicació en els pobles, la força de la solidaritat, l’alegria expressada per mitjà de les cançons i de la dansa... i també el descobriment de l’engany

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.8 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com