ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Instruments de la política monetària i mesures no convencionals.


Enviado por   •  1 de Mayo de 2016  •  Tareas  •  1.062 Palabras (5 Páginas)  •  320 Visitas

Página 1 de 5

Política Econòmica

Treball autònom

Instruments de la política monetària i mesures no convencionals

La realització d’aquesta activitat és voluntària. Passat el termini de presentació es penjaran unes solucions orientatives extretes de la bibliografia proposada, que són objecte de ser preguntades en les diferents proves escrites de l’assignatura

1. La política monetària de la zona euro es basa en una estratègia que utilitza la via de la modificació dels tipus d’interès. Les operacions principals de finançament són les actuacions  mitjançant les quals es posa en marxa la línia de transmissió. Al marge d’aquestes operacions l’Eurosistema té previstos una altra sèrie d’operacions de mercat obert que persegueixen diferents objectius dins de l’entramat de la política monetària de la zona euro.

a) Enumereu les operacions de mercat obert que acompanyen a les operacions principals de finançament de la política monetària de la zona euro. Definiu-les i exposeu-ne els seus objectius.

Trobareu la informació per contestar la pregunta al llibre del BCE:

https://www.ecb.europa.eu/ecb/legal/pdf/oj_jol_2015_091_r_0002_es_txt.pdf

NOTA: Al quadre 1 d’aquesta publicació podeu veure un resum de tots els instruments de l’Eurosistema i per tant, també de les operacions que heu de buscar i al capítol 2 tota la informació dels diferents tipus d’operacions de mercat obert.

També podeu trobar la informació en altres fonts oficials com ara el Banc d’Espanya:

http://www.bde.es/bde/es/areas/polimone/instrumentos/Los_instrumento_12a60642abac821.html

  1. Operacions temporals: són operacions amb objectiu de injecció de liquiditat a través de les subhastes regulars i setmanals del BCE i tenen venciment d’una setmana. Pot ser:

  • Cessió temporal: compra temporal dels títols als bancs, en aquest cas sí que es cedeix la propietat del actiu de la compra.
  • Préstec amb garantia d’actius: el BCE cedeix préstec als bancs en canvi de una  garantia del pagament del préstec pel valor d’un actiu dels bancs, en aquesta operació la propietat del actiu no es cedeix.

b) Si el Banc Central vol fer una operació temporal d’ajustament d’absorció de liquiditat quina figura utilitzarà una cessió temporal o un préstec de garantia, raona la resposta

Si el BCE vol fer una operació temporal d’ajustament d’absorció que s’utilitza quan hi ha molta diner en els bancs i el tipus d’interès a curt termini està per sota del interès marginal dels dipòsits, a demés es manté estable. En aquest cas utilitzarà el cessió temporal, venda temporal dels actiu perquè vol retirar diners del mercat. Depenent de la situació, si és que hi ha pocs bancs que tenen problemes de escès de liquiditat i ofereix aquests liquids al mercat interbacari demanant tipus interès alt doncs aplicarà aquesta operació dirigida només a aquests bancs en canvi si es tracta de que hi ha fluctuacions inesperades en el mercat interbancari on està implicant molts bancs en aquesta situació doncs es farà una subhasta o operacions interbancaris.


2. Busca en les estadístiques del Banc d’Espanya o en les del BCE l’evolució del tipus mínim ofert en les operacions principals de finançament i el tipus marginal de les subhastes realitzades entre gener i febrer de 2001.

a) Presenta un quadre on quedin recollits aquest dos tipus d’interès.

[pic 1]

[pic 2]

http://www.bde.es/webbde/es/estadis/infoest/tipos/tipos.html

- Tipus interès  de política monetària del Euro sistema  Series temporales cuadro TI.1.1

b) Quin dels dos és el preu oficial del diner? Per què s’anomena preu oficial del diner?

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.9 Kb)   pdf (618.5 Kb)   docx (436.9 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com