ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Resum economia de l'empresa bat 1


Enviado por   •  31 de Agosto de 2015  •  Resúmenes  •  2.348 Palabras (10 Páginas)  •  268 Visitas

Página 1 de 10

ECONOMIA EMPRESA 1

TEMA 11

EXAMEN DIA 27 DE MAIG

  1. Funcions del departament comercial.

· Anàlisi de mercats: proporciona la informació que permet a la direcció de l’empresa fixar la seva política i prendre decisions sobre les bases segures.

· Màrqueting: dissenya la política comercial de l’empresa.

· Vendes: organitza la venda directa i també la relació amb els canals de distribució.

  1. Definició de competència perfecta i explicació de les 4 característiques. Exemples.

Es diu que una empresa està en un mercat de competència perfecta quan compleix les condicions següents: homogeneïtat de producte, gran nombre d’oferents i demandants, coneixement total del mercat i llibertat d’entrada i de sortida del mercat.

· Homogeneïtat de producte: el que ven un oferent és el mateix que venen els altres. Exemple: pasta de dents.

· Gran nombre d’oferents i demandants: les decisions d’un oferent particular tenen escassa influència sobre el mercat total. Exemple: les llotges de peix.

· Coneixement total del mercat: els participants tenen total informació de les condicions de mercat. Exemple: quan surt una colònia nova.

· Llibertat d’entrada i de sortida del mercat: si les expectatives que ofereix el mercat són bones, hi haurà empreses que hi vulguin entrar, mentre que si una empresa no obté beneficis pot deixar de fabricar el producte. Exemple:

  1. Definició de competència imperfecta. Explicació i exemples de monopoli, oligopoli i competència monopolística.

La competència imperfecta apareix quan no es compleix alguna de les característiques de la competència perfecta. És el tipus de mercat que trobem més habitualment. Els principals exemples de competència imperfecta són el monopoli, l’oligopoli i la competència monopolística.

· Monopoli: és el  tipus de mercat oposat al de la competència perfecta. En aquest cas només hi ha un venedor i molts compradors: l’oferent té plena capacitat per determinar el preu i decidir la quantitat que vol produir. Els monopolis estan prohibits des que vam entrar a la Unió Europea. Exemple:

· Oligopoli: es forma quan hi ha pocs venedors (oferents) i un gran nombre de compradors (demandants). La competència és molt forta i, com que hi ha poques empreses, la política comercial adoptada per una d’elles influeix en la de la resta.  Exemple: mercat del petroli.

· Competència monopolística: es la que intenta diferenciar el seu producte dels altres donant-li les formes i característiques que el facin més desitjable amb la intenció d’individualitzar al màxim el seu mercat de vendes. Exemple: mercat dels discos compactes.

  1. Quadre dels tipus de mercats.

TIPUS DE MERCAT

Competència perfecta

Competència imperfecta

Monopoli

Oligopoli

Competència monopolística

Hi ha moltes empreses

Hi ha una sola empresa

Hi ha poques empreses

Hi ha moltes empreses

Venda de productes no diferenciats molt similars

Venda d’un únic bé o servei

Venda de productes molt similars

Venda de productes similars però diferenciats

Competència molt forta

No hi ha competència

Competència molt forta

Competència molt forta

Les empreses tenen preus acceptants

L’empresa decideix el preu i les condicions de venda

Preu i polítiques comercials molt similars

Política comercial orientada a diferenciar el producte dels seus competidors

  1. Definició de demanda total o global.

Es la quantitat total de compres d’un determinat producte que es fan en un període. Es troba sumant les vendes totals de totes les empreses que es dediquen a comercialitzar-lo.

  1. Definició, fórmula i exercicis de quota de mercat.

Quota de mercat: es la part proporcional que es coneix del total de vendes que li correspon a una empresa.

Fórmula: quota de mercat = (mercat empresa : mercat total) · 100

  1. Definició d’estudi de mercat.

Es un estudi que consisteix a recopilar, elaborar i analitzar informació sobre l’entorn general, la competència i el consumidor.

  1. Explicació de fases de l’estudi de mercat. Exemple.

  1. Definició de l’objectiu de la investigació: s’ha de tenir molt clar què es pretén saber i on es vol arribar.
  2. Disseny del model d’investigació: cal determinar la manera com es durà a terme la investigació. Les fonts d’informació principals són la informació interna de l’empresa, les dades estadístiques oficials publicades i les investigacions realitzades fora de l’empresa.
  3. Recollida de dades: es la recollida d’informació que en la majoria dels casos es un procés difícil i costós.  Les dades solen ser de dos tipus, primàries (informació no estructurada que s’ha recollit especialment per a l’estudi en qüestió) i secundàries (informació estructurada i de ràpida disponibilitat).
  4. Classificació i estructuració de les dades: un cop es tenen totes les dades que es desitgen, se’n fa una classificació per mitjà de procediments estadístics (gràfics, taules, etc.)
  5. Anàlisi i interpretació de les dades: es la fase fonamental de tot el procés ja que la decisió d’intervenció en el mercat dependrà del resultat que se n’obtingui.
  6. Presentació dels resultats: es un treball de síntesi que ha de contenir les parts següents anàlisi del problema, anàlisi de la metodologia que s’ha utilitzat, resultats tècnics i conclusions en les quals s’estableixin les recomanacions i conseqüències que extreuen de la investigació.
  1. Explicació de l’enquesta i diferents tipus d’enquesta.

L’enquesta és la tècnica més usual per a l’estudi de mercat. Consisteix a presentar a una persona o grup de persones a una sèrie de preguntes perquè les responguin.

Tipus d’enquesta: · Entrevista personal es el mètode més eficaç per fer enquestes i es fa a persones que contacten directament amb l’entrevistat (llocs de compra, carrer, domicili de l’entrevistat...).

                        · Enquesta per correu s’envia el qüestionari als individus que formen la mostra, juntament amb una carta on s’explica l’objectiu de l’estudi i es demana col·laboració.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.8 Kb)   pdf (181.2 Kb)   docx (36.8 Kb)  
Leer 9 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com