ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Un barril de sabó moll


Enviado por   •  6 de Marzo de 2015  •  591 Palabras (3 Páginas)  •  189 Visitas

Página 1 de 3

Un barril de sabó moll

El vell Cristòfol explica una història que comença al port de Mequinensa. Al poble no es fabricava sabó moll, així que els navegants eren els que el portaven allà.

Un dia que el vaixell lligava amarres al port, en Pere Camps, el patró, ordena al Florenci, un dels peons, que carregui amb un barril de sabó moll fins a la botiga de l'Adelaida. El peó, com no s'atreveix a dir-li que no, accepta.

En Florenci va fent rodolar el barril carrer amunt mentre la gent que el veu es burla d'ell. Al cap d'una estona comença a ploure i el barril que portava en Florenci rellisca carrer avall fins a esclafar-se contra el cafè de l'Alexandre. La gent del poble suposa que no va ser intencionat, sinó que el barril se li va esmunyir de les mans, però el que realment passà fou que el peó, en veure a en Pere Camps caminant per aquell carrer, va deixar anar el barril amb la intenció d'empentar al seu patró.

Vocabulari del capítol:

Estalzí: Sutge. Substància negra que prové de la combustió incompleta de les matèries orgàniques i es diposita en les xemeneies i els tubs que condueixen el fum.

Llaüts: Embarcació de poc tonatge

Escarnis: Burles.

Batussa: acte de barallar-se a cops

Ufanós: que presumeix d'ell mateix o d'alguna cosa.

Caloi: persona desvalguda, indefensa.

Catxamones: cop a la galta.

Xollar: Tallar arran els cabells

Albardar: enganyar

Foragitada: expulsada

Publicado por Florencia en 23:00 No hay comentarios:

Enviar por correo electrónico

Escribe un blog

Compartir con Twitter

Compartir con Facebook

Compartir en Pinterest

La Plaga de la Ribera

La història tracta d’en Jeroni que escriu una carta al director de la presó de Lleida on li explica, que, feia temps volien enderrocar la Casa de la Vila per construir-hi una de nova, i a causa de això, com no tenien un lloc on guardar tots els mobles i trastos van decidir repartir-se’ls fins a estrenar la nova Casa de la Vila. Li explica que a ell li va tocar acollir a un pres, en Valerià juntament amb altres pertinences. A continuació parla sobre la història d’en Valerià de com ell des de petit volia ser un delinqüent de categoria i no ho aconseguia. Finalment, després de tota l’explicació,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com