ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Clifford Geertz


Enviado por   •  11 de Mayo de 2015  •  407 Palabras (2 Páginas)  •  123 Visitas

Página 1 de 2

Biografia

Clifford Geertz

Clifford Geertz va néixer a San Francisco (Califòrnia, Estats Units). Va realitzar estudis d'antropologia al Antioch College d'Ohio i a la Universitat de Harvard.

El seu primer projecte el va realitzar al Sud-est d'Estats Units, en Rimrock, a partir del qual va començar a publicar els primers articles. Poc després va realitzar el seu primer viatge a Indonèsia, amb la seva dona; allà, ell va estudiar els patrons religiosos i ella les relacions de parentiu i família.

Després del viatge a Indonèsia, va publicar el seu primer llibre Agricultural Involution, un estudi històric sobre les formes d'agricultura en els cultius d'arròs, i la manera en què les formes tradicionals de producció agrícola perduren i fins i tot s'intensifiquen davant del pas del temps. Segons el marxista Robert Murphy, es tracta d'un dels més brillants assajos realitzats sobre canvi cultural.

A partir d'aquí, Clifford Geertz ha publicat prop d'una dotzena de llibres, alguns d'ells considerats com a veritables "clàssics" de la disciplina antropològica, com “La Religió en Java” (1960) o “La interpretació de les cultures” (1973). Precisament des de la publicació de “La interpretació de les cultures”, a Geertz se l'ha considerat com el creador de l'anomenada "Antropologia simbòlica", que en contrast amb l'antropologia cultural convencional, identifica una manera de concebre el treball antropològic en la definició i interpretació d'aquells agents als quals estudia. És a dir, l'antropologia simbòlica se centra en les diferents maneres en què la gent entén el seu voltant, així com les accions dels altres membres de la seva societat. Totes aquestes interpretacions s'estableixen per mitjà de símbols i processos, com ara els rituals; i és a través d'ells com els éssers humans estableixen significats a les seves accions. En definitiva, es tracta d'una forma de llenguatge.

Segons Geertz, en cada societat l'home cau permanentment en la necessitat d'obtenir el que ell anomena "fonts d'il·luminació simbòlica", que l'ajuden a realitzar un complet sistema de significats.

En l'actualitat, Geertz imparteix classes a l'Institut d'Estudis Avançats de Priceton. Les seves idees i obres han constituït una autèntica referència tant en l'antropologia moderna com en moltes altres ciències. Entre molts dels seus mèrits, podem considerar a Geertz com un dels autors que rescaten l'antropologia d'entre l'allunyament dels valors i metodologies universals, o el que ell mateix anomena "el remolí de relativisme cultural, que priva a l'investigador d'una empunyadura fixa”.

Sense

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.8 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com