ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Els Recursos Naturals


Enviado por   •  17 de Noviembre de 2014  •  1.016 Palabras (5 Páginas)  •  377 Visitas

Página 1 de 5

TEMA 1: EL MEDI I LA SOCIETAT

ELS RECURSOS NATURALS

ELS TIPUS DE RECURSOS NATURALS

Els recursos naturals son tots aquells béns que la humanitat pot obtenir de la natura per tal de cobrir les seves necessitats biològiques, o satisfer les seves necessitats socials.

Els recursos naturals se solen classificar segons la seva capacitat de regeneració:

- Recursos renovables→ Són aquells recursos que es regeneren a una velocitat igual o superior a les que són explotats. Es classifiquen en perennes (radiació solar o vent) i crítics (poden ser finits si no es fa un ús controlat).

- Recursos no renovables→ Es generen de una manera tan lenta que es considera que existeixen en quantitats finites. Aquest grup inclou els combustibles fòssils, els combustibles nuclears i minerals no energètics, que són recursos no renovables consumibles; les roques, que són recuperables, i els minerals metàl•lics que són reciclables.

Els recursos naturals son un patrimoni comú de la humanitat, la qual en depèn per sobreviure. El consum abusiu impedeix la regeneració, i això en pot produir una pèrdua de biodiversitat.

DISTRIBUCIÓ DELS RECURSOS NATURALS:

Els recursos naturals estan distribuïts a la Terra de manera heterogènia. Això es deu als processos i condicions biofísiques diferents, a més dels llargs processos geològics.

Es podria pensar que com més extens es un país, més recursos naturals hi tindrà, però no es així.

A conseqüència d’aquesta heterogeneïtat no tots el països tenen les mateixes oportunitats que els altres, encara que aquest no es el factor per els quals alguns països no poden lucrar-se dels recursos naturals. Nigèria, per exemple, es un país que té petroli, però a causa de ser un país subdesenvolupat no te les eines per extreure’l, i altres països industrialitzats l’extreuen donant-li un percentatge molt reduït dels seus beneficis. Aquest cas no es únic en el món, els hi passa a més països subdesenvolupats.

Històricament hi han agut molts enfrontament entre diversos països per els recursos naturals, sobre tot per els que son no-renovables.

EL SÒL

Els recursos edàfics, hídrics i forestals són alguns dels principals recursos naturals. La paraula sòl, te dues accepcions:

- Capa externa de l’escorça terrestre

- Noció de superfície o espai disponible

EL SÒL COM A PART DE L’ESCORÇA TERRESTRE

Segons la primera accepció el sòl es la capa més externa de la Terra; conté una gran quantitat de minerals, matèria orgànica i inorgànica, aire, aigua i organismes i microorganismes vius.

Funcions ecològiques Funcions socials

Manteniment de la biodiversitat Control de l’erosió Atenuació del canvi climàtic Seguretat alimentària Disponibilitat d’aigua potable Urbanització

Reserva genètica

Adaptació de les espècies

Conservació de la natura Mitigació de la desertificació

Qualitat del sòl

Manteniment dels ecosistemes Reducció del N2O

Fixació del carboni

Oxidació del CH4 Producció agrària

Qualitat alimentària

Alimentació de la ramaderia Purificació de l’aigua

Recàrrega dels aqüífers

Filtració Habitatge

Lleure

Abocament de residus

Infraestructures

El sòl cobreix gran part de la Terra mentre que algunes parts mostren la roca mare, on no es pot conrear. Encara que només el 22% de la superfície continental es apta per al conreu modern. Moltes zones conreables estan

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com