ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La Biologia Nuclear


Enviado por   •  1 de Noviembre de 2014  •  1.001 Palabras (5 Páginas)  •  188 Visitas

Página 1 de 5

esús Moncada Mequinensa (1941)- Barcelona (2005)

Jesús Montcada va néixer en plena postguerra en un petit poble de vençuts per la Guerra Civil, entre els riu Segre i l’Ebre. L’economia del seu poble es basava principalment en transportar mercaderies de les nombroses mines dels voltants per aquests rius, fet que trobem reflectit en un dels seus contes: Senyora mort, carta de Miquel Garrigues. Va fer els estudis primaris a Mequinensa i després es va traslladar a Saragossa amb 12 anys a estudiar batxillerat. Durant els seus estudis a la capital de província fa nombroses visites al seu poble natal. I mentre fa els cursos superiors de batxillerat estudia també tres cursos de magisteri i torna a Mequinensa per a exercir de docent durant un parell de cursos, sense tindre encara 18 anys. Després retorna a Saragossa on compleix el servei militar obligatori i al acabar, torna a exercir de docent al seu poble.

A 1966 Montcada es mou cap a Barcelona. Dedica el seu primer any a la pintura comercial i treballa a l’editorial Montaner i Simón, com ajudant de Pere Calders, qui l’animarà a escriure. El fet que es traslladés a Barcelona va fer-li una empenta a la seva obra, tant pictòrica com literària. A 1981 publica la seva primera col·lecció de contes: Històries de la mà esquerra i altres narracions. A la mort del seu pare al 1982 Moncada decideix dedicar-se molt més a la literatura que a la pintura. Des d’aquell moment es dedicà a escriure i a fer traduccions en català per diverses editorials, fins a la seva mort a causa d’una greu malaltia al 2005.

La seva obra: El Cafè de la Granota

Els catorze contes van estar redactats entre 1980 i 1985 i publicats finalment al març de 1985 per l’editorial La Magranta. Tots aquests contes tenen un rerefons comú i un caràcter unitari. Es podria pensar que els contes del Cafè de la Granota han estat escrits com a independents i que l’autor no pretenia constituir una unitat mentre els escrivia, però els trets comuns i una sèrie d’elements que els impregnen a tots fan que finalment els contes es trobin en perfecta sintonia i homogeneïtat.

Escenari Geogràfic

Un dels elements que fa possible aquesta sensació d’unitat és l’escenari on es desenvolupa l’acció dels contes. Tots els contes d’una manera o una altre tenen com a epicentre el poble de Mequinensa. A més es fa referència també a poblacions de les rodalies com Lleida, Fraga o Torrent de Cinca. Trobem també que es nombren cafès, en molts dels contes surt contextualitzat el Cafè de la Granota, es nombren les mines, per exemple la de Flix, i també els llaüts dels molls de l’Ebre. Tots aquests elements surten directa o indirectament als contes relacionant-los entre si. Per exemple, al conte un barril de sabó moll, surt ja nombrat el Cafè de la Granota:

“Allò del Florenci va començar que ja es volia fer l’horeta d’anar a dinar —em digué el vell Cristòfol a La Granota mentre bevíem cafè..”

També trobem molts personatges que surten a

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com