ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Quin és el cotxe ideal? Un de carretera o un de muntanya?


Enviado por   •  3 de Mayo de 2017  •  Trabajos  •  3.581 Palabras (15 Páginas)  •  185 Visitas

Página 1 de 15

INTRODUCCIÓ

Quin és el cotxe ideal? Un de carretera o un de muntanya?

Tota l’història de l’automòbil remunta al 1885, quan es va fer el primer vehicle  amb motor de combustió interna amb gasolina. Els cotxes van ser ideats principalment per arrossegar peces d’artilleria. Nicolas-Joseph Cugnot (1725-1804) va ser un escriptor i inventor Francès que va impulsar molt el sector de l’automobilisme. Ell va construir el primer automòbil de vapor, que va circular a París l’any 1769. Des d’aquest primer, es van anar construint models diferents i es van anar millorant els anteriors gràcies a la intervenció d’algunes persones importants.

Més tard, a finals del segle XIX i principis del segle XX, van anar sorgint fàbriques i marques d’automòbils. Les primeres companyies per a la fabricació d’aquests van ser franceses. Empreses tals com Panhard et Levassor (1889), i Peugeot (1891), que segurament molts coneixeran, van fer avançar molt aquest sector, juntament amb la producció en cadena, idea de Henry Ford.

Aquests van ser els primers cotxes que hi va haver durant la Primera Guerra Mundial i, més tard, en l’etapa de la postguerra:

-1922–1939 Austin 7

-1924–1929 Bugatti Type 35

-1927–1931 Ford Model A

-1930 Cadillac V-16

-1932-1948 Ford V-8

-1934–1940 Bugatti Type 57

-1934–1956 Citroën Traction Avant

-1938–2003 Volkswagen Sedán

Com molt bé sabeu, un automòbil o cotxe és un vehicle normalment de quatre rodes que s’utilitza per transportar persones. Els cotxes funcionen amb motor d’explosió a base d’un combustible derivat del petroli, que pot ser: gasolina, gasoil... etc. Els cotxes han anat evolucionant molt fins avui en dia; abans del motor d’explosió els cotxes anaven amb vapor.

En el nostre treball de recerca, volem descobrir tots els avantatges que comporta tenir un cotxe de carretera i un cotxe de muntanya. També volem comprovar per què se’n diuen de carretera o de muntanya. Ambdós tenen característiques ben diferenciades, com per exemple les peces, els materials de fabricació, l’estètica, el desgast, la consumició, l’alliberament de CO2, etc.

Primer de tot, a l’hora de traçar corbes, en sec, amb gel, fang... Les corbes s’han de fer sense gairebé accelerar, només mantenint la velocitat. Els cotxes de muntanya, lògicament, tenen un pes més elevat per tenir més tracció, i això fa que en les corbes siguin pitjors perquè, gràcies a la força centrífuga, perden tracció, molt més que un turisme. També cal dir que la tracció és més forta per part dels cotxes de muntanya gràcies als seus grans pneumàtics lleugerament més amples. Per acabar, els cotxes de muntanya solen tenir els pneumàtics adaptats a diferents condicions de temperatura i de pressió, també amb més gruix i més protecció per acomodar-se als diferents tipus de camins, carrers, boscos...

Molta gent no sap ni quines diferències bàsiques hi ha entre els dos tipus i volem deixar clares les principals i les més especialitzades. Volem explicar, ensenyar per què són diferents i el perquè de les formes. Lògicament, la muntanya és molt diferent que les carreteres convencionals, i cal que els cotxes tinguin les formes, pneumàtics, tracció i totes les peces adequades a la muntanya, per exemple.

Volem comprovar quines són les marques més populars mostrant alguns cotxes actuals i les seves característiques, quines preferències té la gent quan compra un cotxe, quin tipus de cotxe té la gent a casa, quin prefereix..., i molt més. La majoria prefereix un turisme, un cotxe de carretera, abans que un de muntanya. I és normal, perquè un cotxe de muntanya només el té qui viu a la muntanya, al camp, als afores de la ciutat o poble on visqui.

Els cotxes de muntanya gasten molt més, encara més amb tracció a les quatre rodes. També pesen més perquè han d’adequar-se millor per no sortir del camí. I són de formes quadrades, estil Hummer, per la resistència del xassís, l’esquelet del cotxe.

Els cotxes de carretera, en canvi, són més petits i més aerodinàmics, amb formes corbes i arrodonides. Cal dir que tenen més estabilitat i són més segurs a les corbes.

La indústria de l’automobilisme mou masses. Gràcies a aquesta, l’economia ha anat augmentant, perquè a part del sector de fàbriques de cotxes, el que mou més diners són els combustibles fòssils. Tot això ha sigut una gran revolució i, en la nostra societat capitalista, els més importants són els que tenen petroli.

Actualment, hi ha noves energies. Els cotxes perfectament poden funcionar amb altres combustibles, però no és interessant per als propietaris de grans masses de petroli, que no deixen avançar aquestes noves energies. El petroli mou massa diners i això no és bo per a ningú.

COTXES DE CARRETERA I COTXES DE MUNTANYA, DOS MONS COMPLETAMENT DIFERENTS

Característiques generals i diferències en els cotxes de carretera

ESTRUCTURA

Els cotxes de carretera tenen una estructura una mica més complexa perquè estan pensats per anar a la carretera, per agafar velocitat, per fer les corbes amb la màxima lleugeresa i comoditat pel conductor possible...

Els cotxes utilitaris també són més aerodinàmics que els de muntanya. Aquests estan pensats per agafar velocitat i per recórrer quilòmetres; per tant, tenen un disseny molt aerodinàmic que ajuda a anar més ràpid sense consumir tant CO2 i sense gastar tant de gasoil. Per contra, els cotxes de muntanya estan pensats per a ser un vehicle resistent i no cal agafar gaire velocitat. A part de la forma, de l’estructura del propi cotxe, també podem trobar una peça molt important per a l’aerodinàmica dels cotxes utilitaris: els alerons. Els alerons ajuden a distribuir millor l’aire i a què el cotxe tingui més tracció a les quatre rodes des de dalt fins a baix. A alguns cotxes se’ls afegeixen també les preses d’aire, que són uns “forats” per on passa l’aire de manera estratègica per aconseguir l’efecte esperat: més velocitat, més força, més estalvi.[pic 1]

XASSÍS

El xassís és una part important del cotxe; de fet, podríem dir que és la                                       més important, perquè marca l’estructura del cotxe. El xassís inclou el sistema mecànic de propulsió, la suspensió de les rodes, els components mecànics principals i la carrosseria per recobrir-lo, per fer bonic. El cotxe està fet principalment pel xassís, que és com l’esquelet del cotxe, les columnes en una casa. El xassís està fet d’un material lleuger i resistent a la vegada per aguantar el màxim possible els cops que pugui sofrir l’automòbil. Està pensat per aportar pes i forma al cotxe. Ha de ser lleuger, sobretot en un cotxe de carretera, ja que està pensat per a la velocitat principalment. En alguns cotxes, els més moderns, no hi ha xassís. És a dir, que el xassís està acoblat a l’estructura. Aquests xassissos són molt més senzills i es podria dir que no n’hi ha. Tot això fa que el cotxe sigui més lleuger en comparació a un tot terreny. Aquest tipus de xassís es posa només als cotxes més senzills, ja que es redueix molt el pes però el cotxe és menys rígid.[pic 2][pic 3]

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (23.5 Kb)   pdf (1.2 Mb)   docx (1.5 Mb)  
Leer 14 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com