ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

TREBALL ALZHEIMER


Enviado por   •  13 de Febrero de 2022  •  Trabajos  •  1.081 Palabras (5 Páginas)  •  57 Visitas

Página 1 de 5

1rBATX A

ALZHEIMER

Jo he escollit aquesta malaltia perquè m’ha semblat molt interessant saber sobre ella.

1 Introducció (pot tenir un breu context social i històric)

La malaltia d’Alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que provoca un empitjorament progressiu dels símptomes i del grau de dependència. El primer cas que es va tractar va ser quan el científic alemany Alois Alzheimer va publica l’any 1906 els resultats sobre els estudis realitzats a Auguste Deter, una pacient de 50 anys que va anar a l’hospital perquè el seu marit va notar canvis en el seu comportament. Aquests sintomes son reconegut per la malaltia de Alzheimer.

2 En què consisteix la malaltia.

La malaltia d’Alzheimer es produeix per la pèrdua progressiva de les neurones (malaltia neurodegenerativa) que provoca que el sistema nerviós no pugui realitzar la seva funció amb normalitat. La malaltia d’Alzheimer no s’ha de considerar una part normal de l’envelliment.

3 Graus/ Tipus/ Variants (si n’hi ha)

Hi han diferents tipus de malaltia d’Alzheimer.

En funció del grau d’afectació dels problemes cognitius en el dia a dia del pacient:

→ Fase de deteriorament cognitiu lleu:

El propi pacient percep la seva perduda de memoria.En aquesta fase, el problema de memòria no impedeix al pacient fer les seves activitats diàries.

→ Fase de demència.

El pacient no és totalment autònom ja que necessiten supervisió o ajuda externa per el dia a dia.

En funció de l’edat d’inici de la malaltia:

→Alzheimer d’inici tardà. Es defineix així quan l’inici dels símptomes comença per sobre dels 65 anys. És la forma més freqüent, ja que 9 de cada 10 casos comencen per sobre dels 65 anys.

→Alzheimer d’inici precoç o primerenc. En aquests casos, els pacients presenten els primers símptomes de la malaltia abans del 65 anys (acostuma a ser entre els 50 i 65 anys).

En funció de la relació amb factors genètics.

→Malaltia d’Alzheimer esporàdica o poligènica. En la gran majoria de persones no es transmet de pares a fills, tot i que és un factor de risc.

→Malaltia d’Alzheimer genètica o autosòmica dominant. És una forma molt infreqüent, menys d’1 de cada 200 casos de malaltia d’Alzheimer. En aquests casos la malaltia és causada per una alteració genètica que es transmet de pares a fills. Habitualment l’inici de la malaltia és molt precoç (20-50 anys).

4 Causes (p. ex. algun microorganisme, algun problema en el nostre cos, accidents...).

En la majoria dels casos no es coneix la causa excepte quan hi ha una alteració genètica.

Se sap que anys abans de l’inici dels símptomes, dues proteïnes es dipositen al cervell, la proteïna beta amiloide i la proteïna tau hiperfosforilada. No queda clar quin és el paper d’aquestes proteïnes en la malaltia, però la majoria d’experts creuen que la seva presència interfereix en el normal funcionament de les neurones: mpedint la correcta comunicació entre elles i el normal processat d’informació, la qual cosa, finalment, contribueix a la degeneració i mort neuronal.

5 Epidemiologia: factors de risc per patir-la (genètics, hàbits i estil de vida...), població afectada (% de la població, dones o homes, nens o gent gran,...), etc.

FACTORS DE RISC:

Genètica: en aquesta malaltia el cas de la genètica és poc comú ja que moltes persones poden tenir a presència de l’al·lel ε4 del gen APOE i després que no es desenvolupi.

Hàbits:

→ Tabaquisme

→ sedentarisme

Malalties que augmenten el risc de patir el Alzheimer:

→ Hipertensió arterial

→ Obesitat

→ Diabetis mellitus

→ Depressió

Estil de vida:

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (7.3 Kb)   pdf (49.1 Kb)   docx (555.9 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com