ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Treball Renaixement


Enviado por   •  16 de Enero de 2013  •  1.918 Palabras (8 Páginas)  •  390 Visitas

Página 1 de 8

Introducció al Renaixement.

El Renaixement és una època que avarca tot un segle, que és el segle XVI. Època també artística. Així comença l’Edat Moderna i l’humanisme que es desenvolupa per Europa.

És diu “Renaixement” a causa de que molts dels elements utilitzat en la cultura, literatura, arts... són extrets de la cultura clàssica. Tot això comporta una nova visió de la vida i l’ésser humà ja que és comença a interessar per culturitzar la seva ment. Fins i tot el Renaixement va ser un punt i apart en la historia de la humanitat ja que també va deixar enrere un estil com és el Gòtic. És pot qualificar com una ruptura literària i en tots els aspectes de la vida. I com havia dit anteriorment el Renaixement és una moda que s’estén solament a Europa i als països recents descoberts a Americà.

Pel que fa l’apartat de la llengua i la literatura és van desenvolupar les llengües germàniques d’aquell temps, fet que va fer la pèrdua una mica mes del llatí. En el cas del català al haver la dinastia dels Trastàmara, fet que va produir una pèrdua de la llengua tot i que continua sent aquesta la llengua oficial durant molt temps. Però a Catalunya el fet de l’humanisme no es desenvolupa tant com a Europa i per això es parla d’una continuïtat medievalitzant. Tot això comporta en la literatura catalana una gran pèrdua causada per la poca utilitat de la llengua i tanmateix Catalunya no s’adapta als canvis que s’estan adoptant a tota Europa i es queda endarrerida en molts aspectes culturals i encallada en la poesia trobadoresca. Aquesta poca creació literària també fa que el català literari modern arribi mes tard i la llengua mateixa es comenci a anomenar llengua llemosina. Però dins de això surt una literatura popular que fa que no es menysvalori el català i que tindrà en un futur una gran importància quan aquest torni a ser una llengua culta. En aquest segle també els escriptors tenien dos opcions per escriure que eren: el català antic o el castellà, i amb això van veure que començava a ser hora a unir-se a la literatura castellana, ja que aquesta començava amb els seus anomenats “Siglos de Oro”.

A Espanya, com està esmentat anteriorment comença els “Siglos de Oro” amb uns grandíssims autors que fan que la literatura espanyola sigui molt bona i estigui ben vista a nivell Europeu. Aquest autors el que també fan és uns texts que passaran a la historia i que encara són llegits actualment. Però a Espanya a diferencia de la resta d’Europa el canvi no es tant extrem i aquest canvi és el que potser és el que fa una literatura tant i tant bona.

Introducció a la impremta.

Quan parlem de la impremta de que parlem exactament? Doncs és un mètode mecànic per a copiar textos sense tenir-los que reescriure’ls. Consisteix en aplicar una tinta sobre unes peces metàl•liques, on esta el text o imatges, per transferir-ho al paper amb pressió. Encara que va començar sent un mètode artesanal, va suposar la primera revolució cultural.

La impremta a anat evolucionant com moltes coses. Es diu que els inicis poden estar en l’època dels romans, mes o menys entre 440 aC i 430 aC, quan imprimien fulles d’inscripcions en objectes de argila. Després va venir un xinès anomenat Bì Sheng, entre 1041 i 1048, que va inventar el primer sistema de impremta (impremta antiga) que utilitzada plaques de porcellana i on els i servia per les lletres xines, perquè en tenen molts. Al 1234 uns artesans Coreans van anticipar el que seria en un futur la impremta moderna però la van utilitzar d’una forma molt rara i no se li va donar molta importància. Definitivament al 1450 es va crear la impremta moderna, creada per Johannes Gutenberg, encara que està molt discutida la persona que va inventar la impremta però tot els texts apunten a ell.

• Funcionament de la impremta:

Hi ha tres sistemes en relleu, en profunditat i en pla:

1- En relleu:

- Les lletres tenen que tenir un relleu.

- Es fica tinta a tot el relleu.

- Es pressiona sobre un paper.

- Es retira el paper.

2- En profunditat, es realitza sobre una planxa o cilindre de coure i el relleu està enfonsat:

- Es fica tinta a tota la planxa.

- Es retira el sobrant de la tinta.

- Es fica un paper i es pressiona.

- Es retira el paper.

3- En el pla, es dibuixa una imatge de forma invertida sobre una pedra que no pugui absorbir l’aigua:

- Es fica humida la pedra.

- S’entinta la part dibuixada.

- Es pressiona sobre un paper.

- Es retira el paper.

Influencia de la impremta en el Renaixement.

El paper i la impremta van aconseguir una major difusió de la cultura, i com aquest fet va coincidir amb el moviment reformista, un corrent renovadora recórrer Europa.

Durant l'Edat Mitjana la producció de llibres era molt difícil perquè el pergamí era molt car i el treball manuscrit era molt lent, això es va poder solucionar per la invenció del paper que va reemplaçar al pergamí i la invenció de la impremta que va eliminar el copista.

Tota Europa tenia la impremta revolucionant la cultura i tota aquesta revolució va provocar que la gent tenia mes a l’abast tot el que són els llibres de text per a llegir i per a aprendre. A partir de aquell moment la gent va començar a deixar de ser analfabeta ja que tenien a l’abast tot aquest ventall d’oportunitats per aprendre. Però tampoc tothom es podia permetre comprar aquest llibres ja que també tenien un cert cost. Va ser de vital importància la invenció de la impremta, ja que això va propiciar la ràpida expansió dels llibres fonamentals per a l'humanisme.

En tota mena de invenció hi ha els seus inconvenients i un dels més importants es el que molts dels antics escrivents (persones que escrivien en manuscrits o papers el que algú els hi dictava) van perdre molta feina ja que aquests amb una sola copia ja se’n tenia prou per després passar el text a la impremta. En contra, es va guanyar molta rapidesa a l’hora de fer les copies i abaratir costos perquè als escrivents se’ls pagava bastant.

La primera impremta espanyola no se sap si va estar a Saragossa

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (11.9 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com