ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

New Deal.


Enviado por   •  5 de Enero de 2017  •  Ensayos  •  691 Palabras (3 Páginas)  •  257 Visitas

Página 1 de 3

Història política                                                                                 Max Amela Calavera

El New Deal

Els inicis dels anys 30 per al poble nord-americà no foren gens fàcils. Posteriorment als anomenats "feliços anys vint" es produí una fallida financera i bancària que provocà l'inícia d'una etapa molt complicada i feixuga: La Gran Depressió.

Iniciada l'any 1929 ( arran d'un crack borsari ) es prolongà durant la dècada dels anys 30, deixant com a deriva una pobresa i una desocupació inèdites fins el moment. L'any 1932, es registraren uns nivells d'atur sense precedents i fins un terç de la població depenia de diverses ajudes per part de l'Estat. En aquell moment presidia el país Herbert Hoober ( 1874-1964 ). El seu mandat ( 1929-1931) convisqué en primera persona amb la Gran Depressió, Amb l'avenç del temps la situació no mostrava signes de millora, i endemés les solucions proposades foren insuficients i tardíes.

A pesar de la desastrosa conjuntura, un home nascut a Hyde Park ho canviaria tot. De família benestant i advocat de professió, Franklin Delano Roosevelt (1882-1945) fou l'encarregat de fer front a la crisi. Com a senador demòcrata , inicià una campanya de desprestigi contra el seu rival ( Hober ) i el més important, oferí als nord-americans un nou projecte esperançador: el New Deal. No va donar molts detalls del nou projecte polític, dons el seu principal objectiu era recuperar la confiança del poble per a iniciar una etapa d'acció conjunta. Assentat en una política pràctica clara i senzilla, obtingué una victòria aclaparadora- El conjunt de mesures polítiques que implicava el nou projecte, tenia com a objectiu principal, restaurar una afeblida economia i recuperar la confiança dels ciutadans.

Per començar , primerament , ordenà el tancament dels bancs durant un període de temps il·limitat. A la vegada, el Congrés aprovà 15 noves lleis impulsades per propi president. Entre aquestes trobem la comercialització de la cervesa al carrer ( fi de la prohibició i el control dels gàngsters ) i les conegudes com les lleis del abecedari. Les darreres foren les de més transcendència; entre altres trobem la AAA ( Agricultural Adjustement Act) que proporcionava un subsidi a aquells petits grangers que menys produïen. En la ciutat, s'inicià la WPA ( Works Progres Administration ) destinada a acavar amb l'atur mitjançant la construcció d'obres públiques que requerien una abundant mà d'obra. Tanmateix, per evitar que el jovent s'estanqués es fundaren les CCC (Civilian Conservation Corps) destinades a preservar els boscos i el seu ecosistema. Alhora les inundacions provocades per les abundants pluges, impulsaren la creació de preses per prevenir la destrucció dels camps i proporcionar electricitat barata. Especialment rellevant fou el pla iniciat a Tennessee, la TVA (Tennesse Valley Authority). A pesar d'això, la proposta que rebé un major suport fou sens dubte la NRA (National Recovery Administration ) que animava a les empreses a augmentar els sous als treballadors pitjors pagats, millorar les condicions laborals i legalitzar l'acció sindical.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.9 Kb)   pdf (75.4 Kb)   docx (11.3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com