ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Breu Resum De La Guerra Civil


Enviado por   •  24 de Febrero de 2014  •  1.719 Palabras (7 Páginas)  •  363 Visitas

Página 1 de 7

1.2 DESENVOLUPAMENT DE LA GUERRA

El triomf del Front Popular al gener de 1936 accelera els plans perquè una conspiració militar prengués mes força.

La Unión Militar Espanyola (UME) unida a sectors monàrquics i falangistes inicia els moviments, encara que la seva activitat sembla poc practica. A principis de març i per iniciativa d'alts càrrecs de la CEDA es reuneixen a Madrid importants militars dretans per a traçar els plans d'un futur alçament militar.

Es parla, no obstant això, que aquest alçament estaria condicionat que l'esquerra iniciés els moviments cap a una república socialista o comunista. El govern reaccionà encara que amb timidesa, donant els primers passos per a enviar lluny de Madrid als alts comandaments militars, que considera mes perillosos: Franco és enviat A Canàries; Goded a les Illes Balears; Varela i Queipo de Llano també són allunyats de Madrid i Mola és enviat A Pamplona, pensant que seria incapaç d'entendre's amb els carlistes, aquest va ser l'error mes greu.

La Falange està liberalitzada, però des de la dreta de Calb Sotelo es parla d'establir una dictadura catòlica i s'encoratja així als militars. No obstant això cal esperar a la fi d'Abril perquè aparegui com organitzador clar i cervell de l'organització un militar (Mola) que es va a fer càrrec de portar a terme la conspiració.

Sembla que de moment a l'alçament no hi son Franco, ni Gil Robles, però si que hi és Calbo Sotelo, el comte de Mayalde, Serrano Suñer . Tant la CEDA com els monàrquics donen suport econòmic al cop, també li donen suport sectors de la burgesia basca.

El cop es preveu per a l'estiu del 36, no obstant això, dos esdeveniments puntuals van agilitzar el procés: a primers d'abril és assassinat el tinent José Castillo, dels guàrdies d'assalt; i als pocs dies Calbo Sotelo és detingut i assassinat per companys de Castillo, aquest assassinat, és el qual va a accelerar l'alçament que es planifica per Mola per al 18 de juliol de 1936. Un dia abans esclata l'alçament al Marroc.

El denominat alçament nacional es produeix inicialment en territori Marroquí el17 de juliol de 1936 i en concret a la ciutat de Melilla.

Dos dies més tard , el 19, després d'haver aconseguit que Canàries quedés controlada pels revoltats, Franco arriba AL Marroc en un avió anglès llogat per la dreta monàrquica per a fer-se càrrec de l'exèrcit del nord d’Àfrica.

A la península també entre els dies 16i 20, es produeixen alçaments de guarnicions militars per tot el territori.

L'èxit d'aquests alçaments va dependre de nombrosos factors com la decisió dels comandaments militars, de la divisió que hi hagi entre ells, de la reacció del propi govern o de les seves forces d'ordre públic, de l'existència d'organitzacions obreres, etc. De fet l'alçament no compleix l'objectiu fonamental que és fer-se amb el poder i acabar amb el govern republicà, però tampoc el govern és capaç de posar ordre, ja que en nombrosos llocs els militars es fan amb les regnes.

El resultat a la fi de juliol és una Espanya dividida en dues parts, una controlada pels militars (Espanya Nacional) i l’altra controlada per la República (Espanya Republicana). L'Espanya Nacional comprèn les illes, excepte Menorca, el nord d’Àfrica i sobretot Galícia, Castella-Leon, la Rioja i Alava, Navarra i Aragó, i l'estret. La República controla Catalunya, País Basc, Cantabria, Astúries, gran part d'Andalusia, Extremadura, la Manxa, Llevant i Murcia a més de Madrid. Quant a recursos humans i econòmics, l'Espanya republicana és mes rica a causa de la industrialització i gran quantitat de població. Els recursos militars estaven molt repartits, de 200.000 soldats, 120.000 estaven amb els nacionals i 80.000 amb la república, no obstant això aquest últim te l'avantatge de controlar la flota i l'aviació, però no els comandaments ni els pilots. Tot i així l'exèrcit millor preparat, armat i decidit és el del nord d'Espanya que està controlat pels nacionals que està constituït pels regulars de la legió.

La guerra esclata el 18 de juliol de 1936 i finalitza el 1 d'abril de 1939 .

Els conspirats quan preparen el cop militar no pensaven que aquest anés a derivar cap a una guerra civil, tampoc així les autoritats republicanes.

No obstant això, la divisió del país, i el fracàs del cop duu a un conflicte civil de resultats imprevisibles. Les primeres operacions militars són conegudes pels estudiosos com la guerra de columnes, en aquesta fase tant els nacionals com els republicans tracten de consolidar inicialment les seves pròpies zones i ampliar-les mitjançant l'acció de determinades columnes militars.

La primera operació militar d'envergadura va ser el pas de l'estret per part de l'exèrcit del nord d’ Àfrica. El suport d'Itàlia i Alemanya a Franco en aquesta operació militar va ser decisiu per al seu èxit. La república no pogué fer res per impedir-ho , encara que controlava la flota, aquest objectiu d'impedir el pas de l'exèrcit, li hagués donat un avantatge molt important.

Amb aquestes unitats militars, Franco inicia un progrés cap a Madrid, consolidant el domini sobre l'Andalusia del Guadalquivir, saltant a Extremadura i per

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (10.4 Kb)  
Leer 6 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com