ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

CATALOGACIÓ DE L’OBRA O DESCRIPCIÓ


Enviado por   •  24 de Diciembre de 2014  •  576 Palabras (3 Páginas)  •  257 Visitas

Página 1 de 3

1. CATALOGACIÓ DE L’OBRA O DESCRIPCIÓ

1.1 títol: Kore amb peple

1.2 autor: anònim

1.3 cronologia: 510-500 aC

1.4 material: marbre de Paros

1.5 tècnica: tallat

1.6 tipologia: figura exempta

1.7 dimensions: 1,21 m

1.8 estil: grec arcaic

1.9 localització: acròpolis d’Atenes

2. CONTEXT HISTÒRIC

Aquesta obra escultòrica va ser construïda durant el període de màxima esplendor de l’estil arcaic (S.VII-VI aC).

El poder que van agafar les polis (ciutats-estat) independents com a model d’organització política, Grècia i en especial Atenes i Esparta; es convertirà en el bressol de la civilització occidental.

Nomes podien participar en la política els ciutadans, mai podien fer-ho dones, esclaus ni metecs (estrangers). La societat estava dividida en classes socials. El treball físic estava mal considerat i per això els ciutadans solien ser propietaris de terres on treballaven dones, nens i esclaus.

Grècia era un país coster molt accidentat orogràficament, i els grecs es van veure obligats a obrir la seva vida al mar per dedicar-se plenament a la navegació i al comerç marítim. Establiran polis a l’Àsia Menor i al sud d’Itàlia. A l’època arcaica es duen a terme les primeres olimpíades i es degut a això que els koroi son atletes.

En aquesta època l’home es la mesura de totes les coses (Antropocentrisme) i el pensament humà està basat en el racionalisme, la lògica, les matemàtiques i la música, entre d’altres. La filosofia també juga un paper important a l’època i envaeix totes les àrees de la bellesa. La religiositat no està basada en dogmes, tampoc hi ha clero, només oracles als santuaris.

Durant aquesta època l’artista rebia la consideració d’artesà, encara que té una lleugera consideració política. En canvi, és menyspreat per l’aristocràcia per pertànyer a una classe social inferior.

3. ESTIL

Aquesta escultura es pròpia de l’estil arcaic, caracteritzat per la rigidesa, d’immobilisme, la simetria perfecta, la postura hieràtica, cossos allargassats, la cama esquerra lleugerament avançada, el braç esquerre enganxat al cos amb el puny tancat i el dret fent una ofrena als deus, els ulla ametllats i un lleuger somriure.

4. ANALISIS FORMAL

Les Koroi estan fetes de marbre, encara que inicialment es feien de fusta, la tècnica utilitzada es la talla, que consisteix en treure material a traves de l’ús de les eines adequades. Es una figura exempta, es a dir es permet contemplar l’objecte escultòric des de qualsevol angle; dempeus. L’esquema de les Korai és absolutament fix; la dona vestida amb una túnica fins els peus cenyida a la cintura. Es treballen els plecs de la roba, que cauen rígids. Els pentinats son geomètrics, rics i ornamentats. Fa sempre un gest repetit d’ofrena amb la mà. Es troben restes de policromia.

5. CONTINGUT I INTERPRETACIO DE L’OBRA

L’ inspiració d’aquestes escultures va venir de l’art egipci. Les diferencies amb aquest son la nuesa completa, l’absència de suport posterior, el nous sentit de vigor, de l’energia i de la vida, i la clara tendència al naturalisme son característiques típicament gregues.

El reiterat convencionalisme de representar la nuesa masculina i la modèstia femenina es correspon amb els costums de la vida real, diàriament els atletes s’entrenaven nus a la palestra, mentre que les dones anaven sempre cobertes.

Els homes eren lluïres d’anar on volguessin mentre que les dones es veien limitades a romandre a casa i rarament en sortien.

L’actitud de les korai es la de presentar ofrenes votives. Es creu que representaven sacerdotesses.

6. VALORACIO I CONCLUSIO

En conclusió, les koroi han estat un perfecte exemple del que va ser l’estil arcaic, aquest comprés entre el segle VII o l’any 475 aC.

...

Descargar como  txt (3.8 Kb)  
Leer 2 páginas más »
txt