ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

HISTÒRIA D’ESPANYA: TEMA 9


Enviado por   •  9 de Enero de 2023  •  Apuntes  •  732 Palabras (3 Páginas)  •  50 Visitas

Página 1 de 3

HISTÒRIA D’ESPANYA: TEMA 9

LA FALLIDA DEL SISTEMA DE LA RESTAURACIÓ (1902 - 1931):

L’any 1899 la reina Maria cristina governa a Francisco Silvela líder del govern, i aquest farà un govern regeneracionista, portarà a terme unes reformes per regenerar la vida política, moral, social i econòmica. Va donar entrada als militars a través de Polavieja i també va donar entrada al líder del Catalanisme Conservador, Manuel Duran i Bas (tots ells eren conservadors).

La primera mesura que va prendre el Silvela va ser una descentralització administrativa, és a dir, donar més poder als governs i a les diputacions, i l’altre mesura important que va prendre va ser una pujada d’impostos dels productes bàsics i en crea d’altres nous.  L’objectiu d’aquesta pujada d’impostos era pagar els deutes de les guerres de Cuba i Filipines. Aquests impostos van tenir molta oposició a Catalunya on els comerciants es van negar a pagar l’impost comercial i aquesta proposta és coneguda com “Tancament de Caixes (1899)”, llavors desde el govern per aturar aquesta protesta el que van fer es embargar els comptes bancaris dels morosos, i l’alcalde de barcelona, el Dr. Bartomeu Robert es va negar a embargar els comptes i llavors dimiteix. Després de la seva divisió hi ha un seguit de protestes (no només a Catalunya) i el govern central decideix empresonar els morosos, suspèn les garanties constitucionals durant 7 mesos ? com a conseqüència d’aquesta decisió del poder, el Polavieja i Duran i Bas presenten la dimissió i això comporta el fracàs del govern de Silvela en el seu intent de regenerar la vida política, per tant a partir de l’any 1901 s’acaba aquest experiment del regeneracionisme i es torna al torn dinàstic.

D’altra banda el “Tancament de Caixes” va suposar el trencament de les elits burgeses econòmiques i els partits del torn, i a Catalunya es comença a veure el catalanisme com una alternativa per la seva crítica del sistema de la restauració.

CORRENTS REFORMISTES:

1. PARTITS DEL TORN:

Els dos partits (conservadors i liberals), es confabulen i fan reformes des dels seus respectius governs per evitar que els partits més populars entrin al sistema.

2. PARTITS MARGINATS DEL SISTEMA:

Els partits marginats del sistema que serien els Republicans liderats per Salmerón, Socialistes liderat per Pablo Iglesias i Catalanistes liderats per Francesc Cambó. Ells són partidaris de fer reformes dins dels partits per acabar amb aquesta corrupció al sistema, per tant, consideren que s’ha de gestionar la ideología política al propi partit i els seus dirigents. El seu objectiu era mobilitzar a la gent del carrer per fer fora als partits del torn.

3. REGENERACIONISME INTELECTUAL:

Tenim dos grups:

  • El primer grup és la ‘’Generació del 98’’, que reflexionen sobre la decadència d'espanya i proposen regenerar el país, després de la desfeta del desastre del 98.
  • L’altre grup es el regeneracionisme liderat per Joaquim Costa, proposava fer reformes educatives i econòmiques, per sortir de la crisi.

GOVERN CURT DE MAURA:

Després del fracàs de Silvela, Antonio Maura el substitueix. Maura va intentar regenerar el sistema amb una nova classe política formada per tots aquells que se sentien indiferentes de la política. Ell pretenia fer un estat fort on s’eliminés la influència dels cacics i s’evités la robada al poder de les classes populars, per això va fer un seguit de lleis, de caire social, per desactivar les propostes dels partits més vinculats a les classes populars així com, per exemple, per acabar amb el caciquisme va fer una reforma de la llei electoral on la gent estava obligada a votar i les juntes electorals havien d’estar més controlades per evitar la influència dels cacics, però la mesura va ser bastant superficial perquè on només hi havia un únic aspirant els cacics seguien tenint influència. També va fer una llei de l’administració local per descentralitzar la política.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (4.6 Kb)   pdf (41.8 Kb)   docx (9.1 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com