ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Historia Tema 7 Transformacions Agraries Al Segle Xix


Enviado por   •  21 de Mayo de 2012  •  361 Palabras (2 Páginas)  •  709 Visitas

Página 1 de 2

liberalització del comerç exterior. Per això,sembla exagerat responsabilitzar la política aranzelària de l'endarreriment industrial espanyol, queva ser més aviat el resultat d'una multiplicitat de factors molt diversos (inestabilitat institucional,endarreriment agrari, manca de reforma fiscal, apropiació de quasi tot l'excedent per part de sectorssocials improductius...).

5- Hisenda, banca i diners

L'any 1845 es va iniciar la necessària reforma del sistema fiscal espanyol, que no va aconseguir solucionar l'endeutament endèmic de la Hisenda espanyola, que va haver de recórrer novament al'emissió de deute públic.

5.1 Hisenda i deute públic

En 1845, el govern liberal, va impulsar una reforma fiscal (Reforma Mon-Santillán) per eliminar lesexaccions fiscals dels privilegiats i augmentar la recaptació. Tanmateix, la reforma va tenir les seueslimitacions, perquè els impostos directes no incloïen les rendes personals. Així doncs, l'Estat no vaaconseguir augmentar la recaptació en els termes esperats, i la insuficiència dels ingressos vacontinuar sent un tret constant de la Hisenda espanyola durant el segle XIX.Consegüentment, les finances de l'Estat van perpetuar novament el dèficit de la Hisenda pública,que va haver de finançar per mitjà del crèdit exterior, fent concessions importants a grups estrangersa canvi de fons i, sobretot, per mitjà de l'emissió constant de deute públic. L'espiral deutora vaassolir una magnitud tal, que en diferents ocasions l'Estat va haver de declarar-se en fallida davantde la impossibilitat de complir les obligacions contretes, és a dir, el pagament d'interessos id'amortitzacions.

5.2 El sistema financer

La promulgació de la Llei de bancs i societats de crèdit (1856) es considera el punt de partida de lamodernització del sistema bancari espanyol.El banc espanyol més gran a la primeria del segle XIX era el Banco Español de San Fernando, creatl'any 1829 com a banc de l'Estat i d'emissió. L'any 1844 es van crear dos bancs més, el Banco deIsabel II i el Banco de Barcelona, i l'any 1831 va començar a funcionar la borsa de Madrid, amb lavoluntat de finançar les noves empreses. L'any 1856 es va crear el Banco de España, que posteriorment va obtenir la concessió del monopoli d'emissió de bitllets. Finalment, laindustrialització basca va afavorir el sorgiment d'un sector bancari que donara suport al seufinançament industrial. Així van nàixer el Banco de Bilbao i el Banco de Vizcaya.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com