ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

LES PRIMERES PASSES DE LA CNT AL PRIORAT


Enviado por   •  7 de Septiembre de 2011  •  1.030 Palabras (5 Páginas)  •  514 Visitas

Página 1 de 5

AUDI FERRER, Pere. “Les primeres passes de la CNT al Priorat”. Lo Violí. Revista Cultural del Priorat. Torroja del Priorat: Centre d’Estudis del Priorat, nº2, 2n semestre 2006, pp.4-6

LA INEXISTÈNCIA DE L’OASI PRIORATÍ

LES PRIMERES PASSES DE LA CNT AL PRIORAT

Si més no a partir de 1914 la CNT inicià un procés d’expansió per la comarca que menaria a la creació de nombrosos grups anarquistes i sindicats únics. El procés culminaria amb la creació de la Federació Comarcal de l’Alt i Baix Priorat.

Article.

Si bé ja abans de la gran expansió que la CNT conegué arreu a partir de 1914 hi havia al Priorat persones vinculades amb l’ideari anarquista , sembla que fou al voltant d’aquesta data que la CNT donà les seves primeres pases a la comarca. Mossèn Andreu Audí, rector del Molar, es dolia l’agost d’aquell any de com les “predicacions anàrquiques” havien contribuït a fer devallar la fe en Crist . D’altra banda, l’anàlisi de la premsa anarquista del moment ens permet veure com la presència de suscriptors, dels que hi fein aportacions,... anava creixent.

La primera referència que hem trobat a la premsa consultada fou la d’un tal R.P. (Roc Pellejà?) resident a Capçanes i que al juliol de 1915 apareix pagant 10 pts per subscripció. Com cada exemplar valia 5 cèntims, cal pensar que actuava com a distribuïdor de la publicació per alguns pobles de la comarca. A mesura que passa el temps el nombre de referències va augmentant. Al 1915 en tenim de Capçanes i d’Ulldemolins. Al 1916 es suma la Serra d’Almos . Al 1917 Falset. Al 1918 la Bisbal, els Guiamets, el Lloar i Torroja. D’aquests pobles destaquen Torroja i el Lloar amb la notícia de creació de grups anarquistes ja organitzats, El sol de la Humanidad i Regeneración.

És possible que aquesta primera expansió fos propiciada per la campanya de reunions i mítings que al llarg de la primera meitat de 1917 es donà a la província tot preparant una possible vaga general que acabà esclatant a l’estiu de 1917. Segons Soriano, a qui seguim en aquest punt, Hermoso Plaja, juntament amb el republicà radical Julià Nougués i altres “recorre por las noches los pueblos tarraconenses, preparando el ambiente de cara al movimiento que se avecina” .

El cert és que a Falset es crearen a finals de 1918 dos nous grups amb el nom de Cultura i los Hijos del Pueblo, i un Ulldemolins, Los intuitivos. El primer d’aquest grups segons Acracia estava format per “un grupo de abnegados y buenos compañeros, dispuestos a propagar el ideal de emancipación por todos los medios a su alcance”. Aquest ha de ser el grup al qual fa referència Banqué a les seves memòries segons les quals el nou grup llibertari estava format per uns quants joves entre els que cita a Saturní Navarro, Miquel Llebaria, Ezequiel Gombau, Bonaventura Mestres i ell mateix . El grup saludava “a todos los grupos anarquistas del mundo, y a cuantos compañeros sufren en carceles y presidios las consecuencias del régimen capitalista cuya desaparición total se vislumbra en Lontananza”, i s’adheria “a la Federación Regional de grupos de Cataluña y a la proyectada Internacional

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.3 Kb)  
Leer 4 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com