ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

La victòria dels estats democràtics


Enviado por   •  30 de Mayo de 2014  •  Síntesis  •  446 Palabras (2 Páginas)  •  204 Visitas

Página 1 de 2

La victòria dels estats democràtics va provocar el naixement de nous països que es van convertir en repúbliques i adoptaren sistemes polítics de caire liberal parlamentari com Alemanya, Àustria… Als països de l’Europa occidental s’hi va implantar la democràcia. El sufragi universal masculí a Gran Bretanya i Itàlia. Anglesos i francesos van adoptar la jornada de vuit hores.

Es va produir inflació i els preus van triplicar. Una gran part de les produccions lligares a la guerra es van enfonsar, les empreses van acumular estocs i l’atur va augmentar.

El 1919 i el 1920 es van produir vagues que van ser sufocades per la policia i per l’exèrcit, i es van limitar els drets sindicals.

1.2. Les democràcies davant de la crisi

Els països on més havia arrelat el parlamentarisme van aconseguir integrar el socialisme emergent en el sistema a través del sufragi universal i de la formació de coalicions polítiques.

La GB tenia una situació econòmica greu. La situació es va agreujar amb la guerra a Irlanda. El 1921 el govern britànic va acceptar la partició d’Irlanda. El Partit Laborista va permetre canalitzar de manera parlamentària les demandes populars i reconduir la crisi.

A França la situació de crisi va produir protestes obreres i mobilitzacions. Això va generar una coalició de radicals socialistes i comunistes que van formar el Front Popular dintre del marc parlamentari i democràtic. A Suïssa, a Bèlgica i a Holanda l’estabilitat es va aconseguir a partir de la formació de coalicions governamentals al voltant dels partits liberals i als països nòrdics Noruega Suècia i Dinamarca la socialdemocràcia hi va tenir un paper decisiu.

1.3. El sorgiment de règims autoritaris

En els països on els partits liberals o conservadors es veien impotents davant de la crisi econòmica i la revolta social, s’hi van establir dictadures que prom

Leer Ensayo Completo

Suscríbase

Leer Ensayo Completo

Suscríbase

etien restablir l’ordre, exalçaven el nacionalisme i es recolzaven en els grans propietaris, l’exèrcit o l’Església, amb la finalitat de combatre l’avenç de les idees socialistes i comunistes.

A España el general Primo de Riviera va protagonitzar un cop d’Estat (1923) i va instaurar una dictadura que va caure per donar pas a una república democràtica (1931-1936. Aquesta experiència democràtica ca ser avortada arran de l’aixecament militar dirigit pel general Franco que va donar pas a una llarga dictadura.

D’aquets processos cal destacar l’arribada al poder a Itàlia

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com