ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

PRIMERA GUERRA MUNDIAL 1914-1918 – LA GRAN GUERRA- CAUSES BLOC D’ALIANCES


Enviado por   •  16 de Mayo de 2022  •  Apuntes  •  1.908 Palabras (8 Páginas)  •  52 Visitas

Página 1 de 8

PRIMERA GUERRA MUNDIAL 1914-1918 – LA GRAN GUERRA-

CAUSES

BLOC D’ALIANCES

Otto Von Bismarck (sap que alemanya fa tard en totes les conquestes del segle XIX, els britànics en África van conquerir els països, ciutat del cap ciutat alçària, van conquerir de l'est a oest) (França i Gran Bretanya estan envaint tot Àfrica).

  • Triple Aliança: Alemanya – Àustria-Hongria – Itàlia.
  • Triple Entesa: França – Anglaterra – Rússia.

Autèntics protagonistes colonialisme: Alemanya i França.

COLONIALISME / IMPERIALISME

Marroc: Controlat pels francesos però no dominat.

-Primera crisi marroquina:

1905: consisteix en que alemanya li donarà suport al Marroc en el seu intent de desempenyar-se dels francesos. (si a Marroc li molesta França, alemanya s'encarrega de solucionar-ho).

1906: Es convoca la conferència d’Algesires (participa tothom que té algun interès amb el Marroc i s’acorda que el marroc passa a ser un protectorat (colònia amb govern propi o un règim d'ocupació d'un estat per un altre. El protegit delega en el protector la gestió de la diplomàcia, de l'exèrcit i del comerç exterior. De fet, el protegit és sovint explotat pel seu protector que abusa dels seus drets i prerrogatives. El règim de protectorat s'estableix per un tractat. ) Franco espanyol (Río de Oro + tetuán + Ceuta i Melilla + Rif).

-Segona crisi marroquina: 1911

Alemanya no es resigna en ser exclosa d’aquesta zona i llavors es planta amb Marroc per donar-li suport. 

Alemanya + Marroc vs França + Anglaterra (Gran Bretanya) amb una diferència marroquina la primera crisi marroquina perquè Alemanya comença a utilitzar vaixells i Anglaterra es presentarà al Marroc ajudant a França.

Ningú volia esclatar aquesta guerra, llavors la solució va ser canviar-li / donar-li territoris a Alemanya, com per exemple el territori de Camerun a canvi del Marroc. 

NACIONALISME

Context: Balcans: Àustria-Hongria vs Rússia.

Van haver-hi 3 conflictes. 

1908: Àustria-Hongria annexiona Bòsnia i Hercegovina (capital Sarajevo).

1912: Primera guerra Balcànica. Rússia genera / inicia unes negociacions per crear la lliga Balcànica, com estat tap.  (Sèrbia + Bulgària+ Romania+ Grècia) vs Imperi Otomà.

1913: Segona guerra Balcànica: Sèrbia (Valgrat) vs. Bulgària (Sofia). A Sèrbia perquè sigui la líder d’aquesta lliga li donaran suport Grècia, Romania, Montenegro i Rússia. En canvi, a Bulgària li dona suport  Àustria-Hongria.

Canvien les aliances: 

Triple Aliança: Alemanya + Àustria-Hongria + Itàlia + Bulgària. 

Triple Entesa:  França + Anglaterra + Rússia + Montenegro + Grècia + Romania (Bulgària)

28 de juny de 1914 es presenta a Sarajevo per fer una desfilada però un grup de  nacionalistes serbis anomenat La Mano Negra : Gavrilo Príncep quan veu que van sense escolta va darrere i els dispara, la dona va viure pel príncep no.

Detonant: F.F (Francesc Ferran) mort.

Francesc Ferran era l’arxiduc hereu d’Àustria-Hongria (molt més popular, democràtica…), a ell el van matar a Sarajevo (capital de Bòsnia).

Bòsnia l’any 1914 era una província Austrohongaresa.

El va matar un grup anomenat la “mano negra”, eren un grup de Sèrbis que demanaven la Lliga Balcànica, que era una Iugoslàvia que no acceptava.

  • Sèrbia (aliada Rússia, França…) vs. Àustria-Hongria. 
  • Efecte dominó: Àustria-Hongria envia una comunicació oficial dient que atacarà per castigar a Sèrbia (perquè uns nacionalistes Serbis han matat al nostre hereu).
  • Sèrbia demana al seu aliat Rússia que si Àustria-Hongria ataquis els defensessin. Per tant, Rússia+Sèrbia contra Àustria-Hongria. Llavors Àustria-Hongria fa al mateix i demana suport a Alemanya. Ara és Rússia+ Sèrbia contra Àustria-Hongria + Alemanya.
  • Si Rússia dona suport a Sèrbia. En conseqüència, França i Gran Bretanya diuen que si Alemanya dona suport a Àustria-Hongria i ataca a Sèrbia i Rússia ells també atacaran donant  suport a Rússia i  Sèrbia. Itàlia diu si França lluita contra Alemanya ell donarà suport a Alemanya.
  • Després d’això, als AH els hi entren dubtes sobre si  atacar  no, finalment decideix atacar.
  • La pressió d’Alemanya a Àustria-Hongria va ser el que va esclatar la guerra.

FETS

PRIMERA FASE = GUERRA DE MOVIMENTS (1914 DE JUNY A DESEMBRE)

S’era d’atacs llampecs, és a dir, són atacs ràpids, on s’atacava, es destruïa i marxaven. 

FRONT OCCIDENTAL:

Alemanys: Pla Schlieffen (ATACS RÀPIDS per travessar Bèlgica, encara que l’objectiu és París / França), pensen que la millor manera és atacar a França i no conquerir-la perquè sinó França començarà a enviar tropes per defensar-se i d’aquesta manera és un atac directe i ràpid on els francesos no poden contra atacar o actuar). Decideixen entrar per Bèlgica perquè en ser països sense un elevat relleu no tardaran temps i tindran major facilitat.

Alemanya passa per Bèlgica, s’apodera de l’Alsàcia (són objectius claríssims) Alsàcia aguanta, però no s’apodera d’ell perquè resisteixen. No surt França perquè la primera gran batalla és la batalla del riu Magne. França guanya a Alemanya. 

FRONT ORIENTAL:

Els russos també ataquen ràpidament els alemanys.

Rússia:  ofensiva vs. Alemanya

Alemanya: (contraofensiva alemanya)- ofensiva: conquereix Galítzia (mig Polònia mitja república txeca actual), Polònia i Lituània. (Aconsegueixen territoris dels russos). 

SEGONA FASE DE LA GUERRA = GUERRA DE TRINXERES (1915-1918).

Les trinxeres en aquesta guerra es posen al front, aquestes donaven seguretat, això fa que la guerra sigui llarga, dura, estancada, immòbil i que no avanci. Durant la guerra va haver-hi falta d’aliments, malalties sense solució, gran nombre de malalts…

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (12.5 Kb)   pdf (272.5 Kb)   docx (14.7 Kb)  
Leer 7 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com