ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Panteó De Roma


Enviado por   •  3 de Junio de 2013  •  837 Palabras (4 Páginas)  •  316 Visitas

Página 1 de 4

PANTEÓ DE ROMA

Fitxa tècnica

Nom: Panteó Autor: Desconegut Cronologia: 118- 128 (a. C) Tipologia: temple

Materials: Formigó, granit, maó, marbre i fusta Sistema constructiu: arquitravat i voltat

Estil: romà imperial Localització: Camp de Mart (Roma)

Dimensions:

- pòrtic: 35 ample x 18 m alçada

- Cúpula: 58m diàmetre x 43,2m alçada.

Context històric

El Panteó es situem en el període de l’Imperi Romà(29 aC- 476), moment en el qual Roma aconsegueix la seva màxima expansió territorial i la romanització de tots els pobles units a aquest Imperi. La construcció d’aquest edifici s’atribueix a Agripa, gendre de l’emperador Octavi i August, tanmateix, anys més tard, el temple va ser destruït a causa d’un incendi i Adrià el reconstruí entre el 118 i el 128. Com que a partir del segle V s’iniciaren diverses conquestes i revoltes de les tribus bàrbars del nord d’Europa. Adrià tenia la intenció de cercar la pau amb aquests i, a més a més, a causa de la seva admiració per la cultura grega, la idea del Panteó estava lligada a aquesta cultura amb l’exaltació dels déus més importants de Roma.

ANÀLISI FORMAL

La façana principal del panteó està formada per un pòrtic o pronaos octàstil, ja que té vuit columnes a la part del davant, amb un sistema arquitravat i una inspiració dels temples grecs. Les columnes d’aquest pòrtic són d’ordre corinti perquè tenen un capitell decorat amb fulles d’acant, encara que tenen un fust llis, amb una inscripció i una cornisa.

L’edifici consta d’una coberta a dues aigües amb una frontó llis, sense cap decoració en relleu.

Els materials que s’han emprat per a la construcció de tot el temple són el marbre, la fusta, el granit, el formigó, però també destaca l’escorça volcànica utilitzada en els contraforts de la cúpula, ja que és un material resistent i poc pesant.

Darrere d’aquest pòrtic s’aixeca la naos o cúpula hemisfèrica, formada per un gran tambor de tres pisos. Al llarg de tot el tambor, s’han col•locat arcs de descàrrega o cecs, ja que els murs que formen el tambor són molt grans i feixucs, de manera que es necessiten aquests arcs per repartir i sustentar el pes de l’estructura.

A més a més, en l’interior de la cel•la hi ha 8 pilars que ajuden a enfortir aquest sistema pesat i sobre cada pilar hi trobem arcs de mig punt, que no es veuen perquè tota l’estructura interior resta decorada.

Pel que fa a l’interior de Panteó, podem dir que és la part que està més decorada,

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.2 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com