ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Característiques Morals I Polítiques De L'enfrontament Entre Creont I Antígona


Enviado por   •  6 de Noviembre de 2014  •  628 Palabras (3 Páginas)  •  884 Visitas

Página 1 de 3

Característiques morals i polítiques entre Creont i Antígona

L'obra ens mostra dos personatges amb postures molt diferents davant un problema. Són Antígona i Creont que des de la seva actitud, són incapaços de percebre les limitacions de la seva pròpia concepció de la realitat.

Creont és un personatge que obté el menyspreu d'Espriu, manifestat entre altres coses en la seva descripció física molt semblant a la de Franco. Creont no tem els déus, és un personatge pla caracteritzat com un manipulador i per la seva ànsia d'ostentar el poder. No perdona i castiga els perdedors amb crueltat. Aquesta crueltat s’intensifica amb el seu nebot Polinices a qui castiga sense honres fúnebres ni enterrament. Vol afiançar-se en el poder i per fer-ho sap que ha de ser dur, vol fer honors a la memòria d'Etèocles i els seus fidels però en el fons no fa més que imposar la seva autoritat.La forma com arriba al poder Creont es força significativa, perquè ell espera la mort de Polinices i Etèocles, germans d’Antígona i nebots de Creont, per aconseguir el poder. Amb la mort d'Edip, els dos germans (Polinices i Etèocles) decideixen governar Tebes a torns, però Etèocles es desdiu de l'acord,mal aconsellat per Creont, i fa fora el seu germà que marxa a un poble veí on forma un exèrcit per recuperar Tebes. Cap dels dos vol cedir. Antígona fent una vegada més de força equilibradora parla amb tots dos per intentar convèncer-los, però tot és inútil, l'odi els cega. Un odi que Creont s'encarregarà d'anar avivant. Al final, els dos germans moren i Creont es fa rei. Aquest fet també el vincula directament amb Franco per la seva forma d’arribar al poder.

Pel que fa a Antígona, és un personatge superior als altres degut a la seva elevada moralitat. Antígona és igualment obcecada, però està a favor de la superioritat de les lleis divines o eternes (tradicionals) i la guia l'amor i la pietat enlloc de l'odi o l'ànsia de poder. Representa la llei natural que s'enfrontarà inexorablement a la llei civil de Creont. Es troba al mig de la relació violenta que mantenen els seus dos germans pel poder. Els estima tots dos però sent debilitat per Polinices perquè ha estat i és el més desfavorit dels dos. Mostra una inclinació a protegir el més desfavorit. Durant la infantesa, Etèocles era el preferit de la mare (Iocasta) i Polinices quedava en un segon lloc. Ja aleshores Antígona jugava amb ell per equilibrar la injustícia. En el present Polinices també és el més desvalgut perquè no conta amb el suport del seu poble. El seu sentit de justícia no té res a veure amb la justícia civil. A l’antiga Grècia era una obligació honorar als difunts amb libacions i cobrint-los de terra perquè el seu esperit (ombra) pogués reposar a l’Hades i trobes la pau. Ella respecta els codis naturals i per això no comprèn

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.7 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com