ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari De Text Antígona- Salvador Espriu


Enviado por   •  3 de Enero de 2013  •  400 Palabras (2 Páginas)  •  5.265 Visitas

Página 1 de 2

Comentari de text- Antígona

El text a comentar és un fragment de l'obra de teatre Antígona, de Salvador Espriu. Inspirada en l'Antígona clàssica de Sòfocles, Espriu utilitza l'argument per introduir de teló de fons la guerra civil espanyola, fet que marcarà molt aquesta obra de teatre ja que ell assegura escriure-la “per necessitat”. És una obra dividida en tres parts on en la primera d'aquestes s'hi troba aquest fragment on Ismena explica com han mort els seus dos germans, Etèocles i Creont, entre els laments dels altres personatges.

La mort, l'acció de la lluita no és representada en escena, però tot i això si que serà explicada. Ismena, germana d'Antígona, una noia més aviat poruga i amb poca empenta, tot el contrari de la seva germana, valenta i coratjosa, és l'encarregada d'explicar al públic la lluita entre els dos guerrers anònims. Antígona que sí que sap qui són aquells dos guerrers ensangonats és qui rebelarà la seva veritable identitat. La noticia és rebuda amb esglai tant per la part d'Ismena com de les altres dues dones, Euridice, dona de Creont (el simulat dictador), Artimedusa, dida dels prínceps morts i Euriganeia, personatge que representaria una mare que plany la mort dels seus fills en “substitució” a la mare biològica dels prínceps. Curiosament, ens trobem amb una escena on només hi ha personatges femenins, ja que Espriu vol augmentar el dramatisme i patiment de l'escena.

Cal destacar també el fet de que aquesta escena representa un punt d'inflexió pel que fa a la trama de la història. A partir d'aquest punt, comença el drama pròpiament (si ho comparem amb l'obra clàssica de Sòfocles, és aquí on comença l'obra) i on s'introdueix l'element del destí com el que portarà al desenllaç. És una escena on predominen les frases curtes, i el diàleg entre els diferents personatges és constant, fet que dota a l'escena d'un gran dinamisme i fluïdesa.

A més a més, i com ja he dit abans, la Guerra Civil Espanyola és un tema present no tan sols en aquesta escena sinó al llarg de tota l'obra per un fet en concret: La Guerra Civil va ser una guerra fratricida, on germans pertanyents a diferents bàndols es van veure enfrontats per una guerra que tan sols va fer que es separessin. Dins aquesta escena en concret Espriu introdueix aquesta basant fratricida de les guerres quan Etèocles i Creont s'enfronten per acabar amb la seva pròpia mort.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (2.4 Kb)  
Leer 1 página más »
Disponible sólo en Clubensayos.com