ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari Text P.22


Enviado por   •  14 de Enero de 2014  •  528 Palabras (3 Páginas)  •  1.164 Visitas

Página 1 de 3

PRESENTACIÓ:

Aquest text històric és una font primària, escrita que ens tracta de lleis.

Tracta de la nova Planta de la Reial Audiència del Principat de Catalunya, establerta per S. M. Felip V. Donat a Madrid, el 16 de gener de 1716. La idea principal tracta que el Rei d’Espanya vol imposar una sèrie de normes al Principat de Catalunya basada en l’estil borbònic.

El Decret de Nova Planta es va implantar quan els borbons van guanyar la Guerra de Successió després de vèncer la resistència dels catalans a Barcelona, l’onze de Setembre de 1714. I a causa d’aquesta resistència va implantar el Decret de Nova Planta a tot Espanya, menys Navarra i país Basc, però a la Corona d’Aragó va introduir-la d’una manera diferent. La Corona d’Aragó va passar de la tradicional monarquia hispànica dels Habsurg, fonamentada amb el pactisme i l’organització dels regnes, a la monarquia borbònica, fonamentada per l’absolutisme i el centralisme.

SÍNTESI I ANÀLISI:

El rei per modificar l’estatus de Catalunya invoca el dret de l’assistència divina i justícia. El rei invoca el dret diví argumentant que els seus habitants visquin en pau, quietud i abundància; pel bé dels quals, havent precedit madura deliberació i consulta de ministres de la meva major confiança.

A l’article 1 determina que estableix un govern a Catalunya perquè així els seus habitants visquin en pau, quietud i abundància. A l’article 2 a implantat un Capità General o Comandant general al Principat de Catalunya. A l’article 5 a causa de la Reial Audiència es parlarà Castellà i totes les peticions, presentacions d’instruments... s’hauran de fer a les sales. A l’article 31 s’implanta un corregidor a cada vila i ciutat. A l’article 51 tots els oficis d’abans del principat queden suprimits i extingits, i qui fos pertinent a Justícia o Govern queda a càrrec de l’Audiència. A l’article 53 es suprimeixen les juntes d’armada. A l’article 54 es cessen les prohibicions d’estrangeria.

A Catalunya s’hi va imposar una Audiència, en la qual presidia el Capità General o Comandant General de les armes del Rei. El Capità General O Comandant només tenia vot en les coses de govern i si hi havia l’Audiència present. Es van eliminar les institucions i constitucions tradicionals com la Generalitat, les corts i el Consell de Cent. Es va implantar el Decret de Nova Planta, que és el conjunt de lleis que va crear el rei, i les institucions d’Aragó van ser suprimides per implantar les institucions de Castella.

VALORACIÓ I CONCLUSIÓ:

Aquesta concepció política consisteix en la imposició de l’absolutisme, és a dir, la manera que regnaven els Borbó, descendents de França. El govern pretenia fer que tota la monarquia constituís una

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (3.3 Kb)  
Leer 2 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com