ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Comentari De Text De Locke


Enviado por   •  19 de Abril de 2014  •  897 Palabras (4 Páginas)  •  265 Visitas

Página 1 de 4

① En aquest fragment de l’Assaig sobre l’enteniment humà, Locke ens parla sobre les qualitats de les idees.

En parla d’aquestes qualitats posant-nos l’exemple de l’aigua; que bé pot estar freda o calenta, bé, que un individu pot percebre l’aigua com a freda, o la pot percebre com a calenta. En canvi, direm que, per exemple, una figura mai tindrà més d’una qualitat: doncs un quadrat sempre serà el mateix quadrat.

Reprenent l’exemple de l’aigua, i per explicar clarament la idea principal, cal dir que la sensació de calentor o la sensació de frescor no és sinó l’augment o la disminució del moviment de les petites parts del nostre cos (els nervis) quan rebem aquestes partícules.

És a dir; depenent de la sensació que rebis de part de les partícules, tindràs o bé una sensació o bé una altra.

② Idea: Una idea és tot allò que la ment percep en si mateixa o tot allò que està immediatament present en l’enteniment quan percebem o pensem.

Partícules: Són totes aquelles coses que fan que tinguis una sensació.

③ Per Locke hi ha dues classes d’idees: les simples i les complexes, tot i que aquestes es dividiran a la vegada en diversos subtipus.

Les idees simples poden ser classificades com a idees de sensació, que són les idees que procedeixen dels diferents sentits (la vista, el tacte, la oïda i l’olfacte), i que són les que després es dividiran en qualitats primàries (com la solidesa o l’extensió) i en qualitats secundàries (tals com els colors els sons o els gustos). Aquestes qualitats són les que veiem reflexes en el fragment a comentar.

Després Locke també diu que dins les idees simples hi trobarem les idees de reflexió, que són les que es creen a partir de les operacions internes de la ment: pensar o dubtar, per part de l’enteniment, o a base de la voluntat.

Finalment dins de les idees simples hi trobem les idees mixtes, que són les que es comuniquen a la ment per la via de la sensació i de la reflexió.

Després Locke ens parla sobre les idees complexes, com s’ha dit. Les idees complexes poden ser de quatre estils:

Poden ser de mode, és a dir: simples o mixtes.

També hi trobem les idees de substància, que poden ser espirituals o corporals. Aquestes últimes, les corporals, tenen qualitats primàries (el volum o el nombre, per exemple) i tenen qualitats sensibles secundàries, tal com és la potència (que pot ser activa o passiva).

Després trobem les idees de relacions; que poden ser recíproques, de causa a efecte (formades per generació o per creació del no-res), o últimament de comparacions.

Finalment tenim les idees generals, que representen

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (5.4 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com