ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

ANÀLISI DEL BALANÇ DE SITUACIÓ


Enviado por   •  29 de Septiembre de 2013  •  940 Palabras (4 Páginas)  •  309 Visitas

Página 1 de 4

3.1 CONCEPTE DE RÀTIO

Una ràtio és el quocient entre magnituds que tenen una certa relació i es volen comparar. Les ràtios no s’acostumen a calcular soles i és per això que es comparen amb:

- Ràtios de la mateixa empresa per a veure la seva evolució

- Ràtios pressupostades per l’empresa per a comprovar si la situació de l’empresa és la ideal o raonable.

- Ràtios de tipus sectorial per a comprovar si l’empresa obté la rendibilitat que hauria de tenir en funció del seu sector econòmic.

- Ràtios dels principals competidors de l’empresa.

3.2 PRINCIPALS RÀTIOS PER ANALITZAR BALANÇOS

3.2.1 Ràtios de liquiditat

Serveixen per a diagnosticar la situació de liquiditat de l’empresa, és a dir, la possibilitat de poder fer front als pagaments a curt termini.

Ràtio de liquiditat:

Vol determinar si l’actiu corrent generarà suficient liquiditat per atendre les deutes a curt termini. El seu valor ha de ser superior a la unitat. Un valor inferior a la unitat vol dir que l’empresa té un fons de maniobra (actiu corrent menys deutes a curt termini) negatiu, amb perill de suspensió de pagaments.

Es considera que els valors ideals estan entre 1,5 i 2, encara que depèn de l’activitat de l’empresa. Aquesta situació depèn de com cobra i com paga l’empresa. Un supermercat pot tenir un fons de maniobra negatiu perquè compra a crèdit i ven al comptat.

Una ràtio de 1 no és segura doncs existeix la possibilitat de morositat per part de la clientela i les dificultats de vendre totes les existències a curt termini.

Una ràtio molt alta, molt superior a 2, por voler dir que hi ha recursos improductius i, per tant, es perd rendibilitat.

Ràtio de tresoreria:

Estudia la liquiditat de l’empresa a curt termini. En general es consideren valora acceptables valors lleugerament inferiors a la unitat (0,8 – 1). per sota de 0,8 l’empresa te el perill d’entrar en suspensió de pagaments, per no tenir actius líquids suficients per a atendre els pagaments.

Si és molt superior a 1 indica la possibilitat de que tingui un excés d’actius líquids, i per tant, estigui perdent rendibilitat.

Si una empresa té la ràtio de liquiditat igual a 2 (correcte) però la ràtio de tresoreria és de 0,3 (perill de suspensió de pagaments) indica que l’empresa pot fer suspensió de pagaments per tenir un excés d’existències i faltar-li realitzable i disponible.

Ràtio de disponibilitat (àcid test):

Mostra la proporció dels deutes a curt termini que es poden liquidar amb la tresoreria. És difícil d’establir un valor ideal, doncs el disponible acostuma a fluctuar durant l’any, i cal procurar prendre un valor mig. Podem indicar que, si el valor de la ràtio és baixa, podem tenir problemes per atendre els pagaments, i si, pel contrari és molt alta, poden existir recursos ociosos i perdre rendibilitat dels mateixos.

El valor òptim està entre 0,3 – 0,4. Com més baix més dificultat tindrà l’empresa per dur a terme els seus pagaments, i com més alt, més seguretat hi haurà.

3.2.2 Ràtios d’endeutament

S’utilitzen per a diagnosticar sobre la quantitat i la qualitat del deute que te l’empresa així com per a comprovar fins a quin punt s’obté benefici suficient per a suportar la càrrega financera de l’endeutament.

Ràtio d’endeutament:

Estudia la relació entre el finançament aliè i els recursos

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (6.2 Kb)  
Leer 3 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com