ClubEnsayos.com - Ensayos de Calidad, Tareas y Monografias
Buscar

Tema Kaufland - Sustenabilitate.


Enviado por   •  12 de Enero de 2017  •  Monografías  •  3.379 Palabras (14 Páginas)  •  218 Visitas

Página 1 de 14

[pic 1]

Kaufland: măsuri de dezvoltare durabilă

Coordonator ştiinţific

Conf. univ. dr. habil. ec. Dan-Cristian Dabija

                                       

Gherman Alexandru

Pop Tudor Emilian

AFACERI INTERNATIONALE AN I

Kaufland, perspectivă de ansamblu a companiei

Kaufland Internaţional

Kaufland este ocompanie de retail care îşi are originea în anul 1930 când ,sub numele de Südfrüchte Großhandlung Lidl & Co, a fost înfiinţată de către Josef Schwarz şi alţi asociaţi ai săi, firma devenind încă de la început un en-gros de produse alimentare. Expansiunea companiei s-a văzut afectată de către cel de-al doilea război mondial şi de anii imediat următori, însă, încă de la mijlocul anilor 50 şi-a continuat extinderea pe tot teritoriul Republicii Federale Germane cu deschiderea de noi depozite şi magazine. După căderea cortinei de fier şi reunirea Germaniei retailerul german şi-a extins reţeaua în primul rând în noile landuri din Estul Germaniei. Abia în anul 2000 îşi internaţionalizează activitatea şi o face tot către fostul bloc comunist, Slovacia fiind ţară aleasă pentru a deschide primul magazin în exterior. Următoarele ţări au fost Croaţia şi Polonia iar în România este înregistrată firma în anul 2003. Primul magazin deschis pe teritoriul ţării noastre a fost în anul 2005 la Bucureşti şi mai apoi, în acelaşi an, au fost deschise supermarketuri şi la Ploieşti şi Râmnicu Vâlcea. În cei peste 10 ani de activitate în România a ajuns la o cifra de afaceri de peste 8 miliarde de lei şi peste 12.000 de angajaţi care activează în cele 108 magazine de pe tot teritoriul ţării.

Kaufland este una din principalele companii cu amănuntul din Germania făcând parte din cel mai mare retailer la nivel european privind cifra de afaceri (peste 80 miliarde de euro), Schwarz Beteiligungs GmbH din care fac parte alţi retaileri cunoscuţi precum Lidl, Handelshof sau Kaufmarkt. Compania are un număr de peste 200.000 de angajaţi în toată Europa deţinând peste o amplă reţea de magazine: numai Kaufland deţinând peste 1200 de hipermarketuri. Kaufland activează în prezent, pe lângă Germania, ţară de origine, şi în alte 6 ţări din Europa Centrală şi Est, Cehia, Slovacia, Polonia, Croaţia, Bulgaria şi România.

[pic 2]

Ţări în care îşi desfăşoară activitatea Kaufland

Magazinele Kaufland sunt o combinaţie între hard discounter şi un hipermarket şi această combinaţie a însemnat un model de succes pe piaţă europeană fiind printre puţinii raileri care au simitit foarte puţin consecinţele crizei economice şi financiare având o creştere constantă a cifrei de afaceri

Dimensiunea Kaufland România

Kaufland a avut o creştere spectaculoasă în România de când a intrat pe piaţă. A optat pentru o strategie diferită faţă de competitorii săi pe piată hipermarketurilor, Auchan şi Carrefour, care au ales să-şi deschidă magazine doar în marile oraşe cu cel puţin 100 de mii de locuitori, în timp ce Kaufland şi-a creat o mare reţea de magazine datorită deschiderii lor şi în oraşe de sub 50 de mii de locuitori. Mărirea reţelei de magazine s-a făcut progresiv cu o creştere solidă dar nu spectaculoasă de la an la an, în cei peste 10 ani de activitate în România, au creat în medie aproximativ zece noi magazine în fiecare an.

[pic 3]

Cifra de afaceri a crescut şi ea pe măsură, în primii cinci ani de activitate ajungând să fie de peste un miliard de euro, iar în prezent această sumă s-a dublat, fiind cea mai mare companie de profil din ţară cu o cifra de afaceri de aproximativ două miliarde de euro. Urmăritorii companiei germane pe piaţă de retail la nivelul cifrei de afaceri, Auchan şi Metro, abia reuşesc împreună să însumeze o cifra uşor superioară faţă de Kaufland de 9 miliarde de lei în timp ce germanii trec de 8 miliarde.[pic 4]

Cote de piaţă a retailerilor prezenţi în România în 2015, Sursă, http://www.retail-fmcg.ro/, Ministerul de Finanţe

La nivel de angajaţi, compania este unul din principalii angatori privaţi din România, depăşită doar de Dacia şi Petrom. Dacă în anul 2007 numără 5.600 de angajaţi, în prezent are aproximativ 13.000 atât în cele 108 magazine, cât şi în cele două depozite aflate la Ploieşti şi la Turda.

Şi în privinţa profitului Kaufland este lider pe piaţă de retail din ţară. Kaufland a înregistrat un profit net în anul 2014 de 410 milioane de lei urmate la mare distanţă de Carrefour România care înregistrase un profit net de 119 milioane de lei.

 

Măsuri de dezvoltare durabilă

Eficienţă energetică

Echipamente de iluminat economice

Şi în ceea de priveşte eficienţa energetică, Kaufland şi-a propus să fie fruntaşă. În prezent, 20% din magazinele retailerului sunt echipate cu cele mai economice becuri şi echipamente de iluminat LED, iar până în anul 2018 se compromite ca cel puţin 50% din echipamentele sale să aibe astfel de dotări. Anul 2022 este cel vizat de Kaufland ca să atingă tinţa de a avea exclusiv becuri LED în toate cele peste o mie de magazine pe care le deţine atât în parcări, cât şi în interiorul magazinelor şi a camerelor frigorifice.

Sisteme de răcire şi încălzire eficiente

Un proiect ambiţios al companiei germane este derulat în prezent şi constă în dotarea magazinelor proprii cu sisteme de răcire şi încălzire care au nevoie doar parţial de combustibil fosil (gaz/petrol) pentru a funcţiona. Aceste noi sisteme recuperează căldură degajată de camerele frigorifice şi sistemele de refrigerare şi o folosesc drept sursă energetică pentru funcţionarea sistemului de încălzire a magazinului. Prin implementarea acestei măsuri, Kaufland doreşte să obţină o eficientă energetică sporită şi să reducă emisiile de dioxid de carbon în atmosferă. Această măsură va lua câţiva ani pentru a putea fi aplicată tuturor magazinelor Kaufland din Europa, în prezent sunt dotate aproximativ 12% din totalitea lor, iar până în 2018 şi-a propus să ajungă ca 20% din magazine dotate cu sisteme de climatizare eficientă.

Angajati

Kaufland Trainee

Kaufland doreşte o pregătire cât mai completă a viitorilor angajaţi, în special pe posturile cu responsabilitate ridicată în cadrul firmei. De aceea, desfăşoară programe de internship şi training pe o durata lungă. Compania desfăşoară anul acesta un program de 12 luni numit „Kaufland Trainee” destinat absolvenţilor de studii superioare pentru a se pregăti pentru o poziţie în cadrul companiei. Acest program are cerinţe specifice iar candidaţii trebuie să cunoască limba engleză şi, de preferinţă, şi germana şi să fie dispuşi să se deplaseze pe tot teritoriul ţarii. Kaufland îşi propune că viitorii angajaţi să desfăşoare activitatea în domeniul principal de activitate al companiei, retail, dar şi în alte domenii secundare: vânzări sau logistică.

...

Descargar como (para miembros actualizados)  txt (25 Kb)   pdf (1.1 Mb)   docx (1 Mb)  
Leer 13 páginas más »
Disponible sólo en Clubensayos.com